Artikelen bij COM(2022)760 - Wijziging van Richtlijn 2014/65/EU met als doel de publieke kapitaalmarkten in de Unie aantrekkelijker te maken voor ondernemingen en de toegang tot kapitaal voor kleine en middelgrote ondernemingen te vergemakkelijken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1
Wijzigingen van Richtlijn 2014/65/EU

Richtlijn 2014/65/EU wordt als volgt gewijzigd:

(1) In artikel 4, lid 1, wordt punt 12 vervangen door:

“12.“mkb-groeimarkt”: een MTF, of een segment van een MTF, die overeenkomstig artikel 33 als mkb-groeimarkt is geregistreerd;”.

(2) Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:

(a)de volgende leden 3 bis tot en met 3 quinquies worden ingevoegd:

“3 bis.Onderzoek dat door derden wordt verricht voor beleggingsondernemingen die portefeuillebeheer of andere beleggings- of nevendiensten verrichten, en onderzoek dat door dergelijke ondernemingen wordt opgesteld en verspreid, moet correct, duidelijk en niet misleidend zijn. Het onderzoek moet duidelijk als zodanig of in soortgelijke bewoordingen herkenbaar zijn, mits aan alle voorwaarden voor het onderzoek is voldaan.

3 ter.Wanneer het onderzoek geheel of gedeeltelijk wordt gefinancierd door de uitgevende instelling en wordt verspreid onder het publiek, onder beleggingsondernemingen of onder de cliënten van beleggingsondernemingen die portefeuillebeheer of andere beleggings- of nevendiensten verrichten, wordt dit onderzoek aangemerkt als “door een uitgevende instelling gefinancierd onderzoek”, mits het is geproduceerd met inachtneming van een gedragscode die is opgesteld of goedgekeurd door een in een lidstaat geregistreerde marktexploitant of door een bevoegde autoriteit.

De gedragscode bevat minimumnormen inzake onafhankelijkheid en objectiviteit waaraan de aanbieders van dergelijk onderzoek moeten voldoen. De marktexploitant of de bevoegde autoriteit publiceert de gedragscode op zijn of haar website en herziet en herbevestigt deze om de twee jaar.

3 quater. De lidstaten dragen er zorg voor dat elke uitgevende instelling haar door een uitgevende instelling gefinancierd onderzoek, als bedoeld in lid 3 ter van dit artikel, kan indienen bij de relevante verzamelende instantie als omschreven in [artikel 2, lid 2, van het voorstel voor een verordening inzake een Europees centraal toegangspunt 40 ].

3 quinquies.Bij onderzoek dat wordt aangemerkt als door een uitgevende instelling gefinancierd onderzoek moet op de voorpagina op duidelijke en in het oog springende wijze worden vermeld dat het is opgesteld in overeenstemming met een gedragscode. Tevens wordt de naam vermeld van de marktexploitant of de bevoegde autoriteit die deze gedragscode heeft opgesteld of bekrachtigd. Elk ander onderzoeksmateriaal dat geheel of gedeeltelijk door de uitgevende instelling wordt gefinancierd, maar dat niet in overeenstemming met een gedragscode als bedoeld in lid 3 ter is geproduceerd, wordt als reclame-uiting aangemerkt.”;

(b)in lid 9 bis wordt punt c) vervangen door:

“c)het onderzoek waarvoor de gecombineerde lasten gelden of de gezamenlijke betaling wordt verricht, heeft betrekking op emittenten van wie de marktkapitalisatie gedurende de periode van 36 maanden voorafgaand aan de verrichting van het onderzoek niet hoger was dan 10 miljard EUR, op basis van de eindejaarskoersen voor de jaren waarin zij genoteerd zijn of waren of uitgedrukt in eigen vermogen voor de boekjaren waarin zij niet genoteerd zijn of waren.”.

(3) Artikel 33 wordt als volgt gewijzigd:

(a)de leden 1 en 2 worden vervangen door:

“1.De lidstaten bepalen dat de exploitant van een MTF bij de bevoegde autoriteit van zijn lidstaat van herkomst een aanvraag kan indienen om de MTF of een segment daarvan als mkb-groeimarkt te laten registreren.

2. De lidstaten bepalen dat de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst de MTF, of een segment daarvan, kan registreren als mkb-groeimarkt indien de bevoegde autoriteit een aanvraag als bedoeld in lid 1 ontvangt en ervan overtuigd is dat met betrekking tot de MTF is voldaan aan de vereisten van lid 3, of dat met betrekking tot een segment van de MTF is voldaan aan de vereisten van lid 3 bis.”;

(b)het volgende lid 3 bis wordt toegevoegd:

“3 bis. De lidstaten dragen er zorg voor dat voor het betrokken segment van de MTF doeltreffende regels, systemen en procedures gelden die waarborgen dat aan de in lid 3 bedoelde voorwaarden en aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

a) het als “mkb-groeimarkt” geregistreerde segment van de MTF is duidelijk gescheiden van de andere door de MTF-exploitant geëxploiteerde marktsegmenten, hetgeen onder meer blijkt uit een andere naam, een ander reglement, een andere marketingstrategie en andere publiciteit, alsook uit de specifieke toewijzing van de marktidentificatiecode aan het mkb-groeimarktsegment;

b) de transacties in het specifieke mkb-groeimarktsegment worden duidelijk onderscheiden van andere marktactiviteiten in de andere segmenten van de MTF;

c) op verzoek van de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst verstrekt de MTF een volledige lijst van de in het betrokken mkb-groeimarktsegment genoteerde instrumenten, alsook alle door de bevoegde autoriteit gevraagde informatie over de exploitatie van het mkb-groeimarktsegment.”;

(c)de leden 4 tot en met 6 worden vervangen door:

“4.De in de leden 3 en 3 bis vastgestelde criteria laten onverlet dat de beleggingsonderneming of marktexploitant die een MTF, of een segment daarvan, exploiteert, moet voldoen aan alle andere voor de exploitatie van MTF’s relevante verplichtingen die in deze richtlijn zijn neergelegd.

5. De lidstaten bepalen dat de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst de registratie van een MTF, of een segment daarvan, als mkb-groeimarkt in de volgende gevallen kan doorhalen:

a) de beleggingsonderneming of marktexploitant die de MTF, of een segment daarvan, exploiteert, verzoekt om doorhaling van de registratie;

b) met betrekking tot de MTF, of een segment daarvan, wordt niet langer voldaan aan de vereisten van lid 3 of 3 bis.

6. De lidstaten schrijven voor dat indien een bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst overeenkomstig dit artikel een MTF, of een segment daarvan, als een mkb-groeimarkt registreert of de registratie ervan als mkb-groeimarkt doorhaalt, deze autoriteit ESMA hiervan zo spoedig mogelijk in kennis stelt. ESMA maakt een lijst van mkb-groeimarkten op haar website bekend en houdt deze actueel.”;

(d)lid 8 wordt vervangen door:

“8.De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 89 gedelegeerde handelingen vast te stellen ter aanvulling van deze richtlijn door middel van nadere specificatie van de vereisten van de leden 3 en 3 bis van dit artikel. Bij deze vereisten wordt rekening gehouden met de noodzaak een hoog niveau van bescherming van de beleggers te handhaven om het vertrouwen van de beleggers in deze markten te bevorderen en tegelijkertijd de administratieve lasten voor de emittenten op de markt tot een minimum te beperken. Zij houden er tevens rekening mee dat registraties niet worden doorgehaald of geweigerd louter omdat tijdelijk niet aan het vereiste van lid 3, punt a), van dit artikel is voldaan.”.

(4) Het volgende artikel 51 bis wordt ingevoegd:

“Artikel 51 bis Bijzondere voorwaarden voor de toelating van aandelen tot de handel

1. De lidstaten schrijven voor dat de te verwachten marktkapitalisatie van de aandelen waarvoor toelating tot de handel wordt aangevraagd of, indien deze niet kan worden geraamd, het eigen vermogen van de onderneming, met inbegrip van winst en verlies, over het laatste boekjaar ten minste 1 000 000 EUR of een gelijkwaardig bedrag in een andere nationale valuta dan de euro beloopt.

2. Lid 1 is echter niet van toepassing op de toelating tot de handel van aandelen die fungibel zijn met aandelen die reeds tot de handel zijn toegelaten.

3. Wanneer ten gevolge van een aanpassing van de tegenwaarde van de euro in nationale valuta de marktkapitalisatie uitgedrukt in nationale valuta gedurende één jaar ten minste 10 % meer of minder bedraagt dan de waarde van 1 000 000 EUR, past de lidstaat binnen twaalf maanden na afloop van deze periode zijn wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen aan om aan lid 1 te voldoen.

4. De lidstaten schrijven voor dat gereglementeerde markten ervoor zorgen dat te allen tijde ten minste 10 % van het geplaatste kapitaal dat wordt vertegenwoordigd door de categorie aandelen waarop de aanvraag voor toelating tot de handel betrekking heeft, in handen is van het publiek.

5. Wanneer het percentage door het publiek aangehouden aandelen minder dan 10 % van het geplaatste kapitaal bedraagt, zorgen de lidstaten ervoor dat de gereglementeerde markten vereisen dat een voldoende aantal aandelen onder het publiek wordt verspreid om aan het vereiste van lid 4 te voldoen.

6. Wanneer toelating tot de handel wordt aangevraagd voor aandelen die fungibel zijn met aandelen die reeds tot de handel zijn toegelaten, beoordelen de gereglementeerde markten, om aan het vereiste van lid 4 te voldoen, of een voldoende aantal aandelen onder het publiek is verspreid in verhouding tot alle uitgegeven aandelen en niet alleen in verhouding tot de aandelen die fungibel zijn met aandelen die reeds tot de handel zijn toegelaten.

7. De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 89 gedelegeerde handelingen vast te stellen om deze richtlijn te wijzigen door de in de leden 1 en 3 of in de leden 4 en 5 bedoelde drempels of beide te wijzigen, wanneer de toepasselijke drempels de liquiditeit op de publieke markten belemmeren, rekening houdend met de financiële ontwikkelingen.”.

(5) Artikel 89 wordt als volgt gewijzigd:

(a)de leden 2 en 3 worden vervangen door:

“2.De in artikel 2, leden 3 en 4, artikel 4, lid 1, punt 2, tweede alinea, artikel 4, lid 2, artikel 13, lid 1, artikel 16, lid 12, artikel 23, lid 4, artikel 24, lid 13, artikel 25, lid 8, artikel 27, lid 9, artikel 28, lid 3, artikel 30, lid 5, artikel 31, lid 4, artikel 32, lid 4, artikel 33, lid 8, artikel 51 bis, lid 7, artikel 52, lid 4, artikel 54, lid 4, artikel 58, lid 6, artikel 64, lid 7, artikel 65, lid 7, en artikel 79, lid 8, bedoelde bevoegdheidsdelegatie wordt aan de Commissie toegekend voor onbepaalde tijd.

3. Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 2, leden 3 en 4, artikel 4, lid 1, punt 2, tweede alinea, artikel 4, lid 2, artikel 13, lid 1, artikel 16, lid 12, artikel 23, lid 4, artikel 24, lid 13, artikel 25, lid 8, artikel 27, lid 9, artikel 28, lid 3, artikel 30, lid 5, artikel 31, lid 4, artikel 32, lid 4, artikel 33, lid 8, artikel 51 bis, lid 7, artikel 52, lid 4, artikel 54, lid 4, artikel 58, lid 6, artikel 64, lid 7, artikel 65, lid 7, en artikel 79, lid 8, bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken. Een besluit tot intrekking beëindigt de delegatie van de in dat besluit genoemde bevoegdheid. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.”;

(b)lid 5 wordt vervangen door:

“5.Een overeenkomstig artikel 2, leden 3 en 4, artikel 4, lid 1, punt 2, tweede alinea, artikel 4, lid 2, artikel 13, lid 1, artikel 16, lid 12, artikel 23, lid 4, artikel 24, lid 13, artikel 25, lid 8, artikel 27, lid 9, artikel 28, lid 3, artikel 30, lid 5, artikel 31, lid 4, artikel 32, lid 4, artikel 33, lid 8, artikel 51 bis, lid 7, artikel 52, lid 4, artikel 54, lid 4, artikel 58, lid 6, artikel 64, lid 7, artikel 65, lid 7, of artikel 79, lid 8, vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad binnen een termijn van drie maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad daartegen bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met drie maanden verlengd.”.

Artikel 2
Intrekking van Richtlijn 2001/34/EU

Richtlijn 2001/34/EG wordt ingetrokken met ingang van ... [PB datum invullen = 24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn].

Artikel 3
Omzetting

1. De lidstaten dienen vóór [PB datum invullen = 12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn] de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast te stellen en bekend te maken om aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onmiddellijk mee.

Zij passen die bepalingen toe vanaf ... [PB datum invullen = 18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn].

Wanneer de lidstaten die bepalingen vaststellen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden bepaald door de lidstaten.

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 4
Inwerkingtreding

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgend op die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 5
Adressaten

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.