Toelichting bij COM(2007)499 - Standpunt van de EG in de Internationale Cacaoraad met betrekking tot de verlenging van de Internationale Cacao-overeenkomst van 2001

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Internationale Cacao-overeenkomst van 2001 is bij Besluit 2002/970/EG van de Raad van 18 november 2002 namens de Europese Gemeenschap gesloten. De Overeenkomst is op 1 oktober 2003 voorlopig en op 2 november 2005 definitief in werking getreden. Zij verstrijkt op 30 september 2008, tenzij zij wordt verlengd.

Op de bijeenkomst van de Internationale Cacaoraad, die in september 2007 in Londen zal plaatsvinden, kan de leden overeenkomstig artikel 63, lid 3, van de Overeenkomst worden verzocht een resolutie goed te keuren met het oog op de verlenging van de huidige overeenkomst van 2001 met een of twee periodes van elk ten hoogste twee cacaojaren, zodat er voldoende tijd voor onderhandelingen over wijzigingen of een opvolgingsovereenkomst beschikbaar is.

De Europese Gemeenschap neemt aan de overeenkomst deel overeenkomstig haar exclusieve bevoegdheid. Overeenkomstig de rechtsgrondslag houdt het voorgestelde besluit geen wijziging in van de bijdrage van de Europese Gemeenschap aan de administratieve begroting van de Internationale Cacao-organisatie, die voor ieder cacaojaar verschuldigd blijft.

Het doel van dit voorstel is de Europese Gemeenschap te machtigen om voor de verlenging van de Overeenkomst te stemmen.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.