Toelichting bij COM(2009)182 - Verlenging van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de EG en Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en Oekraïne is op 4 juli 2002 in Kopenhagen ondertekend en op 11 februari 2003 van kracht geworden. Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode eindigend op 31 december 2002 en kan met instemming van beide partijen telkens met vijf jaar worden verlengd'.

2. Bij Besluit 2003/737/EG van de Raad van 22 september 2003[1] is de overeenkomst met ingang van 8 november 2004 met een nieuwe periode van vijf jaar verlengd. De overeenkomst verstrijkt op 7 november 2009.

3. Het is in het belang van de Gemeenschap deze overeenkomst te verlengen om de voor beide partijen tot sociaaleconomische voordelen leidende samenwerking met Oekraïne op gemeenschappelijke prioritaire W&T-gebieden verder te bevorderen.

4. Beide partijen hebben hun voornemen om de overeenkomst te verlengen, bevestigd tijdens de 3e vergadering van het Subcomité EU-Oekraïne nr. 7, die op 26 en 27 november 2008 in Kiev heeft plaatsgevonden.

5. De materiële inhoud van de verlengde overeenkomst is identiek aan de materiële inhoud van de lopende overeenkomst.

6. Gezien bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Gemeenschap, na raadpleging van het Europees Parlement, de verlenging met een nieuwe periode van vijf jaar van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en Oekraïne goed te keuren;

- uitdrukking te geven aan de instemming van de Gemeenschap om door de bepalingen van de overeenkomst gebonden te zijn.