Toelichting bij COM(2009)566 - Sluiting van de Overeenkomst met de regering van de Faeröer betreffende wetenschappelijke en technologische samenwerking, waarbij de Faeröer geassocieerd worden met het zevende kaderprogramma voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie (2007-2013) van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Betreft: Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van een Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Faeröer betreffende wetenschappelijke en technologische samenwerking, waarbij de Faeröer geassocieerd worden met het zevende kaderprogramma voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie (2007-2013) van de Europese Gemeenschap.

1. Op 15 juni 2009 heeft de Raad de Europese Commissie gemachtigd te onderhandelen over een Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Faeröer betreffende wetenschappelijke en technologische samenwerking, waarbij de Faeröer geassocieerd worden met het zevende kaderprogramma (EG) voor onderzoek en ontwikkeling (2007-2013).

2. De onderhandelingen tussen de twee partijen zijn beëindigd en hebben geresulteerd in de aangehechte ontwerpovereenkomst, die op 13 juli 2009 is geparafeerd en in overeenstemming is met de door de Raad gegeven onderhandelingsrichtsnoeren.

3. De overeenkomst is gebaseerd op de beginselen van wederzijds profijt, wederkerigheid van mogelijke deelname aan programma's en activiteiten die betrekking hebben op de overeenkomst, non-discriminatie, doeltreffende bescherming van de intellectuele eigendom en billijke verdeling van de intellectuele eigendomsrechten.

4. De overeenkomst doet voor juridische entiteiten uit de Faeröer dezelfde deelname- en financieringsrechten en -verplichtingen als voor in de EU-lidstaten gevestigde juridische entiteiten ontstaan. Voorts voorziet de overeenkomst in de deelname van vertegenwoordigers van de Faeröer als waarnemer zonder stemrechten aan de KP7-programmacomités en aan de raad van bestuur van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek.

5. Deze W&T-associatieovereenkomst zal, met name door middel van regelmatige vergaderingen van het desbetreffende Gemengd Comité, bijdragen tot de structurering en verbetering van de wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de EG en de Faeröer, in het kader waarvan specifieke samenwerkingsactiviteiten kunnen worden gepland.

6. Deze overeenkomst treedt in werking op de datum waarop de partijen diplomatieke nota's uitwisselen waarin zij elkaar ervan in kennis stellen dat hun respectieve voor de inwerkingtreding van de overeenkomst noodzakelijke interne procedures zijn voltooid en blijft van kracht tijdens de resterende duur van het zevende kaderprogramma van de EG.

7. Voorgesteld wordt dat onderhavige overeenkomst voorlopig van toepassing moet zijn met ingang van 1 januari 2010 behoudens sluiting ervan op een latere datum.

In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Europese Gemeenschap het bijgevoegde besluit goed te keuren;

- de Faeröerse autoriteiten ervan in kennis te stellen dat de Europese Gemeenschap de voor de inwerkingtreding van de overeenkomst noodzakelijke procedures heeft voltooid.

- 2009/0160 (CNS)