Toelichting bij COM(2011)262 - Uniestandpunt betreffende Besluit nr. 1/2011 van het bij de associatieovereenkomst met Chili ingestelde comité voor (fyto)sanitaire maatregelen betreffende wijziging van aanhangsel V.A. van bijlage IV bij de associatieovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Overeenkomst tot oprichting van een associatie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en de Republiek Chili werd op 18 november 2002 ondertekend. Alle bepalingen van de overeenkomst zijn na ratificatie door de lidstaten op 1 maart 2005 in werking getreden.

In bijlage IV bij de overeenkomst worden de sanitaire en fytosanitaire (SPS) maatregelen van toepassing op de handel in dieren en dierlijke producten, planten, plantaardige producten en andere goederen, alsmede dierenwelzijn, vastgesteld (hierna de “SPS-overeenkomst” genoemd).

In artikel 89, lid 3, van de overeenkomst wordt bepaald dat het Associatiecomité, wanneer het sanitaire of fytosanitaire maatregelen behandelt, bestaat uit vertegenwoordigers van de Europse Unie en van Chili die bevoegd zijn voor sanitaire of fytosanitaire maatregelen. Dit comité wordt het 'Gemengd comité van beheer voor sanitaire of fytosanitaire maatregelen' genoemd, en het is gemachtigd om bij besluit de aanhangsels I tot en met XII bij de SPS-overeenkomst te wijzigen, als vastgesteld in artikel 16, lid 2, onder c), van die overeenkomst.

De Europese Unie moet het standpunt vaststellen dat zij in het Gemengd comité van beheer zal innemen met betrekking tot de goedkeuring van de wijziging die nodig is om aanhangsel V.A. van de SPS-overeenkomst te actualiseren. Overeenkomstig artikel 4, lid 1, van Besluit 2002/979/EG wordt het standpunt van de Unie vastgesteld door de Raad, op voorstel van de Commissie.

Deze voorgestelde wijziging betreft aanhangsel V.A. van de SPS-overeenkomst inzake prioritaire sectoren of subsectoren waarvoor de gelijkwaardigheid kan worden erkend en voert de sector 'visproducten' en zijn subsector 'tweekleppige weekdieren' in de lijst van prioriteiten in.

De Republiek Chili wil een verwerkingsbehandeling toepassen op tweekleppige weekdieren die zijn geoogst in productiegebieden, ingedeeld in categorie B of C overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 853/2004, waarin niet in de EU-wetgeving is voorzien.

Om te evalueren of met de voorgestelde verwerkingsbehandeling hetzelfde niveau van bescherming van de consument kan worden bereikt als met de behandeling waarin de EU-wetgeving voorziet, is het nodig dat de gelijkwaardigheid van beide behandelingen wordt beoordeeld.

Ingevolge artikel 7, lid 3, van de SPS-overeenkomst kan de procedure voor de bepaling van de gelijkwaardigheid pas worden ingeleid nadat prioriteiten in aanhangsel V.A. zijn vastgesteld.

In het licht van de vooruitgang die in het kader van de raadplegingsprocedures is geboekt, hebben de partijen overeenstemming bereikt over een voorstel tot wijziging van aanhangsel V.A. van de overeenkomst.