Toelichting bij COM(2006)750 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/96 houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1) Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel


De Commissie heeft, bijgestaan door de Groep Tariefvraagstukken van Economische Aard, alle verzoeken om tijdelijke schorsing van autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief onderzocht die de lidstaten hebben ingediend. Bijgaand voorstel betreft bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten. De schorsingsaanvragen betreffende die producten zijn onderzocht aan de hand van de criteria die zijn vermeld in de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten (PB C 128 van 25.4.1998, blz.

2). Op basis van dit onderzoek is de Commissie van oordeel dat schorsing of verlaging van rechten gerechtvaardigd is voor de producten die zijn vermeld in de bijlage bij bijgaand voorstel voor een verordening. Producten waarvoor schorsing niet langer in het economisch belang van de Gemeenschap is, zijn geschrapt. In de bijlage bij deze verordening is de lijst van producten opgenomen waarvoor schorsing wordt voorgesteld, of waarvan de omschrijving moet worden aangepast. De periode gedurende welke de maatregel geldig is, is beperkt, zodat in die periode economische onderzoeken van de afzonderlijke schorsingen kunnen worden uitgevoerd. De schorsingen waarvan de annulering of voortzetting door de Commissie en de Groep Tariefvraagstukken nodig wordt geacht, worden na die datum geschrapt of verlengd.

Algemene context


Het is in het belang van de Gemeenschap om de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief te schorsen voor een aantal nieuwe producten die niet voorkomen in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 van de Raad houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


PB L 158 van 29.6.1996, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 963/2006 (PB L 176 van 30.06.2006, blz.

3).

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Is in overeenstemming met het beleid op het gebied van landbouw, handel, ondernemingen, ontwikkeling en buitenlandse betrekkingen. Dit voorstel gaat met name niet ten koste van ontwikkelingslanden die een preferentiële handelsovereenkomst hebben met de EU (bijv. SAP, ACS-regeling).

2)

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


De Groep Tariefvraagstukken van Economische Aard, die de industrie van elke lidstaat vertegenwoordigt, werd geraadpleegd.Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehoudenAlle opgenomen schorsingen stemmen overeen met het akkoord dat na bespreking in de groep werd bereikt.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Betrokken wetenschaps- en kennisgebieden


Deskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen in de groep „Groep Tariefvraagstukken van Economische Aard”.Gebruikte methodeOpen raadpleging.Belangrijkste geraadpleegde organisaties en deskundigenDeskundigen die door elk van de lidstaten zijn aangewezen.Ontvangen en gebruikte adviezenEr werd geen melding gemaakt van het bestaan van mogelijk ernstige risico’s met onomkeerbare gevolgen.Wijze waarop het deskundigenadvies beschikbaar is gemaakt voor het publiekPublicatie van het voorstel.

Effectbeoordeling


Niet van toepassing.Het voorstel is niet opgenomen in het werk- en wetgevingsprogramma van de Commissie voor 2006.

3)

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/96 houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten.

Rechtsgrond


Artikel 26.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

De voorgestelde maatregelen zijn in overeenstemming met de doelstellingen van het „Douane 2007”-actieprogramma.

Deze maatregelen zijn in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgesteld met het oog op de vereenvoudiging van de procedures voor het buitenlandse handelsverkeer, en met de mededeling van de Commissie inzake de schorsing van autonome rechten en contingenten.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Een andere vorm zou niet geschikt zijn om de volgende reden(en):Krachtens artikel 26 van het EG-Verdrag moeten schorsingen van autonome rechten en contingenten worden vastgesteld door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen op voorstel van de Commissie.

4)

3.

Gevolgen voor de begroting



Derving van douanerechten.

5)

4.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Het voorstel voorziet in vereenvoudiging van de wetgeving.

De bijlage bij de voorgestelde verordening bevat een geconsolideerde lijst van alle schorsingen van rechten zodat, om een bepaalde maatregel te vinden, voortaan slechts één verordening behoeft te worden geraadpleegd.