Toelichting bij COM(2009)665 - Gevolgen van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon voor de lopende interinstitutionele besluitvormingsprocedures

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

NL

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 2.12.2009

COM(2009)665 definitief


MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Gevolgen van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon voor de lopende interinstitutionele besluitvormingsprocedures

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Gevolgen van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon voor de lopende interinstitutionele besluitvormingsprocedures

1. Na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 zullen het Europees Parlement en de Raad zich moeten uitspreken over voorstellen die de Commissie vóór die datum op grond van de verdragen heeft ingediend en die zich in verschillende stadia van de wetgevings- of de niet-wetgevingsprocedure bevinden 1 .

De inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon zal voor deze in behandeling zijnde voorstellen verschillende soorten gevolgen hebben:

De artikelen van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, die de rechtsgrondslag(en) vormen van alle voorstellen die op deze verdragen zijn gebaseerd, worden hernummerd. De hernummering van de artikelen van het verdrag gebeurt automatisch op grond van artikel 5 van het Verdrag van Lissabon volgens de concordantietabellen in de bijlage bij dat verdrag.    

Op materieel vlak moeten de instellingen elk voor zich de nieuwe nummering toepassen in de documenten die zij na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon opstellen.

Voor een aantal in behandeling zijnde voorstellen zal de besluitvormingsprocedure veranderen. Het Verdrag van Lissabon voorziet met name in de uitbreiding van de zogenaamde medebeslissingsprocedure, die voortaan 'gewone wetgevingsprocedure' wordt genoemd, tot veel nieuwe gevallen en in de toepassing van de nieuwe goedkeuringsprocedure op met name het sluiten van internationale overeenkomsten.    

In dit verband moeten de nieuwe procedures worden toegepast vanaf de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.

Voor een relatief beperkt aantal voorstellen brengen de bij het Verdrag van Lissabon aangebrachte wijzigingen een wijziging van hun rechtsgrondslag mee die verdergaat dan alleen maar een hernummering. Via deze mededeling wijzigt de Commissie deze voorstellen formeel (bijlage 1).

Het Verdrag van Lissabon heeft het rechtskader voor een aantal voorstellen grondig gewijzigd.    

Het gaat om de voorstellen die de Commissie heeft ingediend in het kader van titel VI van het Verdrag betreffende de Europese Unie, die voortaan onder de nieuwe titel V van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie vallen. Voor deze voorstellen is het niet mogelijk om gewoon de huidige rechtsgrondslag door een nieuwe te vervangen, gelet op de aard en de draagwijdte van deze handelingen.    

Deze voorstellen, die niet langer geldig zijn, worden formeel ingetrokken en het merendeel ervan zal zo spoedig mogelijk door nieuwe voorstellen worden vervangen, waarbij rekening zal worden gehouden met het nieuwe kader van het Verdrag van Lissabon (bijlage 2).

Wat ten slotte de buitensporige tekorten betreft, zet de Commissie haar aanbevelingen in het kader van artikel 126, lid 6, VWEU (vroeger artikel 104, lid 6, VEG) formeel om in voorstellen (bijlage 3).

2. De Commissie heeft een indicatieve lijst opgesteld van de in behandeling zijnde voorstellen die zij vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft ingediend (bijlage 4). De andere rechtsgrondslagen dan die uit het EG-Verdrag en uit het Verdrag van Lissabon werden niet opgenomen omdat deze niet werden gewijzigd. In de lijst worden voor elk voorstel de gevolgen van de inwerkingtreding van het genoemde verdrag vermeld. De soorten procedures zijn opgenomen in bijlage 5.

(1) In de gebruikte terminologie werd rekening gehouden met de begrippen van de wetgevingsprocedure en de niet-wetgevingsprocedure die in het Verdrag van Lissabon zijn neergelegd. Deze mededeling heeft betrekking op de gewone en de bijzondere wetgevingsprocedures en op de niet-wetgevingsprocedures die op basis van rechtsgrondslagen uit de verdragen zijn ingesteld. Zij heeft geen betrekking op procedures betreffende uitvoeringshandelingen of gedelegeerde handelingen.