Toelichting bij COM(2004)529 - Standpunt dat door de EG moet worden ingenomen ten aanzien van bepaalde voorstellen die worden voorgelegd aan de van 2 tot 14 oktober 2004 te Bangkok, Thailand, te houden 13e vergadering van de Conferentie der Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De 13e vergadering van de Conferentie der Partijen (CdP) bij CITES zal gehouden worden in Bangkok, Thailand, van 2 tot 14 oktober 2004.

2. In 1983 is de tekst van de Overeenkomst gewijzigd om organisaties voor regionale economische integratie zoals de EG partij te laten worden (de zogenaamde Gaborone-clausule). De wijziging kan echter nog niet in werking treden omdat nog niet voldoende partijen haar hebben geratificeerd.

3. Met het oog op de consequenties van de door de Conferentie der Partijen genomen besluiten inzake de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer  i is het nodig om een communautair standpunt te bepalen over de voorstellen die de Conferentie zullen worden voorgelegd.


4. Ontwerp-resoluties en discussienota's over de interpretatie en de tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen die door lidstaten of door de Commissie waren opgesteld, zijn op 20 april 2004 besproken door het comité van de lidstaten ex Verordening 338/97 van de Raad. Alle goedgekeurde voorstellen en werkdocumenten zijn vervolgens door de desbetreffende lidstaat of het Voorzitterschap namens alle lidstaten bij het Secretariaat van CITES ingediend. Van de ingediende voorstellen betroffen sommige wijzigingen op de bijlagen en een aantal resoluties en discussienota's over zaken als naleving en persoonlijke bezittingen.

5. Op 8 juni is er een informele bijeenkomst geweest van de diensten van de Commissie en deskundigen uit de lidstaten om de punten te bespreken waarover op de Conferentie der Partijen zal worden gedebatteerd. Op 9 juni hebben de diensten van de Commissie een raadplegingsvergadering gehouden met belangstellende NGO's, die hierbij de gelegenheid hebben gehad hun visie op deze kwesties uiteen te zetten.

6. Bepaalde documenten voor de Conferentie waren niet vroeg genoeg beschikbaar om de Commissie de gelegenheid te geven een communautair standpunt voor te stellen. De Commissie stelt daarom voor om het standpunt over deze punten tijdens de vergadering te bepalen, zulks overeenkomstig artikel 2 van het ontwerp-besluit.

7. Het werk van de Conferentie bestaat uit drie delen: strategische en bestuurlijke aangelegenheden, interpretatie en tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen. Aangezien de Gemeenschap geen partij bij de Overeenkomst is, is het eerste deel over het algemeen niet van invloed op Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad. Het tweede deel, waarin tot uiting komt hoe de Overeenkomst evolueert, is technisch van groot belang. Maar het zijn de wijzigingen op de bijlagen (de aan de verschillende soorten toegekende beschermings niveaus) die onvermijdelijk de meeste publieke belangstelling zullen trekken. De meest kritieke onderwerpen zijn hier: walvissen en dolfijnen, olifanten, de Afrikaanse leeuw, vissen en schelpdieren (met inbegrip van de Napoleonvis en de Europese zeedadel) en hout (met name ramin).

8. Er zijn twee bijlagen bij het voorgestelde besluit van de Raad. In bijlage I wordt het communautaire standpunt geschetst met betrekking tot bovenvermelde kritieke onderwerpen. Bijlage II bevat de voorgestelde communautaire standpunten inzake de agendapunten van de Conferentie waarvoor er op 8 juni 2004 documenten beschikbaar 2004 waren.