Toelichting bij SEC(2007)476 - VoorGewijzigde begroting nr. 3 bij de begroting 2007 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007SC0476

Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 3 bij de algemene begroting 2007 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie /* SEC/2007/0476 def. */


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

2.

Brussel, 13.4.2007


SEC(2007) 476 definitief

VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING nr. 3 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2007

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING Afdeling III - Commissie

(door de Commissie ingediend)

VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING nr. 3 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2007

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTENSTAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELINGAfdeling III - Commissie

Gelet op:

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 272,

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name op artikel 177,

- Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen i, en met name op artikel 37,

dient de Europese Commissie, om de in de toelichting vermelde redenen, bij de begrotingsautoriteit het voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 3 bij de begroting 2007 in.

3.

INHOUDSOPGAVE


Inleiding

4

4.

2. Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie 4


5.

3. Wijziging van de begrotingsstructuur van het uitvoerende agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur 6


6.

4. Wijziging van het personeelsbestand van Eurojust 6


7.

5. Wijziging van het personeelsbestand van het Europees agentschap voor de grondrechten 7


8.

6. Wijziging van het personeelsbestand van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (Frontex) 7


SAMENVATTENDE TABEL VAN DE VOORGESTELDE WIJZIGINGEN IN VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING 3/2007 9

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN EN STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

De algemene staat van ontvangsten en de staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling worden afzonderlijk via het SEI-BUD-systeem toegezonden. Bij wijze van voorbeeld wordt de Engelse versie als budgettaire bijlage bijgevoegd.

1.

Inleiding



Het doel van dit voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 3 bij de begroting 2007 is de noodzakelijke budgettaire structuren en toewijzingen vast te stellen om de financiering van het Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie in 2007 mogelijk te maken.

Voorts voorziet dit voorontwerp van gewijzigde begroting in een aantal wijzigingen aan de begrotingsstructuur ten gevolge van de uitbreiding van de werkingssfeer van het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur, alsook ingevolge wijzigingen aan het personeelsbestand van drie andere agentschappen: Eurojust, Europees agentschap voor de grondrechten en Frontex.

9.

2. UITVOEREND AGENTSCHAP VOOR CONCURRENTIEVERMOGEN EN INNOVATIE


In het kader van de strategie van Lissabon voor groei en werkgelegenheid heeft de Europese Unie maatregelen getroffen ter bevordering en ontwikkeling van het concurrentievermogen en van innovatie, als bijdrage tot de groei en om Europa tot een meer aantrekkelijke plek te maken om te investeren en te werken.

Deze maatregelen omvatten het Besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (2007-2013) i, bestaande uit het programma voor ondernemerschap en innovatie, het programma voor beleidssteun voor informatie - en communicatietechnologieën en het programma "Intelligente energie – Europa". Deze maatregelen omvatten ook de Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van het tweede Marco Polo-programma 2007-2013 i.

Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad van 19 december 2002 tot vaststelling van het statuut van de uitvoerende agentschappen waaraan bepaalde taken voor het beheer van communautaire programma's worden gedelegeerd, verleent aan de Commissie, bijgestaan door een regelgevend comité en met inachtneming van bepaalde voorwaarden, de bevoegdheid een beroep te doen op communautaire organen met rechtspersoonlijkheid (uitvoerende agentschappen) voor de uitvoering van bepaalde taken die verband houden met het beheer van communautaire programma's, met inbegrip van de uitvoering van de begroting. Op die manier kan de Commissie over voldoende technische expertise beschikken voor het beheer van deze programma's, zich beter op haar kerntaken toeleggen, en een betere controle uitoefenen op de taken die zij aan externe organen toevertrouwt.

De Commissie heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid door de oprichting van het uitvoerend agentschap voor intelligente energie bij Besluit 2004/20/EG van de Commissie van 23 december 2003 voor het beheer van de communautaire maatregelen op het gebied van energie in het kader van het eerste programma "Intelligente energie – Europa".

Na een positief advies van het regelgevende comité voor de uitvoerende agentschappen op 14 februari 2007, wordt Besluit 2004/20/EG momenteel gewijzigd om het uitvoerende agentschap voor intelligente energie te belasten met een aantal beheerstaken die betrekking hebben op de tenuitvoerlegging van het tweede programma "Intelligente energie – Europa" (de opvolger van het huidige programma dat deel uitmaakt van het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie) en zijn werkingssfeer uit te breiden tot een aantal beheerstaken die verband houden met de tenuitvoerlegging van het programma voor ondernemerschap en innovatie en het Marco Polo II-programma.

Concreet betekent dit een uitbreiding van de duur, de omvang en de werkingssfeer van het bestaande uitvoerende agentschap voor intelligente energie alsook een nieuwe benaming ("uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie") om de nieuwe programma's en taken van het agentschap te weerspiegelen.

Dit voorontwerp van gewijzigde begroting 3/2007 stelt de noodzakelijke begrotingsstructuur en toewijzingen voor om het uitvoerende agentschap voor concurrentievermogen en innovatie tijdens het begrotingsjaar 2007 te financieren.

De uitgaven van het uitvoerende agentschap zullen voor rekening gaan van de boven aangegeven programma's, die alle worden gedekt door rubriek 1a van het financiële kader 2007-2013.

De begrotingswijzigingen die nodig zijn door de oprichting van het uitvoerende agentschap worden in de tabel op het einde van de tekst samengevat. Vanuit begrotingsstandpunt zal het netto-effect daarvan neutraal zijn.

Meer in detail en in overeenstemming met de verantwoording en het financiële memorandum dat door DG Begroting bij de begrotingsautoriteit is ingediend i, zou de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen in 2007 voor een totaal bedrag aan 9,7 miljoen euro steun bijdragen i aan de begroting van het uitvoerende agentschap, met inbegrip van het bedrag van 5,3 miljoen euro dat in de begroting 2007 voor het bestaande uitvoerende agentschap reeds is uitgetrokken.

De volgende nieuwe begrotingsposten moeten worden gecreëerd:

- 02 01 04 30 – Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie – Subsidiëring uit het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie – Programma voor ondernemerschap en innovatie

- 06 01 04 32 – Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie – Subsidiëring uit het Marco Polo II-programma

De benaming van de bestaande begrotingspost 06 01 04 30 zal als volgt worden gewijzigd:

- 06 01 04 30 – Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie – Subsidiëring uit het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie – Programma "Intelligente energie – Europa"

De toewijzingen van de volgende begrotingsposten zullen dienovereenkomstig worden aangepast:

- 02 01 04 04 – Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie — Programma voor ondernemerschap en innovatie — Uitgaven voor administratief beheer

- 02 02 01 — Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie — Programma voor ondernemerschap en innovatie

- 06 02 06 – Marco Polo II-programma

- 06 04 06 – Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie — Programma "Intelligente energie – Europa"

In 2007 zal het uitvoerende agentschap voor concurrentievermogen en innovatie beschikken over een personeelsbestand van 35 statutaire ambtenaren, waarvan er 11 door de Commissie ter beschikking worden gesteld; het statutaire personeel van het huidige uitvoerende agentschap voor intelligente energie bedraagt 16 tijdelijke ambtenaren, waarvan 5 van bij de Commissie gedetacheerd.

10.

3. WIJZIGING VAN DE BEGROTINGSSTRUCTUUR VAN HET UITVOERENDE AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJS, AUDIOVISUELE MIDDELEN EN CULTUUR


Het mandaat van het uitvoerende agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur werd bij Besluit 2007/114/EG van de Commissie van 8 februari 2007 uitgebreid tot het beheer van de programma's Jeugd en Erasmus Mundus waarbij begunstigden van het instrument voor pretoetredingssteun zijn betrokken.

Om deze wijziging binnen de begrotingsstructuur tot haar recht te laten komen, wordt nu voorgesteld om de volgende begrotingspost in de begroting 2007 op te nemen:

- 22 01 04 30 Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur - Subsidiëring van programma's van rubriek 4 uitbreidingsbeleid.

Hier wordt voorgesteld een 'p.m.' in te schrijven op het onderdeel.

Het uitgebreide mandaat maakt ook wijzigingen noodzakelijk in het personeelsbestand van het uitvoerende agentschap, zoals in de budgettaire bijlage aangegeven. De drie extra tijdelijke ambtenaren zijn verbonden aan de tenuitvoerlegging van het onderdeel 'buitenlandse samenwerking' en 'Westelijke Balkan' van Erasmus Mundus die bij Besluit 2007/114/EG van de Commissie van 8 februari 2007 aan het agentschap was toevertrouwd. Voorts wordt de verdeling van tijdelijke ambtenaren per rang aangepast om te beantwoorden aan de bepalingen van het financiële memorandum van de uitbreiding van het mandaat van het agentschap.

11.

4. WIJZIGING VAN HET PERSONEELSBESTAND VAN EUROJUST


In de begroting van de Europese Unie voor 2007 verhoogde de begrotingsautoriteit het bedrag voor Eurojust van 17 miljoen euro (waarin was voorzien in het voorontwerp van begroting) tot 18,4 miljoen euro. Om het niveau van kredieten als toegestaan door de begrotingsautoriteit te gebruiken, verzoekt Eurojust zijn personeelsbestand van 144 naar 147 posten op te trekken.

Het geplande aantal van 147 posten voor 2007 hangt samen met de uitbreiding van de taken en opdrachten die door Eurojust zowel op operationeel als administratief vlak moeten worden uitgevoerd.

Het voorgestelde personeelsbestand bevat ook een wijziging van de verdeling volgens categorie en rang van het personeel.

De voorgestelde wijzigingen hebben geen effect op de begroting.

12.

5. WIJZIGING VAN HET PERSONEELSBESTAND VAN HET EUROPEES AGENTSCHAP VOOR DE GRONDRECHTEN


De omvorming van het 'Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat' tot 'Europees agentschap voor de grondrechten' impliceert, vergeleken met wat tot dusver de structuren van het Waarnemingscentrum waren, een uitbreiding van het mandaat. De nieuwe deskundigentaken zullen de aanwerving van meer specialisten van universitair niveau noodzakelijk maken. Om die reden stelt het Agentschap een betere verdeling van de posten tussen administrateurs en assistenten voor, door het personeelsbestand op een hoger niveau te brengen en tegelijk het totale aantal personeel van 50 tot 46 terug te brengen.

De voorgestelde aanpassing van het personeelsbestand zal geen effect hebben op de begrotingskredieten.

13.

6. WIJZIGING VAN HET PERSONEELSBESTAND VAN HET EUROPEES AGENTSCHAP VOOR HET BEHEER VAN DE OPERATIONELE SAMENWERKING AAN DE BUITENGRENZEN (FRONTEX)


In de begroting van de Europese Unie voor 2007 voorzag de begrotingsautoriteit in een extra bedrag van 12,8 miljoen euro in de reserve voor Frontex. Het extra bedrag (+60%) werd het Agentschap ter beschikking gesteld om het zijn taken beter te doen vervullen. Het personeelsbestand werd echter niet dienovereenkomstig gewijzigd. De voorwaarden tot vrijgave van de reserve hebben betrekking op het werkprogramma en het personeelsbeleid.

Frontex stelde een herzien werkprogramma voor 2007 op dat door de raad van bestuur werd goedgekeurd. De vrijgave van de extra fondsen uit de reserve is noodzakelijk om Frontex in staat te stellen zijn activiteiten zoals beschreven in het herziene werkprogramma voor 2007 te vervullen. Het is ook nodig het personeelsbestand van 34 tot 49 te verhogen zoals eveneens in het werkprogramma aangegeven.

Het huidige personeelsbestand is ontoereikend om de verhoogde operationele activiteiten het hoofd te bieden. De stijging van het aantal operaties of projecten (103 in totaal met bijpassende risicoanalyse) kan alleen worden verwerkt indien Frontex over voldoende operationeel en administratief personeel beschikt.

Om die redenen wordt voorgesteld het personeelsbestand van Frontex voor 2007 aan te passen. De voorgestelde wijzigingen van het personeelsbestand zijn voor de begroting neutraal.

14.

SAMENVATTENDE TABEL VAN DE VOORGESTELDE WIJZIGINGEN IN VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING 3/2007


Begroting 2007 + GB 1 + VOGB VOGB 3/ Nieuw bedrag

15.

Nomenclatuur Omschrijving FK Totaal vastleggingen Betalingen Totaal Totaal vastleggingen Betalingen Totaal Totaal vastleggingen Betalingen Totaal


02 01 04 Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie — Programma voor ondernemerschap en innovatie — Uitgaven voor administratief beheer 10.600. 10.600. -1.582. -1.582. 9.018. 9.018.

02 01 04 Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie – Subsidiëring uit het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie – Programma voor ondernemerschap en innovatie 3.082. 3.082. 3.082. 3.082.

02 02 Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie — Programma voor ondernemerschap en innovatie 112.600. 60.000. -1.500. -1.500. 111.100. 58.500.

06 01 04 Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie – Subsidiëring uit het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie – Programma "Intelligente energie – Europa" 5.277. 5.277. 460. 460. 5.737. 5.737.

06 01 04 Uitvoerend agentschap voor concurrentievermogen en innovatie - Subsidiëring uit het Marco Polo II-programma 870. 870. 870. 870.

06 02 Programma Marco Polo II 55.775. 5.000. -870. -870. 54.905. 4.130.

06 04 Kaderprogramma Innovatie en concurrentievermogen – Programma 'Intelligente energie - Europa' 58.883. 6.900. -460. -460. 58.423. 6.440.

22 01 04 Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur - Subsidiëring van programma's van rubriek 4 uitbreidingsbeleid p.m. p.m. p.m. p.m.

Totaal 243.135. 87.777. 243.135. 87.777.