Toelichting bij COM(2009)298 - Sluiting van de Overeenkomst met de regering van Japan betreffende samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Betreft: Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de sluiting van een Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Japan betreffende samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie.

1. De EU en Japan worden met vergelijkbare uitdagingen geconfronteerd op het gebied van economische groei, industrieel concurrentievermogen, werkgelegenheid, regionale en sociale cohesie, duurzame ontwikkeling en misschien wel de belangrijkste uitdaging, sociaal-economische aanpassingen om de vergrijzing van de samenleving en de huidige financiële crisis aan te pakken.

2. De onderzoeksprioriteiten van de Europese Gemeenschap en de regering van Japan (hierna 'Japan') liggen op vergelijkbare gebieden zoals biowetenschappen, informatie en communicatie, productietechnologieën, milieu, inclusief klimaatverandering en hernieuwbare energiebronnen; beide zijn eveneens lid van ITER – de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor.

3. Japan is al een leider op het stuk van investeringen in onderzoek: die bereikten 3,61% van het bbp in 2008 en waren voor meer dan 81,6% van de marktsector afkomstig. Japan is voor Europa dan ook een zeer belangrijke partner om op het gebied van wetenschap en technologie mee samen te werken.

4. Het W&T-samenwerkingspotentieel tussen de EU en Japan blijft evenwel onderbenut.

5. Gezien het belang van wetenschap en technologie voor de economische en sociale ontwikkeling in Europa en Japan hebben beide partijen de wens te kennen gegeven hun samenwerking op gebieden van gemeenschappelijk belang te verbeteren. en te intensiveren. Het actieplan dat tijdens de top tussen de EU en Japan in Athene op 1 en 2 mei 2003 de persverklaring in verband met die top vergezelde, voorzag in uitbreiding van de samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie.

6. Op 5 juni 2003 heeft de Raad de Europese Commissie gemachtigd te onderhandelen over een Overeenkomst betreffende wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Japan.

7. In de tussentijd hebben beide partijen lange en gedetailleerde besprekingen gevoerd die in de bijgevoegde op 19 februari 2009 geparafeerde ontwerpovereenkomst hebben geresulteerd.

8. De overeenkomst is gebaseerd op de beginselen van wederzijds voordeel, wederkerige kansen voor toegang tot elkaars programma's en activiteiten die relevant zijn voor het doel van de overeenkomst, niet-discriminatie, doeltreffende bescherming van het intellectuele eigendom en billijke verdeling van de rechten van intellectueel eigendom.

9. Deze W&T-overeenkomst zal, met name door middel van regelmatige vergaderingen van het Gemengd Comité, bijdragen tot de structurering en verbetering van de wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de EG en Japan, in het kader waarvan specifieke samenwerkingsactiviteiten (zoals gecoördineerde uitnodigingen) kunnen worden gepland.

10. De overeenkomst treedt in werking op de datum waarop de partijen diplomatieke nota's uitwisselen waarin zij elkaar ervan in kennis stellen dat hun respectieve voor de inwerkingtreding van de overeenkomst noodzakelijke interne procedures zijn voltooid. Deze overeenkomst loopt voor vijf jaar en blijft daarna van kracht tenzij ze door een van de partijen aan het einde van de eerste periode van vijf jaar of op enig moment daarna wordt opgezegd. In ieder geval kan elke partij het effect van de overeenkomst en de activiteiten in het kader daarvan om de vijf jaar evalueren.

In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

– namens de Europese Gemeenschap het bijgevoegde besluit goed te keuren;

– de Japanse autoriteiten ervan in kennis te stellen dat de Europese Gemeenschap de voor de inwerkingtreding van de overeenkomst noodzakelijke procedures heeft voltooid.

– 2009/0081 (CNS)