Toelichting bij COM(2002)516 - Voorstel voor een besluit van de Raad Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende het standpunt dat door de EG moet worden ingenomen ten aanzien van bepaalde voorstellen die worden voorgelegd aan de van 3 tot 15 november 2002 in Santiago, Chili, te houden 12e vergadering van de Conferentie der Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De 12e vergadering van de Conferentie der Partijen bij CITES zal gehouden worden in Santiago, Chili, van 3 tot 15 november 2002.

2. In 1983 is de tekst van de Overeenkomst gewijzigd om organisaties voor regionale economische integratie zoals de EG partij te laten worden (de zogenaamde Gaborone-clausule). De wijziging kan echter nog niet in werking treden omdat nog niet voldoende partijen haar hebben geratificeerd.

3. Met het oog op de consequenties van de door de Conferentie der Partijen genomen besluiten inzake de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer  i is het nodig om een communautair standpunt te bepalen over de voorstellen die de Conferentie zullen worden voorgelegd.

4. Ontwerp-resoluties over de interpretatie en de tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen die door lidstaten of door de Commissie waren opgesteld, zijn op 17 mei 2002 besproken door het comité van de lidstaten ex Verordening 338/97 van de Raad. Alle goedgekeurde voorstellen en werkdocumenten zijn vervolgens door de desbetreffende lidstaat of het Voorzitterschap namens alle lidstaten bij het Secretariaat van CITES ingediend.

5. In een van deze door het Voorzitterschap ingediende werkdocumenten wordt gepleit voor de intrekking van twee eerdere resoluties van de Conferentie over de tenuitvoerlegging van CITES door de Gemeenschap. Er wordt gesteld dat deze resoluties, in het licht van de uitvoering van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad en het feit dat alle 15 lidstaten nu volwaardig Partij zijn (na ratificatie door Ierland eerder dit jaar), achterhaald zijn en moeten worden ingetrokken. Het Voorzitterschap heeft ook een ontwerp-besluit ingediend waarbij alle Partijen die dit nog niet hebben gedaan, wordt verzocht de Gaborone-clausule tegen CdP13 (in 2005) te ratificeren.

6. Op 30 juli is er een informele bijeenkomst geweest van de diensten van de Commissie en deskundigen uit de lidstaten om de punten te bespreken waarover op de Conferentie der Partijen zal worden gedebatteerd.

7. Voor de agendapunten 2-7, 15, 18, 20-24, 26, 28, 32-34, 36, 39, 42, 43, 46, 52, 53-55, 59, 60 en 64 waren bepaalde documenten voor de Conferentie niet tijdig beschikbaar opdat de Commissie nu een communautair standpunt zou kunnen voorstellen. De Commissie stelt daarom voor om het standpunt over deze punten tijdens de vergadering te bepalen op basis van verdere voorstellen terzake van de Commissie.

8. Het werk van de Conferentie bestaat uit drie delen: strategische en bestuurlijke aangelegenheden, interpretatie en tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen. Aangezien de Gemeenschap geen partij bij de Overeenkomst is, is het eerste deel over het algemeen niet van invloed op Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad. Het tweede deel, waarin tot uiting komt hoe de Overeenkomst evolueert, is technisch van groot belang, maar zal waarschijnlijk niet al te veel publieke belangstelling wekken. De wijzigingen van de bijlagen daarentegen (de aan de verschillende soorten toegekende beschermings niveaus) zullen zeker controversieel zijn.

9. Het volgende onderwerpen zijn de meest kritieke met betrekking tot een wijziging van de bijlagen:

- walvissen,

- olifanten,

- Aziatische zoetwaterschildpadden en landschildpadden,

- commerciële vissensoorten, ondermeer haaien en ijsvissen,

- hout.

10. Er zijn twee bijlagen bij het voorgestelde besluit van de Raad. In bijlage I wordt het communautaire standpunt geschetst met betrekking tot bovenvermelde kritieke onderwerpen. Bijlage II bevat de voorgestelde communautaire standpunten inzake de agendapunten van de Conferentie waarvoor er op 31 juli 2002 documenten beschikbaar waren.