Toelichting bij COM(2010)223 - Standpunt van de EU over de wijziging van de bijlagen bij de Overeenkomst met Zwitserland betreffende sommige aspecten van overheidsopdrachten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

1. De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat betreffende sommige aspecten van overheidsopdrachten[1] heeft tot doel te zorgen voor wederzijdse, doorzichtige en niet-discriminerende toegang voor de leveranciers en dienstverrichters van beide partijen tot opdrachten voor leveringen van specifieke organisaties in de nutssector. De overeenkomst vormt een aanvulling op de verbintenissen die de EG en de Zwitserse Bondsstaat zijn aangegaan in het kader van de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (GPA) die in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) werd gesloten.

2. Het Gemengd Comité dat bij de overeenkomst is ingesteld, onderzoekt op geregelde tijden de bijlagen bij de overeenkomst en is bevoegd om deze te wijzigen (zie artikel 11, lid 4, van de overeenkomst). In de bijlagen I, II, III en IV is gespecificeerd welke entiteiten van elk van beide partijen onder de uitvoerige regels van de overeenkomst vallen. Beide partijen achten het wenselijk deze bijlagen aan te passen om rekening te houden met drie ontwikkelingen.

1.

Juridische elementen van het voorstel



3. Ten eerste is het wenselijk rekening te houden met de geleidelijke liberalisering van de telecommunicatiemarkten en de invoering van mededinging in de Europese Unie en Zwitserland. Het is daarom wenselijk in bijlage I bij de overeenkomst te specificeren dat telecommunicatieorganisaties niet langer onder de overeenkomst vallen.

4. Ten tweede moeten de bijlagen bij de overeenkomst worden aangepast in het licht van de twee uitbreidingen van de Europese Unie. De overeenstemmende lijsten van entiteiten van 'nieuwe lidstaten' zijn afkomstig uit de Beschikking van de Commissie van 9 december 2008 tot wijziging van de lijsten van aanbestedende diensten in de Richtlijnen 2004/17/EG en 2004/18/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de procedures voor de plaatsing van overheidsopdrachten[2].

5. Ten derde moeten de bijlagen bij de overeenkomst worden aangepast in het licht van de bovengenoemde Beschikking van de Commissie van 9 december 2008. De overeenstemmende lijsten van entiteiten van 'oude lidstaten' zijn afkomstig uit de bovengenoemde beschikking.

6. Als het bijgaande besluit van de Raad wordt goedgekeurd, kan het Gemengd Comité de bijlagen bij de overeenkomst aan deze ontwikkelingen aanpassen.