Toelichting bij COM(2006)422-1 - Ondertekening van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking met Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Gemeenschap en de Republiek Korea (hierna 'Korea') hebben gelijke onderzoeksprioriteiten, zoals biowetenschappen en -technologieën, informatiemaatschappij-technologieën en telecommunicatie, industriële en materiaaltechnologieën, duurzame ontwikkeling, hernieuwbare energiebronnen, satellieten, aardobservatie, enz. en zijn beide ook lid van ITER, de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor.

2. Korea heeft zich vastgelegd op de versterking van zijn onderzoeksbasis en investeert jaarlijks bijna 3% van zijn BBP in dit gebied[1]. Korea is voor Europa dan ook een zeer belangrijke partner om mee samen te werken op het gebied van wetenschap en technologie.

3. Gezien het belang van wetenschap en technologie voor de economische en sociale ontwikkeling in Europa en Korea hebben beide partijen de wens te kennen gegeven hun samenwerking op gebieden van gemeenschappelijk belang te verbeteren en te intensiveren.

- In mei 2003 heeft de Koreaanse minister voor Wetenschap, de heer Park, gedurende zijn ontmoeting met de heer Busquin in Brussel te kennen gegeven dat Korea wilde onderhandelen over een overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking om de wetenschappelijke en technologische samenwerking te versterken.

- In oktober 2003 heeft de Koreaanse Missie bij de Europese Unie de Commissiediensten officieel op de hoogte gebracht dat Korea onderhandelingen wilde aanknopen over een overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking.

- Op 7 maart 2005 heeft de Raad de Commissie gemachtigd te onderhandelen over een Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Korea. De onderhandelingen hebben geresulteerd in de bijgevoegde overeenkomst, die op 21 december 2005 is geparafeerd.

4. De overeenkomst is gebaseerd op de beginselen van wederzijds voordeel, wederkerige gelegenheden tot toegang tot elkaars programma's en activiteiten die relevant zijn voor het doel van de overeenkomst, non-discriminatie, de effectieve bescherming van het intellectuele eigendom en billijke deling van intellectuele-eigendomsrechten.

5. De overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar en kan, behoudens de aanbeveling van een externe onafhankelijke evaluatie tijdens het voorlaatste jaar van elke opeenvolgende periode van vijf jaar, stilzwijgend worden verlengd.

6. In het licht van de bovenstaande overwegingen stelt de Commissie voor dat de Raad:

- Namens de Europese Gemeenschap en na raadpleging van het Europees Parlement het besluit betreffende de ondertekening goedkeurt,

- Het besluit betreffende de sluiting van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Korea goedkeurt.