Toelichting bij COM(2006)257 - Sluiting van de overeenkomst met Turkije betreffende de deelneming van Turkije aan de werkzaamheden van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. INLEIDING

De Commissie dient voorstellen voor besluiten van de Raad in betreffende de sluiting namens de Europese Gemeenschap van de overeenkomsten betreffende de deelneming van drie kandidaat-lidstaten, namelijk Bulgarije, Roemenië en Turkije, aan het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. De Commissie onderhandelde met Bulgarije, Roemenië en Turkije op basis van het haar door de Raad verleende mandaat. De Commissie rondde de onderhandelingen met Bulgarije, Roemenië en Turkije af met de parafering van de ontwerp-overeenkomsten in 2004.

2. Pretoetredingsstrategie

2.1. Agenda 2000

In Agenda 2000 heeft de Commissie het standpunt verdedigd dat de deelneming van de kandidaat-lidstaten aan de programma's ter uitvoering van het acquis 'een nuttige voorbereiding vormt die de kandidaat-lidstaten en hun burgers vertrouwd maakt met het beleid van de Unie en de aanpak die daar wordt gehanteerd'. Dit is een van de belangrijkste instrumenten om de kandidaat-lidstaten beter in staat te stellen het acquis uit te voeren en het in nationaal recht om te zetten.

2.2. De conclusies van de Europese Raad

De Europese Raad van Luxemburg (december 1997) heeft van de deelneming aan de communautaire programma's en agentschappen een instrument van de geïntensiveerde pretoetredingsstrategie gemaakt. De Europese Raad heeft in zijn conclusies gesteld dat de kandidaat lidstaten overeenkomstig per geval te nemen besluiten aan de communautaire agentschappen moeten kunnen deelnemen.

Wat Turkije betreft, bevestigde de Europese Raad van Helsinki (december 1999) het inclusieve karakter van het toetredingsproces, dat thans 13 kandidaat-lidstaten in één enkel kader omvat waarbij de kandidaat-lidstaten op voet van gelijkheid aan het toetredingsproces deelnemen. Turkije haalt voordeel uit een pretoetredingsstrategie en krijgt de gelegenheid om in het kader van het toetredingsproces deel te nemen aan communautaire programma's en agentschappen.

3. Besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te voeren over de deelneming van kandidaat-lidstaten aan het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving

Op basis van het voorstel van de Commissie SEC(1878) 2000 van 24 juli 2000 besloot de Raad op 19 maart 2001 de Commissie te machtigen onderhandelingen te voeren over de deelneming van de kandidaat-lidstaten aan het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. Het doel daarvan was de kandidaat-lidstaten de gelegenheid te geven nog vóór hun toetreding tot de Europese Unie deel te nemen aan de werkzaamheden van het centrum. In de onderhandelingsrichtsnoeren staat dat de overeenkomsten de voorwaarden moeten vaststellen voor de deelneming van de kandidaat-lidstaten aan de werkzaamheden van het centrum. In deze overeenkomsten moet met name worden vastgesteld dat de kandidaat-lidstaten op de vergaderingen van de raad van bestuur geen stemrecht zullen hebben en dat zij financieel moeten bijdragen tot de werkzaamheden van het centrum. Deze overeenkomsten dienen ook bepalingen te omvatten betreffende de bescherming van gegevens, de voorrechten en immuniteiten van het centrum en de bevoegdheid van het Europees Hof van Justitie.

4. De onderhandelingen

De Commissie heeft op basis van het mandaat onderhandeld met Bulgarije, Roemenië en Turkije. Er is overeenstemming bereikt over bilaterale ontwerp-overeenkomsten en Bulgarije, Roemenië en Turkije en de Gemeenschap dienen nu de ontwerp-overeenkomsten te ratificeren.

5. ontwerp-overeenkomst

De Commissie heeft met Bulgarije, Roemenië en Turkije overeenstemming bereikt over ontwerp-overeenkomsten waarin dezelfde voorwaarden voor deelneming aan het centrum zijn vastgesteld als die welke gelden voor de deelneming van Noorwegen aan het centrum.

Krachtens de overeenkomsten nemen Bulgarije, Roemenië en Turkije deel aan het werkprogramma van het centrum en komen zij de verplichtingen van Verordening (EEG) nr. 302/93 van de Raad, zoals gewijzigd bij Verordeningen (EG) nrs. 3294/94, 2220/2000 en 1651/2003 van de Raad, na.

Bulgarije, Roemenië en Turkije worden aangesloten op het Europees Netwerk voor informatie over drugs en drugsverslaving (Reitox) en delen gegevens met het centrum, waarbij de communautaire en nationale gegevensbeschermingsvoorschriften in acht moeten worden genomen. Bulgarije, Roemenië en Turkije dragen elk financieel bij tot het centrum om de kosten van hun deelneming te dekken. Zij hebben ook zonder stemrecht zitting in de raad van bestuur van het centrum tot zij lid van de Unie worden.

De overeenkomsten zijn opgesteld voor onbepaalde tijd totdat Bulgarije, Roemenië en Turkije lid worden van de Europese Unie.

De partijen keuren de overeenkomst goed volgens hun eigen procedures. De overeenkomst zal in werking treden wanneer beide partijen elkaar in kennis hebben gesteld van het feit dat hun respectieve procedures zijn afgerond.

Het centrum zal Bulgarije, Roemenië en Turkije op dezelfde wijze behandelen als de bestaande lidstaten wat betreft de aansluiting op het Europees Netwerk voor informatie over drugs en drugsverslaving (Reitox) en het ter beschikking stellen van personeel.

6. Sluiting van de overeenkomsten

Rechtsgrondslag



Onderhandelingen om het centrum open te stellen voor deelneming van de kandidaat-lidstaten zijn mogelijk op grond van artikel 13 van Verordening (EEG) nr. 302/93 van de Raad tot oprichting van een Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.

Artikel 13 bevat de vereiste procedurevoorschriften voor het openstellen van het centrum voor landen die geen lid van de Unie zijn maar met de Gemeenschap en de lidstaten het belang bij de doelstellingen en het werk van het centrum delen. De tussen dergelijke landen en de Gemeenschap gesloten overeenkomsten dienen de procedure van artikel 300 van het Verdrag te volgen.

De Europese Commissie heeft, op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad, de onderhandelingen met Bulgarije, Roemenië en Turkije afgerond.

Als vervolg daarop dient de Commissie thans voorstellen voor besluiten van de Raad in betreffende de sluiting van de overeenkomsten die ten doel hebben de deelneming van deze landen aan de werkzaamheden van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving mogelijk te maken.

Gevolgen voor de begroting



Volgens de afgeronde onderhandelingen dragen Bulgarije, Roemenië en Turkije financieel bij tot het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving ter dekking van de kosten die de uitbreiding van de werkzaamheden van het centrum tot de kandidaat-lidstaten met zich brengt.

Volgens plan zullen Bulgarije, Roemenië en Turkije na een overgangsperiode van drie jaar volledig bij alle werkzaamheden van het centrum worden betrokken. Bijgevolg zal de financiële bijdrage tijdens deze periode stijgen. Bulgarije, Roemenië en Turkije kunnen in het kader van de desbetreffende communautaire steunprogramma’s een gedeelte van hun financiële bijdrage aan het centrum laten subsidiëren.

Wanneer het volledige werkprogramma van het centrum ten uitvoer wordt gelegd, zullen Bulgarije, Roemenië en Turkije jaarlijks elk 271 000 EUR bijdragen. Vanaf 2008 wordt het bedrag van 271 000 EUR verhoogd door het aan te passen aan de stijging van de subsidie die de Gemeenschap aan het centrum verleent.

7. Voordelen van de overeenkomsten

De deelneming van Bulgarije, Roemenië en Turkije aan het centrum biedt verscheidene voordelen:

- deelneming aan het centrum zal Bulgarije, Roemenië en Turkije in het kader van de voorbereiding op de toetreding helpen het acquis inzake drugs aan te nemen en ten uitvoer te leggen;

- deelneming aan het centrum zal Bulgarije, Roemenië en Turkije in staat stellen vertrouwd te raken met de besluitvormingsprocedures van het centrum en bijdragen aan de vaststelling van het werkprogramma;

- het centrum zal zijn verslaggeving over de stand van de drugsproblematiek en drugsverslaving kunnen uitbreiden tot Bulgarije, Roemenië en Turkije;

- deelneming zal ertoe bijdragen dat het centrum en zijn lidstaten alsook Bulgarije, Roemenië en Turkije uitgebreidere en betere gegevens inzake drugs en drugsverslaving in Europa krijgen. De door Bulgarije, Roemenië en Turkije verstrekte gegevens zullen aan een kwaliteitscontrole worden onderworpen en zullen op grote schaal worden verspreid via het jaarverslag en de website van het centrum;

- deelneming zal Bulgarije, Roemenië en Turkije in staat stellen te worden betrokken bij het systeem voor vroegtijdige waarschuwing over nieuwe synthetische drugs, dat door het centrum is ontwikkeld.

8. AANBEVELING

DE ONDERHANDELINGEN ZIJN AFGEROND EN MET BULGARIJE, ROEMENIË EN TURKIJE IS ER OVEREENSTEMMING BEREIKT OVER HUN DEELNEMING AAN HET EUROPEES WAARNEMINGSCENTRUM VOOR DRUGS EN DRUGSVERSLAVING, ZULKS ONDER DEZELFDE VOORWAARDEN ALS DIE WELKE GELDEN VOOR NOORWEGEN.

Daarom kan de Gemeenschap haar goedkeuring hechten aan de sluiting van de bilaterale overeenkomsten met Bulgarije, Roemenië en Turkije betreffende hun deelneming aan het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.