Toelichting bij COM(2008)157 - Ondertekening en de sluiting door de EG van de internationale koffieovereenkomst van 2007

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 28 september 2007 hechtte de Internationale Koffieraad zijn goedkeuring aan de tekst van een nieuwe overeenkomst voor 2007 ter vervanging van de Internationale Koffieovereenkomst van 2001 die tot 30 september 2008 was verlengd.

Tijdens de besprekingen over de overeenkomst voerde de Gemeenschap de onderhandelingen op basis van het onderhandelingsmandaat en de richtsnoeren die door de Commissie waren voorgesteld en door de Raad op 29 januari 2007 waren goedgekeurd.

De Commissie is thans van oordeel, in het licht van de besprekingen en gezien de inhoud van het nieuwe instrument, die het standpunt van de Gemeenschap weerspiegelt, dat de Internationale Koffieovereenkomst van 2007 moet worden ondertekend en dat de akte van sluiting moet worden nedergelegd bij de depositaris krachtens Resolutie nr. 436 van 25 januari 2008 van de Internationale Koffieorganisatie, namelijk het hoofdkantoor van de Internationale Koffieorganisatie in Londen.

Vanuit juridisch oogpunt dient erop te worden gewezen dat na een voorstel van de werkgroep Grondstoffen van de Raad, de Raad in september 2007 heeft erkend dat de voornaamste doelstelling van de nieuwe Internationale Koffieovereenkomst van 2007 erin zou blijven bestaan de internationale samenwerking voor de handel in koffie te bevorderen, hetgeen binnen de uitsluitende bevoegdheid van de Europese Gemeenschap valt. Daarom zou de Internationale Koffieovereenkomst van 2007 overeenkomstig artikel 133 van het Verdrag door de Europese Gemeenschap moeten worden gesloten.

De uiterste datum voor de ondertekening en de nederlegging van het instrument van aanvaarding is 31 augustus 2008 en de Raad wordt bijgevolg verzocht dit besluit voor deze datum vast te stellen.