Artikelen bij COM(2021)626 - Machtiging van Estland af te wijken van artikel 26, lid 1, punt a), en de artikelen 168 en 168 bis van de btw-richtlijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

In afwijking van de artikelen 168 en 168 bis van Richtlijn 2006/112/EG wordt Estland gemachtigd het recht op aftrek van de belasting over de toegevoegde waarde op uitgaven voor personenauto’s die niet uitsluitend voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt, tot 50 % te beperken wanneer deze uitgaven betrekking hebben op de aankoop, leasing, intracommunautaire verwerving of invoer van personenauto’s die niet uitsluitend voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt, alsmede op uitgaven in verband met het onderhoud en de reparatie van deze auto’s en de aankoop van brandstof ervoor.

Artikel 2

In afwijking van artikel 26, lid 1, punt a), van Richtlijn 2006/112/EG merkt Estland het niet-zakelijk gebruik van een tot het bedrijf van een belastingplichtige behorende personenauto niet aan als een dienst onder bezwarende titel, wanneer het recht op aftrek voor dit voertuig krachtens artikel 1 van dit besluit is beperkt.

Artikel 3

1. Dit besluit geldt uitsluitend voor personenauto’s met een toegestaan maximumgewicht van ten hoogste 3 500 kg en niet meer dan acht zitplaatsen, de bestuurdersplaats niet meegerekend.

2. Dit besluit is niet van toepassing op de volgende categorieën personenauto’s:

(a)voertuigen die zijn aangekocht met het oog op wederverkoop, verhuur of leasing;

(b)voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van personen tegen vergoeding, met inbegrip van taxidiensten;

(c)voertuigen die worden gebruikt voor het geven van rijlessen.

Artikel 4

Dit besluit vervalt op 31 december 2024. Een verzoek om verlenging van de bij dit besluit verleende machtiging wordt uiterlijk op 31 maart 2024 aan de Commissie voorgelegd, samen met een verslag met daarin ook een evaluatie van het in artikel 1 vastgestelde percentage.

Artikel 5

Dit besluit is gericht tot de Republiek Estland.