Artikelen bij COM(2024)172 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2024)172 - .
document COM(2024)172
datum 14 mei 2024


Artikel 1
Goedkeuring van de beoordeling van het Oekraïneplan

De beoordeling van het Oekraïneplan op grond van de criteria van artikel 18 van Verordening (EU) 2024/792 wordt goedgekeurd. De in het Oekraïneplan beschreven hervormings- en investeringsprojecten, de regelingen en het tijdschema voor het toezicht op en de uitvoering van het Oekraïneplan, met inbegrip van de kwalitatieve en kwantitatieve stappen, en de regelingen om de Commissie volledige toegang te verlenen tot de onderliggende documenten en gegevens, zijn uiteengezet in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2
Financiële bijdrage

1. De Unie stelt een financiële bijdrage ter beschikking van Oekraïne in de vorm van niet-terugbetaalbare steun voor een bedrag van 5 270 000 000 EUR.

2. De financiële bijdrage van de Unie wordt door de Commissie aan Oekraïne in termijnen beschikbaar gesteld in overeenstemming met de bijlage bij dit besluit.

3. De vrijgave van tranches overeenkomstig de kaderovereenkomst en de financieringsovereenkomst die op grond van respectievelijk de artikelen 9 en 10 van Verordening (EU) 2024/792 tussen de Unie en Oekraïne moeten worden gesloten, is afhankelijk van de beschikbare begrotingskredieten en van een besluit van de Raad overeenkomstig artikel 26 van Verordening (EU) 2024/792 dat Oekraïne op bevredigende wijze aan de relevante kwalitatieve en kwantitatieve stappen heeft voldaan die zijn vastgesteld in verband met de uitvoering van het Oekraïneplan na een positieve beoordeling door de Commissie. Om voor betaling in aanmerking te komen, moet Oekraïne de kwantitatieve en kwalitatieve stappen uiterlijk op 31 december 2027 voltooien.

Artikel 3
Steun via leningen

1. De Unie stelt Oekraïne een lening van maximaal 27 000 000 000 EUR beschikbaar.

2. De in lid 1 bedoelde steun via leningen wordt door de Commissie aan Oekraïne in termijnen beschikbaar gesteld in overeenstemming met de bijlage bij dit besluit. Een bedrag van 1 890 000 000 EUR wordt beschikbaar gesteld als voorfinanciering, gelijk aan 7 % van de steun via leningen overeenkomstig artikel 24 van Verordening (EU) 2024/792. De voorfinanciering en de termijnen mogen door de Commissie worden uitbetaald in een of meerdere tranches. De omvang van de tranches is afhankelijk van de beschikbaarheid van de middelen.

3. De in lid 2 bedoelde voorfinanciering wordt vrijgegeven onder voorbehoud van de inwerkingtreding van en in overeenstemming met de tussen de Unie en Oekraïne te sluiten kaderovereenkomst en leningsovereenkomst als bedoeld in artikel 22 van Verordening (EU) 2024/792. De voorfinanciering wordt vereffend door deze evenredig in mindering te brengen op de betaling van de tranches.

4. De vrijgave van tranches overeenkomstig de kaderovereenkomst en de leningsovereenkomst is afhankelijk van de beschikbare financiering en van een besluit van de Raad overeenkomstig artikel 26 van Verordening (EU) 2024/792 dat Oekraïne op bevredigende wijze aan de relevante kwalitatieve en kwantitatieve stappen heeft voldaan die zijn vastgesteld in verband met de uitvoering van het Oekraïneplan na een positieve beoordeling door de Commissie. Om voor betaling in aanmerking te komen, moet Oekraïne de kwantitatieve en kwalitatieve stappen uiterlijk op 31 december 2027 voltooien.

Artikel 4
Adressaat

Dit besluit is gericht tot Oekraïne.