Toelichting bij COM(2007)224 - Standpunt van de EG in de ACS-EG-Raad van ministers ten aanzien van door de Commissie te beheren aanvullende bilaterale bijdragen ter ondersteuning van de doelstellingen van de Afrikaanse Vredesfaciliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Tijdens de Raad Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen van 5 maart 2007 werd erkend dat dringend moet worden tegemoetgekomen aan de financieringsbehoeften van AMIS (de vredestroepen van de Afrikaanse Unie) in Darfur (Sudan). De EU heeft al ongeveer 400 miljoen euro besteed aan AMIS via de Afrikaanse Vredesfaciliteit (APF), die wordt gefinancierd uit hoofde van het negende Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) en uit bilaterale bijdragen van de lidstaten. Om verdere financiële steun voor AMIS mogelijk te maken en gezien het verzoek van de Commissie van de AU, verklaarde de Raad zich bereid de APF aan te vullen uit de middelen van het negende EOF, in afwachting van een besluit van de groep ACS-staten.

Gezien de bereidheid van de EU-lidstaten om aanvullende bilaterale bijdragen ter beschikking te stellen in het kader van de gezamenlijke inspanning van de EU en haar lidstaten, werd ook voorgesteld deze aanvullende bijdragen te bundelen in een gemeenschappelijk, door de Commissie te beheren project, om de transactiekosten voor de Afrikaanse partners te beperken en het gebruik van de fondsen beter te coördineren en te bewaken. Voor het negende EOF zal dit geschieden op basis van punt 8 van bijlage I bij de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, die op 23 juni 2000 werd ondertekend te Cotonou en op 25 juni 2005 werd herzien te Luxemburg (hierna “de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst” genoemd): “Indien de middelen waarin de instrumenten van de Overeenkomst voorzien vóór het verstrijken van de geldigheidsduur van dit Financieel Protocol opgebruikt zijn, neemt de gezamenlijke ACS-EG-Raad van Ministers passende maatregelen.” Aan deze voorwaarden is voldaan. Ten eerste is het Financieel Protocol geldig tot 31 december 2007; tot die datum kunnen fondsen uit hoofde van het negende EOF worden vastgelegd. Ten tweede is in de intra-ACS-portefeuille een bedrag van in totaal 100 miljoen euro gereserveerd voor de Afrikaanse Vredesfaciliteit tot de inwerkingtreding van het tiende EOF, wat niet voldoende is om AMIS tot die datum te handhaven.

Het voorgestelde besluit van de Gezamenlijke Raad, dat gebaseerd is op punt 8 van bijlage I bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst, maakt aanvullende bilaterale bijdragen van de lidstaten mogelijk voor door de Commissie te beheren specifieke operaties op voorlopige basis, tot de inwerkingtreding van het tiende EOF.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.