Toelichting bij COM(2008)155 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de economische partnerschapsovereenkomst met de Cariforum-staten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De bijgaande voorstellen zijn de rechtsinstrumenten voor de ondertekening, voorlopige toepassing en sluiting van een economische partnerschapsovereenkomst (EPO) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Caribisch forum van ACS-staten (Cariforum), anderzijds:

i) voorstel voor een besluit van de Raad tot ondertekening en voorlopige toepassing van de EPO;

ii) voorstel voor een besluit van de Raad tot sluiting van de EPO.

Over de EPO met Cariforum is onderhandeld in overeenstemming met de doelstellingen voor EPO's in de Overeenkomst van Cotonou[1] en met de onderhandelingsrichtsnoeren die de Raad op 12 juni 2002 voor EPO's met ACS-staten heeft vastgesteld. De onderhandelingen werden afgesloten met de parafering van de EPO op 16 december 2007, voordat de handelsregeling van bijlage V bij de Overeenkomst van Cotonou en de door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verleende ontheffing voor die regeling op 31 december 2007 vervielen.

Bijgevolg zijn alle Cariforum-staten opgenomen in de lijst in bijlage 1 bij de verordening over markttoegang in geval van EPO's, die op 20 december 2007 door de Raad is vastgesteld[2]; deze lijst bevat de landen waaraan de Gemeenschap per 1 januari 2008 in het kader van de EPO's markttoegang heeft aangeboden. Hun opname in de lijst zal definitief worden nadat alle partijen de EPO hebben geratificeerd. Hierdoor zal voor alle Cariforum-staten, inclusief Haïti, dat door de Verenigde Naties als minst ontwikkeld land is erkend, dezelfde geharmoniseerde handelsregeling met de EU gelden, die hun een betere toegang tot de markt biedt.

De EPO met Cariforum is de eerste alomvattende economische partnerschapsovereenkomst die wordt gesloten. Zij omvat alle maatregelen die nodig zijn om een met artikel XXIV van de GATT 1994[3] compatibele vrijhandelszone tot stand te brengen. Ook is een titel over diensten, investeringen en elektronische handel opgenomen met de bijbehorende lijsten van verbintenissen, die verenigbaar zijn met artikel V van de GATS[4].

De EPO bevat ook bepalingen over handelsbevordering en vergemakkelijking van de douaneafhandeling, technische handelsbelemmeringen, sanitaire en fytosanitaire maatregelen, landbouw en visserij, lopende betalingen en kapitaalbewegingen, mededinging, innovatie en intellectuele eigendom, transparantie bij overheidsopdrachten, overleg over financiële aangelegenheden, transparantie en beste praktijken inzake fiscaal beleid, en sociale en milieuaspecten. De duurzame ontwikkeling wordt verder bevorderd door de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties en parlementsleden in gezamenlijke comités en door bijzondere overlegmechanismen.

Er zijn ook bepalingen over de ontwikkelingssamenwerking, waarin de prioriteiten voor de uitvoering van de EPO worden uiteengezet. Elk inhoudelijk hoofdstuk van de overeenkomst bevat specifieke samenwerkingsgebieden. Een verklaring over ontwikkelingssamenwerking legt het verband met de EU-strategie Hulp voor handel en herinnert aan het voornemen van de Commissie en de lidstaten om tot een ontwikkelingsfonds voor de regio bij te dragen.

De institutionele bepalingen betreffen onder meer een Gezamenlijke Raad Cariforum-EG ("Gezamenlijke Raad") die toezicht houdt op de uitvoering van de EPO. De Gezamenlijke Raad bestaat uit vertegenwoordigers van de Cariforum-staten en uit leden van de Raad en de Commissie. Hij wordt bijgestaan door een Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EG.

Er wordt tevens voorzien in een uitgebreid systeem voor toezicht op het effect van de EPO. Hiertoe wordt onder meer een Parlementair Comité Cariforum-EG ingesteld, waar leden van het Europees Parlement en van de parlementen van de Cariforum-staten met elkaar in discussie kunnen treden. De Gezamenlijke Raad wordt voorts bijgestaan door een Raadgevend Comité Cariforum-EG dat de dialoog en samenwerking tussen vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld moet bevorderen.

De overeenkomst voorziet in haar voorlopige toepassing totdat de EPO in werking treedt.

De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en in overeenstemming met de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad en verzoekt hem derhalve:

- machtiging te verlenen voor de ondertekening van de EPO met Cariforum namens de Europese Gemeenschap;

- in afwachting van de inwerkingtreding van de EPO de voorlopige toepassing ervan goed te keuren;

- namens de Gemeenschap over te gaan tot sluiting van de EPO.

Het Europees Parlement zal worden verzocht met de sluiting van de EPO in te stemmen.

De lidstaten zijn eveneens partij bij de overeenkomst, die zij derhalve volgens hun interne procedures moeten ratificeren.