Toelichting bij COM(2007)868 - Standpunt van de EG in de Internationale Koffieraad met betrekking tot de aanwijzing van de depositaris van de Internationale Koffieovereenkomst van 2007

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De onderhandelingen over de nieuwe Internationale Koffieovereenkomst van 2007 (ICA 2007) vonden plaats in Londen in het kader van de Internationale Koffieorganisatie. Tijdens de 98e zitting van de Internationale Koffieraad is bij Resolutie 431 van 28 september 2007 de definitieve tekst van ICA 2007 goedgekeurd. De nieuwe overeenkomst zal de Internationale Koffieovereenkomst van 2001 vervangen.

2. Tijdens de 98e zitting van de Raad kon geen definitieve overeenstemming worden bereikt over de toekomstige depositaris van de overeenkomst, doordat onverwacht bleek dat de afdeling verdragen van de Verenigde Naties niet in de mogelijkheid verkeert de nederlegging van internationale overeenkomsten in andere dan de officiƫle VN-talen te aanvaarden. Bijgevolg kon de Portugese versie van de Koffieovereenkomst van 2007 niet worden neergelegd, waardoor de Verenigde Naties in New York niet langer als depositaris kunnen fungeren.

3. Krachtens artikel 2 (definities), lid 10, van de Internationale Koffieovereenkomst van 2007 wordt de toekomstige depositaris overeenkomstig de huidige internationale overeenkomst van 2001 aangewezen bij besluit van de Koffieraad, dat uiterlijk op 31 januari 2008 bij consensus moet worden goedgekeurd.

4. De Europese Gemeenschap kan, als een van de verschillende mogelijkheden, instemmen met de aanwijzing van de Internationale Koffieorganisatie als depositaris van de overeenkomst van 2007. Zij zal daarom aan de stemming moeten deelnemen en zich voor die mogelijkheid moeten uitspreken.

5. Dit voorstel heeft derhalve tot doel de Europese Gemeenschap te machtigen om voor de Internationale Koffieorganisatie (ICO) als depositaris van de overeenkomst van 2007 te stemmen.