Toelichting bij COM(2010)211 - Ondertekening van de tweede wijziging van de ACS/EG-Partnerschapsovereenkomst (Overeenkomst van Cotonou)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij besluit van 23 februari 2009 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de goep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (hierna “ACS-staten” genoemd) over een tweede herziening van de partnerschapsovereenkomst tussen de ACS-staten, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (hierna de “Overeenkomst van Cotonou” genoemd).

Overeenkomstig artikel 95, lid 3, van de Overeenkomst van Cotonou heeft zowel de ACS-groep als de EU de andere partij in kennis gesteld van de bepalingen die zij met het oog op eventuele wijziging van de Overeenkomst opnieuw willen bezien. De kennisgevingen van de ACS-groep en de EU overlapten elkaar op een groot aantal gebieden: beide partijen erkenden dat de Overeenkomst van Cotonou verder zou moeten uitgewerkt wat betreft de politieke dimensie ervan, de bepalingen inzake regionale integratie en de tenuitvoerlegging van het partnerschap op het gebied van onder andere ontwikkelingssamenwerking.

Na de officiële opening van de onderhandelingen op de vergadering van de Raad van Ministers van 29 mei 2009 heeft tussen juni 2009 en maart 2010 een aantal onderhandelingssessies plaatsgevonden.

Met het oog op de organisatie van de onderhandelingen zijn drie thematische onderhandelingsgroepen opgezet:

i) politieke dimensie, institutionele vraagstukken en sectorspecifiek beleid;ii) economische samenwerking, regionale integratie en handel;iii) samenwerking inzake ontwikkelingsfinanciering en aanverwante vraagstukken.

De onderhandelingen werden namens de Europese Unie en haar lidstaten gevoerd door de Europese Commissie. De Commissie heeft de lidstaten via de Groep ACS regelmatig op de hoogte gebracht van de voortgang van de onderhandelingen. De lidstaten konden de formele onderhandelingssessies bijwonen.

Overeenkomstig artikel 95, lid 3, van de Overeenkomst van Cotonou werden de geslaagde onderhandelingen afgesloten op een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers op 19 maart 2010, waarbij de onderhandelaar voor de EU de goedgekeurde teksten tot wijziging van de Overeenkomst heeft geparafeerd.

De Commissie is van oordeel dat de wijzigingsovereenkomst, die nog door beide partijen moet worden ondertekend, in overeenstemming is met de onderhandelingsrichtsnoeren.

Overeenkomstig artikel 218, lid 6, onder a), VWEU dient het Europees Parlement zijn goedkeuring te geven, voor de Commissie de Raad voorstelt een besluit betreffende de sluiting van de wijzigingsovereenkomst vast te stellen.

In een later stadium zal de Overeenkomst van Cotonou nogmaals moeten worden aangepast om er de vereiste wijzigingen in aan te brengen die uit de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon voortvloeien, zoals de vervanging van “Europese Gemeenschap” door “Europese Unie” en wijzigingen betreffende de externe vertegenwoordiging van de EU.