Toelichting bij COM(2009)468 - Ondertekening en sluiting van een vrijwillige partnerschapsovereenkomst met Ghana inzake wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw met betrekking tot de invoer van hout in de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het door de Raad in 2003 goedgekeurde actieplan[1] voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT)[2] omvat onder meer steun voor de houtproducerende landen, multilaterale samenwerking om de handel in illegaal hout te bestrijden, steun voor initiatieven van de particuliere sector en maatregelen voor het tegengaan van investeringen in activiteiten die illegaal kappen aanmoedigen. De hoeksteen van het actieplan is de sluiting van FLEGT-partnerschappen tussen de Gemeenschap en de houtproducerende landen om een einde te maken aan de illegale houtkap. In 2005 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Verordening (EG) nr. 2173/2005[3], waarbij een vergunningensysteem en een mechanisme worden ingesteld om te controleren of de houtproducten die in de Gemeenschap worden ingevoerd aan de wettelijke eisen voldoen.

In december 2005 heeft de Raad richtsnoeren opgesteld waarbij de Commissie werd opgedragen om met houtproducerende landen te onderhandelen over partnerschapsovereenkomsten tot uitvoering van het EU-actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT), en met name om te bevorderen dat het hout dat uit die landen in de Gemeenschap wordt ingevoerd aan de wettelijke eisen voldoet[4]. De overeenkomst met Ghana is de eerste overeenkomst van dit type tussen een houtproducerend land en de Gemeenschap.

De onderhandelingen tussen de Commissie en Ghana zijn in februari 2007 begonnen. De onderhandelingen duurden 18 maanden en omvatten vier ontmoetingen en zeven technische werkvergaderingen. De Commissie werd tijdens de onderhandelingen bijgestaan door een aantal lidstaten. De Commissie heeft de Raad op de hoogte gehouden van de vorderingen door middel van regelmatige verslagen aan de werkgroep bosbouw en aan de missiehoofden en vertegenwoordigers in Ghana. Na elke onderhandelingsronde organiseerden de partijen openbare vergaderingen om alle belanghebbenden te informeren over de vorderingen. Daarnaast heeft Ghana het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector betrokken bij de ontwikkeling van de overeenkomst.

De overeenkomst bevat alle elementen die worden genoemd in de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad. In de overeenkomst worden met name het kader, de instellingen en de systemen vastgelegd voor het FLEGT-vergunningensysteem. In de bijlagen wordt beschreven hoe de toeleveringsketen zal worden gecontroleerd en wordt het juridische kader vastgesteld, evenals de eisen inzake onafhankelijke controle. Dit vormt een gedetailleerde beschrijving van de structuren waarmee de wettelijkheid van hout dat wordt ingevoerd met een FLEGT-vergunning wordt gewaarborgd. Ghana heeft in uitgebreid overleg met de belanghebbenden bepaald welke wetgeving van toepassing is. Hierbij gaat het om wet- en regelgeving inzake kaprecht en bosbeheer, milieu- en arbeidsrecht, fiscale vereisten, de eerbiediging van de rechten van gemeenschappen die grond bezitten, pachten of gebruiken, en andere sociale verplichtingen die zijn vastgelegd in bosbouwgerelateerde wetten, en exportvereisten.

De overeenkomst gaat verder dan de beperkte lijst van producten van bijlage II bij de FLEGT-verordening (Verordening (EG) nr. 2173/2005) en omvat de handel in alle houtproducten. Hiermee verbindt Ghana zich ertoe een systeem op te zetten waardoor de Gemeenschap de zekerheid heeft dat alle houtproducten uit Ghana legaal geproduceerd zijn en op positieve en duurzame wijze bijdragen tot de groei van het land.

In de overeenkomst wordt bepaald dat de invoer aan de grenzen van de Gemeenschap zullen worden gecontroleerd overeenkomstig de FLEGT-verordening (Verordening (EG) nr. 2173/2005) en de daarbij behorende uitvoeringsverordening (Verordening (EG) nr. 1024/2008). De overeenkomst bevat een beschrijving van de FLEGT-vergunning voor Ghana, die is opgesteld volgens de regels van de uitvoeringsverordening.

Bij de overeenkomst wordt een mechanisme voor dialoog en samenwerking met de Gemeenschap op het gebied van FLEGT ingesteld, het gezamenlijke mechanisme voor toezicht en toetsing. Ook worden de beginselen vastgelegd voor inspraak van belanghebbenden, sociale waarborgen en transparantie en toezicht op en verslaglegging over de effecten.

In de overeenkomst worden een tijdschema en procedures beschreven voor de inwerkingtreding van de overeenkomst en de uitvoering van het vergunningensysteem. Ghana zal zijn regelgeving en informatiebeheersysteem moderniseren en aanpassen en uitgebreidere controles van de toeleveringsketen opzetten, evenals onafhankelijke controles of aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Daarom zal het enkele jaren duren eer de systemen zijn ontwikkeld en getest en eer de regering, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector voldoende capaciteit hebben opgebouwd voor deze taken. Het FLEGT-vergunningensysteem moet eind 2010 volledig operationeel zijn. Het vergunningensysteem zal aan de hand van vooraf vastgestelde criteria worden getoetst voordat de EU de FLEGT-vergunningen zal beginnen te aanvaarden. De stappen en het proces op weg daarnaar toe worden in de overeenkomst en de bijlagen beschreven.