Artikelen bij COM(2023)561 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 1893/2006 tot vaststelling van de statistische classificatie van economische activiteiten NACE Rev. 2 en tot wijziging van Verordening 3037/90 en enkele EG-verordeningen op specifieke statistische gebieden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


1. INLEIDING

Verordening (EG) nr. 1893/2006 van 20 december 20061 heeft Revisie 2 van de statistische classificatie van economische activiteiten (NACE) vastgesteld. Deze wettekst zorgt ervoor dat Europese classificaties relevant zijn voor de economische realiteit en maakt de nationale, Europese en internationale classificaties beter vergelijkbaar. Daardoor wordt de vergelijkbaarheid van nationale, Europese en internationale statistieken verbeterd.

Artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1893/20062, verleent de Commissie de bevoegdheid om (overeenkomstig artikel 6 bis van de verordening) gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van bijlage I bij de verordening teneinde rekening te houden met technologische of economische ontwikkelingen of teneinde NACE in lijn te brengen met andere economische en sociale classificaties.

Krachtens artikel 6 bis, lid 2, wordt de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar, die ingaat op 26 juli 2019. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van vijf jaar verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het einde van elke termijn tegen deze verlenging verzet. Bovendien moet de Commissie uiterlijk negen maanden voor het einde van de vijfjarige termijn een verslag over de bevoegdheidsdelegatie opstellen. Die verplichting wordt met dit verslag vervuld.

2. DE UITOEFENING DOOR DE COMMISSIE VAN DE GEDELEGEERDE BEVOEGDHEDEN UIT HOOFDE VAN VERORDENING (EG) Nr. 1893/2006

Naar aanleiding van de goedkeuring door de Statistische Commissie van de Verenigde Naties van Herziening 5 van de International Standard Industrial Classification of All Economic Activities (“ISIC Rev. 5”) moest de NACE-classificatie worden aangepast om de vergelijkbaarheid en consistentie ervan met de op internationaal niveau gebruikte classificatienormen voor economische activiteiten te behouden.

De Commissie heeft Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/137 van de Commissie3 vastgesteld om rekening te houden met technologische ontwikkelingen en om de NACE af te stemmen op andere economische en sociale classificaties, met name ISIC Rev. 5. Artikel 2, lid 2, van die verordening stelt de toepassing ervan uit voor een aantal doorgiften aan de Commissie (Eurostat). Sindsdien is gebleken dat het met het oog op een optimale uitrol van de NACE nodig kan zijn de toepassingsdatum voor een aantal aanvullende gegevensoverdrachten uit te stellen.

Een actuele NACE-classificatie is een pijler voor de voortdurende inspanningen van de Commissie om de productie van Europese statistieken te moderniseren. Naar verwachting zal deze geactualiseerde classificatie leiden tot beter vergelijkbare en relevantere gegevens, en aldus bijdragen tot een betere economische governance op zowel het niveau van de Europese Unie als op nationaal niveau.

3. CONCLUSIE

De Commissie heeft de aan haar uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1893/2006 verleende bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uitgeoefend. De Commissie is van mening dat zij de gedelegeerde bevoegdheden uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1893/2006 moet behouden, aangezien zij in de toekomst tijdig gedelegeerde handelingen moet vaststellen om de NACE-classificatie regelmatig bij te werken. Omdat de Commissie de NACE-classificatie kan bijwerken door middel van een gedelegeerde handeling, kan zij het Europees statistisch systeem ondersteunen door een classificatie te verstrekken waarmee nauwkeurige statistieken kunnen worden geproduceerd die: i) van hoge kwaliteit zijn; ii) de structuur van de economie van de Europese Unie weerspiegelen, en iii) in overeenstemming zijn met andere economische en sociale classificaties.

Bovendien kan het in de toekomst ook nodig zijn om door middel van een gedelegeerde handeling de toepassingsdata van Verordening (EG) nr. 1893/2006, zoals gewijzigd bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/137 van de Commissie, aan te passen.

De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.


1 Verordening (EG) nr. 1893/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot vaststelling van de statistische classificatie van economische activiteiten NACE Rev. 2 en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3037/90 en enkele EG-verordeningen op specifieke statistische gebieden (PB L 393 van 30.12.2006, blz. 1).

2 Zoals gewijzigd door Verordening (EU) 2019/1243 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 tot aanpassing van een aantal rechtshandelingen die voorzien in het gebruik van de regelgevingsprocedure met toetsing, aan de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (PB L 198 van 25.7.2019, blz. 241).

3 Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/137 van de Commissie van 10 oktober 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1893/2006 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de statistische classificatie van economische activiteiten NACE Rev. 2 (PB L 19 van 20.1.2023, blz. 5)

NL NL