Toelichting bij COM(2005)284 - In de handel brengen, overeenkomstig richtlijn 2001/18/EG, van een maïsproduct (Zea mays L., lijn 1507), genetisch gemodificeerd met het oog op resistentie tegen bepaalde schadelijke lepidoptera en met het oog op tolerantie voor het herbicide glufosinaatammonium

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Overeenkomstig artikel 13 van Richtlijn 2001/18/EG is bij de Nederlandse autoriteiten een kennisgeving (referentie C/NL/00/10) ingediend betreffende het in de handel brengen van een maïsproduct ( Zea mays L . lijn 1507), dat genetisch is gemodificeerd met het oog op resistentie tegen bepaalde schadelijke lepidoptera en op telerantie voor het herbicide glufosinaat-ammonium.

2. De kennisgeving betreft de invoer en het gebruik op dezelfde wijze als alle andere maïskorrels inclusief het gebruik in voeder, met uitzondering van de teelt en toepassingen als of in voedsel, in de Gemeenschap van variëteiten die zijn afgeleid van de 1507-transformatiestap.

3. Overeenkomstig artikel 14 van de richtlijn heeft de bevoegde instantie van Nederlands bij de Commissie een beoordelingsrapport ingediend, waarin wordt geconcludeerd dat er geen redenen zijn om geen toestemming te geven voor het in de handel brengen van Zea mays L. lijn 1507 indien bepaalde voorwaarden worden vervuld.

4. De Commissie heeft het beoordelingsrapport aan alle andere lidstaten toegezonden, waarvan er enkele bezwaren hadden en bleven hebben tegen bovengenoemd rapport, met name ten aanzien van de moleculaire karakterisering, de bemonsteringsmethode, de allergeniteit, de toxiciteit en de monitoring van het product.

5. Aangezien de bezwaren bleven bestaaan, heeft de Commissie besloten de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) te raadplegen. De EFSA heeft in haar advies van 24 september 2004 geconcludeerd dat uit alle beschikbare bewijsstukken blijkt dat Zea mays L. lijn 1507 binnen de context van het voorgestelde gebruik waarschijnlijk geen negatief effect zal hebben op de gezondheid van mens en dier, noch op het milieu. Voorts was de EFSA ook van oordeel dat het door de aanvrager meegedeelde monitoringplan in overeenstemming is met de beoogde toepassingen van 1507-maïs.

6. Derhalve moet de Commissie, krachtens artikel 18 van Richtlijn 2001/18/EG, een besluit nemen volgens de in artikel 30, lid 2, van de richtlijn bedoelde procedure, waarbij de artikelen 5 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing zijn, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.

7. Aangezien zowel de Nederlandse instanties als de EFSA een positief oordeel hebben uitgesproken over het in de handel brengen van 1507-maïs, heeft de Commissie een ontwerp-beschikking opgesteld waarbij het gebruik van dit product wordt toegestaan, behalve voor de teelt en voor gebruik als voedsel of in voedsel, alsmede het in de handel brengen ervan met inachtneming van specifieke voorwaarden.

8. De ontwerp-beschikking is overeenkomstig artikel 5, lid 2, van Besluit 1999/468/EG voor advies voorgelegd aan het krachtens artikel 30 van Richtlijn 2001/18/EG ingestelde comité.

9. Het comité heeft op 17 mei 2005 geen advies uitgebracht, zodat de Commissie, overeenkomstig artikel 5, lid 4, van Besluit 1999/468/EG, onverwijld bij de Raad een voorstel moet indienen en het Europees Parlement op de hoogte moet brengen (dit laatste is gebeurd op 24 mei 2005).

10. Krachtens artikel 5, lid 6, van Besluit 1999/468/EG kan de Raad, in het licht van dat standpunt binnen een termijn die op grond van artikel 30, lid 2, van Richtlijn 2001/18/EG, is vastgesteld op drie maanden, een besluit nemen. Wanneer de Raad binnen die termijn van drie maanden met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen te kennen geeft dat hij zich tegen het voorstel verzet, neemt de Commissie het voorstel opnieuw in behandeling; wanneer de Raad, na afloop van die termijn het voorgestelde uitvoeringsbesluit niet heeft aangenomen of niet te kennen heeft gegeven dat hij zich tegen het voorstel voor uitvoeringsmaatregelen verzet, wordt het voorgestelde uitvoeringsbesluit door de Commissie vastgesteld.