Toelichting bij COM(2010)89 - Standpunt EU in de ACS-EG-Raad van ministers betreffende de toetreding van Zuid-Afrika tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De betrekkingen tussen de EU en Zuid-Afrika zijn gebaseerd op de Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Zuid-Afrika, anderzijds, die op 11 oktober 1999 te Pretoria is ondertekend en op 1 mei 2004 in werking is getreden.

Zuid-Afrika is tevens partij bij de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou (Benin) op 23 juni 2000 (hierna de “ACS-EG-partnerschapsovereenkomst” genoemd). Het lidmaatschap van Zuid-Afrika van deze overeenkomst is afhankelijk gesteld van de kwalificaties als bedoeld in Protocol nr. 3.

Tezamen met de andere ACS-landen ondertekende Zuid-Afrika op 25 juni 2005 in Luxemburg de ACS-EG-overeenkomst tot wijziging van de partnerschapsovereenkomst (hierna de “herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst” genoemd).

Overeenkomstig artikel 93, lid 3, trad de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst op 1 juli 2008 in werking, na ratificatie van de herziening door de EU en haar lidstaten en twee derde van de ACS-staten. In artikel 93, lid 4, van deze overeenkomst is bepaald dat een ondertekenende ACS-staat die de ratificatieprocedures niet heeft voltooid op de dag dat de overeenkomst in werking treedt, dit nog slechts kan doen binnen de 12 maanden volgend op die datum. Dit betekent dat deze ondertekenende staat de toetredingsprocedure dient te volgen als beschreven in artikel 94.

Ten gevolge van administratieve vertragingen en de vernieuwing van het Zuid-Afrikaanse parlement na de nationale verkiezingen van 22 april 2009, liet Zuid-Afrika de uiterste datum voor ratificatie van 30 juni 2009 verstrijken.

In een brief van 29 juli 2009 gericht aan het Zweedse voorzitterschap van de Raad van de EU, stelde de nieuwe Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Maite Nkoana-Mashabane, de EU ervan in kennis dat Zuid-Afrika van plan was tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst toe te treden volgens artikel 94 van deze overeenkomst, en dat de constitutionele procedure hiervoor was gestart.

Na goedkeuring van de akte van toetreding door de beide kamers van het Zuid-Afrikaanse parlement in november 2009 diende Zuid-Afrika op 23 november 2009 een formeel verzoek tot toetreding tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst in.

Het is bijgevolg aangewezen het positieve standpunt dat ten aanzien van dit verzoek door de Europese Unie dient te worden ingenomen, uit te drukken in een formeel besluit van de gezamenlijke ACS-EG-Raad van Ministers tot goedkeuring van deze toetreding.

Overeenkomstig artikel 218, lid 10, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie zal het Europees Parlement in kennis worden gesteld van dit voorstel voor een besluit van de ACS-EG-Raad.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.