Toelichting bij COM(2010)706 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de Internationale Cacao-overeenkomst 2010

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 25 juni 2010 heeft de Cacaoconferentie 2010 van de Verenigde Naties formeel nota genomen van de voltooiing van de onderhandelingen, nadat de verschillende delegaties hun overeenstemming hadden geuit over de tekst van de nieuwe Internationale Cacao-overeenkomst 2010, die in de plaats moet komen van de verlengde Internationale Cacao-overeenkomst 2001.

Tijdens de besprekingen over de overeenkomst voerde de Commissie de onderhandelingen op basis van het onderhandelingsmandaat en de richtsnoeren die zij aan de Raad had voorgesteld en die door de Raad in september 2008 waren goedgekeurd (document 12672/08).

De Commissie is thans van oordeel, in het licht van de besprekingen en gezien de inhoud van het nieuwe instrument, die het standpunt van de Commissie weerspiegelt, dat de Internationale Cacao-overeenkomst 2010 moet worden ondertekend en dat de akte van voorlopige toepassing moet worden neergelegd bij de afdeling internationale overeenkomsten van de Verenigde Naties in New York.

Vanuit juridisch oogpunt dient erop te worden gewezen dat de groep Grondstoffen van de Raad reeds heeft erkend dat het de voornaamste doelstelling van de nieuwe Internationale Cacao-overeenkomst blijft om de internationale samenwerking in de cacaohandel te bevorderen, hetgeen onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. De Internationale Cacao-overeenkomst 2010 moet daarom door de Europese Unie worden ondertekend en de akte van voorlopige toepassing neergelegd, overeenkomstig artikel 207 VWEU.

Ondertekening en nederlegging van de akten van aanvaarding, sluiting of bekrachtiging is mogelijk van 1 oktober 2010 tot en met 30 september 2012. Op laatstgenoemde datum wordt de Internationale Cacao-overeenkomst 2010 geacht definitief in werking te zijn getreden. De Raad wordt daarom verzocht dit besluit zo spoedig mogelijk goed te keuren, aangezien tevens de instemming van het Europees Parlement vereist is om de akte van sluiting neer te leggen.