Toelichting bij COM(2007)463 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een aanvullend protocol bij de Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking tussen de EG en Zuid-Afrika in verband met de toetreding van Bulgarije en van Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 1 januari 2007 zijn twee nieuwe lidstaten tot de Europese Unie toegetreden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemenië en de aanpassing van de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond (hierna 'Toetredingsakte' genoemd), moet de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking met de Republiek Zuid-Afrika worden geregeld door de sluiting van een protocol bij die overeenkomst. Artikel 6, lid 2, voorziet in een vereenvoudigde procedure, waarbij het protocol wordt gesloten door de Raad van de Europese Unie, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het betrokken derde land. Deze procedure doet geen afbreuk aan de eigen bevoegdheden van de Gemeenschap.

De Commissie heeft daarom onderhandelingen gevoerd over dit aanvullend protocol, wat de EG betreft namens de Europese Gemeenschap en wat de nationale bevoegdheden betreft namens de lidstaten, op basis van de richtsnoeren die door de Raad op 23 oktober 2006 zijn vastgesteld en in overleg met een comité van vertegenwoordigers van de lidstaten.

Het aanvullend protocol voorziet in een aantal technische aanpassingen van de Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking die noodzakelijk zijn in verband met de toetreding van de nieuwe partijen, met name wat betreft:

- institutionele bepalingen: het protocol omvat aanpassingen in verband met de toetreding van de nieuwe lidstaten tot deze gemengde overeenkomst en de uitbreiding van het aantal officiële talen;

- oorsprongsregels: de meertalige bepalingen van Protocol nr. 1 betreffende de definitie van het begrip 'product van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking zijn gewijzigd om er de talen van de nieuwe lidstaten aan toe te voegen.

De Overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking voorziet in liberalisering van het handelsverkeer tussen de Europese Unie en de Republiek Zuid-Afrika, in sommige gevallen beperkt door tariefcontingenten. Deze tariefcontingenten zijn herzien in overeenstemming met de traditionele handel van Zuid-Afrika met de nieuwe lidstaten. De handelsstromen zijn gering en aanpassingen van de tariefcontingenten zijn niet nodig.

Over het bovenbedoelde protocol is met de Republiek Zuid-Afrika na onderhandelingen overeenstemming bereikt.

Dit voorstel betreft een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol.