Artikelen bij COM(2023)373 - Wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 11046/21 INIT; ST 11046/21 ADD 1) van 8 september 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Ierland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Uitvoeringsbesluit (EU) 11046/21 van 8 september 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Ierland wordt als volgt gewijzigd:


1) Artikel 1 wordt vervangen door:

“Artikel 1

Goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan

De beoordeling van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan voor Ierland op basis van de criteria van artikel 19, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 wordt goedgekeurd. De hervormingen en investeringsprojecten in het kader van het herstel- en veerkrachtplan, de regelingen en het tijdschema voor de monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van de relevante mijlpalen en streefdoelen, de relevante indicatoren voor het bereiken van de beoogde mijlpalen en streefdoelen, en de regelingen voor volledige toegang van de Commissie tot de relevante onderliggende gegevens, worden vastgelegd in de bijlage bij dit besluit.”.


2) In artikel 2 wordt lid 1 vervangen door:

“De Unie stelt Ierland een financiële bijdrage ter beschikking in de vorm van niet-terugbetaalbare steun ten bedrage van 914 368 618 EUR3. Een bedrag van 914 368 618 EUR is beschikbaar om uiterlijk 31 december 2022 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd.”.


3) De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

a) Deel 1: Hervormingen en investeringen in het kader van het herstel- en veerkrachtplan wordt als volgt gewijzigd:

i) in punt 1. Beschrijving van hervormingen en investeringen; A. Component 1: De groene transitie bevorderen; A.2. Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering van niet-terugbetaalbare financiële steun, worden de rijen 1 en 2 vervangen door:

“11.1 

Beperken van de risico’s van een regeling voor goedkope leningen voor woningrenovaties 
MijlpaalVaststelling van het financieringsinstrument: ondertekening van een contractuele overeenkomst tussen de betrokken ministeries en de SBCI en afronding van de bijbehorende investeringsstrategie/-beleidslijnOndertekening van de overeenkomst en bekendmaking van de bijbehorende investeringsstrategie/-beleidslijn om te waarborgen dat minstens 75 % van de uitbetaalde leningen wordt gebruikt voor middelmatige renovaties---Q32023De betrokken ministeries sluiten een overeenkomst met de Strategic Banking Corporation of Ireland (SBCI), en het financieringsinstrument wordt vastgesteld, met inbegrip van de bijbehorende investeringsstrategie/-beleidslijn. Hierin is bepaald dat ten minste 75 % van de leningen in het kader van de garantieregeling voor leningen bestemd is voor de financiering van renovatiewerkzaamheden. De overeenkomst en investeringsstrategie/-beleidslijn zijn in overeenstemming met de richtsnoeren van de Commissie van 22 januari 2021 inzake financieringsinstrumenten en garanderen onder meer dat het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” wordt gewaarborgd op het niveau van alle door de garantieregeling ondersteunde stroomafwaartse investeringen. De overeenkomst waarborgt dat de mate van deze renovatiewerkzaamheden ten minste middelmatig is in de zin van Aanbeveling (EU) 2019/786 van de Commissie betreffende de renovatie van gebouwen.

De in het kader van de regeling toegekende leningen doen geen ernstige afbreuk aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01). De maatregel is met name in overeenstemming met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en verplicht de bedrijven die de bouwwerkzaamheden uitvoeren, ervoor te zorgen dat ten minste 70 % (in termen van gewicht) van het niet-gevaarlijke, op de bouwwerf geproduceerde bouw- en sloopafval (met uitzondering van in de natuur voorkomend materiaal als bedoeld in categorie 17 05 04 van de Europese afvalstoffenlijst zoals vastgesteld in Beschikking 2000/532/EG van 3 mei 2000 tot vervanging van Beschikking 94/3/EG houdende vaststelling van een lijst van afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, punt a), van Richtlijn 75/442/EEG van de Raad betreffende afvalstoffen en Beschikking 94/904/EG van de Raad tot vaststelling van een lijst van gevaarlijke afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, lid 4, van Richtlijn 91/689/EEG van de Raad betreffende gevaarlijke afvalstoffen (kennisgeving geschied onder nummer C(2000) 1147)) wordt voorbereid voor hergebruik, recycling en andere vormen van materiaalterugwinning, met inbegrip van opvulling, waarbij afval wordt gebruikt als vervanging van andere materialen, overeenkomstig de afvalhiërarchie en het EU-protocol inzake bouw- en sloopafvalbeheer.”
“21.1 

Beperken van de risico’s van een regeling voor goedkope leningen voor woningrenovaties 
MijlpaalOndertekening van de eerste leninggarantieovereenkomstDe eerste deelnemende kredietinstelling ondertekent de garantieovereenkomst in het kader van de regeling---Q32023De contractuele overeenkomst om gebruik te maken van de garantiefaciliteit in het kader van de regeling wordt ondertekend door ten minste één deelnemende kredietinstelling en de garanten.” 


ii) in punt 1. Beschrijving van hervormingen en investeringen; C. Component 3: Sociaal en economisch herstel en het scheppen van werkgelegenheid; C.1. Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun; Hervorming: 3.8 Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvesting, wordt de vierde alinea vervangen door: “De hervorming wordt uiterlijk 30 september 2023 afgerond.”;

iii) in punt 1. Beschrijving van hervormingen en investeringen; C. Component 3: Sociaal en economisch herstel en het scheppen van werkgelegenheid; C.2. Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering van niet-terugbetaalbare financiële steun, worden de rijen 102, 103 en 104 vervangen door:

“1023.8

Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvesting
StreefdoelWoningen voor de verkoop ter beschikking stellen via de nieuwe regeling voor betaalbare huisvesting op openbare grond-Aantal0100Q32023Er worden ten minste 100 woningen voor de verkoop ter beschikking gesteld via de regeling voor betaalbare huisvesting op openbare grond.

Wie in aanmerking komt, wordt bepaald op basis van de inkomstencapaciteit van de startende koper en het onvermogen om de woning tegen de normale marktprijs te kopen, en prioritering wordt gebaseerd op o.a. de woonperiode in het gemeentegebied en de grootte van de woning in verhouding tot de gezinsgrootte.

Woningen worden geacht beschikbaar te zijn voor de verkoop wanneer de bouw is voltooid en de aanvragen van in aanmerking komende aanvragers zijn aanvaard.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de vereisten betreffende “geen ernstige afbreuk doen” in mijlpaal 101 wordt gewaarborgd.”
“1033.8

Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvesting
StreefdoelOplevering van sociale huurwoningen-Aantal0450Q32023Er worden ten minste 450 woningen voltooid en met minstens 25 % korting op de normale marktprijs – zoals vastgesteld door een professionele taxateur – verhuurd aan mensen met middeninkomens in stedelijke zones.

Het ministerie stelt aan de hand van statistische inkomensgegevens in verordeningen vast wie er in aanmerking komen.

De regeling is van toepassing op woningen in Dublin, Cork, Galway, Limerick, Waterford en het gebied Greater Dublin.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de vereisten betreffende “geen ernstige afbreuk doen” in mijlpaal 101 wordt gewaarborgd.”
“1043.8

Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvesting
StreefdoelWoningen voor de verkoop ter beschikking stellen aan kopers die gebruikmaken van de kapitaalsteunregeling-Aantal0100Q32023Er worden ten minste 100 woningen voor de verkoop ter beschikking gesteld aan kopers die gebruikmaken van de kapitaalsteunregeling.

Mits er sprake is van een meetbare betaalbare behoefte, krijgen kopers tot 30 % van de normale marktprijs aan kapitaalsteun.

De naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en van de vereisten betreffende “geen ernstige afbreuk doen” in mijlpaal 101 wordt gewaarborgd.”


b) Deel 2: Financiële steun wordt als volgt gewijzigd:

i) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.1. Eerste tranche (niet-terugbetaalbare steun), worden de rijen 1, 102, 103, 104 en 2 verwijderd;

ii) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.1. Eerste tranche (niet-terugbetaalbare steun), wordt het bedrag van de tranche “395 586 614 EUR” in de laatste rij en kolom vervangen door “323 803 933 EUR”;

iii) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.2. Tweede tranche (niet-terugbetaalbare steun), worden de volgende rijen ingevoegd na rij 94:

11.1 Beperken van de risico’s van een regeling voor goedkope leningen voor woningrenovatiesMijlpaalVaststelling van het financieringsinstrument: ondertekening van een contractuele overeenkomst tussen de betrokken ministeries en de SBCI en afronding van de bijbehorende investeringsstrategie/-beleidslijn
21.1 Beperken van de risico’s van een regeling voor goedkope leningen voor woningrenovatiesMijlpaalOndertekening van de eerste leninggarantieovereenkomst
1023.8 Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvestingStreefdoelWoningen voor de verkoop ter beschikking stellen via de nieuwe regeling voor betaalbare huisvesting op openbare grond
1033.8 Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvestingStreefdoelOplevering van sociale huurwoningen
1043.8 Vergroten van het aanbod aan sociale en betaalbare huisvestingStreefdoelWoningen voor de verkoop ter beschikking stellen aan kopers die gebruikmaken van de kapitaalsteunregeling


iv) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.2. Tweede tranche (niet-terugbetaalbare steun), wordt het bedrag van de tranche “197 793 307 EUR” in de laatste rij en kolom vervangen door “224 817 238 EUR”;

v) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.3. Derde tranche (niet-terugbetaalbare steun), wordt het bedrag van de tranche “197 793 307 EUR” in de laatste rij en kolom vervangen door “182 873 724 EUR”;

vi) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.4. Vierde tranche (niet-terugbetaalbare steun), wordt het bedrag van de tranche “148 344 980 EUR” in de laatste rij en kolom vervangen door “137 155 293 EUR”;

vii) in punt 1. Financiële bijdrage; 1.5. Vijfde tranche (niet-terugbetaalbare steun), wordt het bedrag van de tranche “49 448 326 EUR” in de laatste rij en kolom vervangen door “45 718 429 EUR”.


Artikel 2

Dit besluit is gericht tot Ierland.