Artikelen bij COM(2021)392 - Tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief op de invoer van bepaalde industrieproducten in de Canarische Eilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

Van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2031 worden de rechten van het in Verordening (EU) nr. 952/2013, artikel 56, lid 2, punt c), beschreven gemeenschappelijk douanetarief die van toepassing zijn op de invoer in de Canarische Eilanden van kapitaalgoederen voor commercieel of industrieel gebruik die momenteel onder de in bijlage I vermelde GN-codes vallen, volledig geschorst.

Deze goederen worden overeenkomstig de relevante bepalingen van Verordening (EU) nr. 952/2013 en Verordening (EU) 2015/2447 gedurende ten minste 24 maanden na het in het vrije verkeer brengen gebruikt door op de Canarische Eilanden gevestigde marktdeelnemers. 

Artikel 2

Van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2031 worden de rechten van het in Verordening (EU) nr. 952/2013, artikel 56, lid 2, punt c), beschreven gemeenschappelijk douanetarief die van toepassing zijn op de invoer in de Canarische Eilanden van grondstoffen, onderdelen en componenten die momenteel onder de in bijlage II vermelde GN-codes vallen en voor industriële be- of verwerking of onderhoud op de Canarische Eilanden worden gebruikt, volledig geschorst.

Artikel 3

De in de artikelen 1 en 2 bedoelde schorsing van rechten is onderworpen aan douanetoezicht op de bijzondere bestemming overeenkomstig artikel 254 van Verordening (EU) nr. 952/2013. 

Artikel 4

1. Wanneer de Commissie redenen heeft om aan te nemen dat een bij deze verordening ingestelde schorsing voor een bepaald product tot een verlegging van het handelsverkeer heeft geleid, is zij bevoegd uitvoeringshandelingen vast te stellen om de schorsing voor dat product tijdelijk in te trekken voor een periode van ten hoogste twaalf maanden. Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 5, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

Voor de invoerrechten op producten waarvoor de schorsing tijdelijk is ingetrokken, wordt een zekerheid gesteld en de vrijgave voor het vrije verkeer van de betrokken producten in de Canarische Eilanden wordt afhankelijk gesteld van deze zekerheidstelling.

2. Wanneer de Raad volgens de in het Verdrag neergelegde procedure binnen een periode van twaalf maanden besluit dat de schorsing definitief wordt ingetrokken, worden de bedragen waarvoor zekerheid is gesteld definitief ingevorderd.

3. Indien binnen twaalf maanden geen definitief besluit overeenkomstig lid 2 is genomen, wordt de zekerheid vrijgegeven. 

Artikel 5

1. De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 285, lid 1, van Verordening (EU) nr. 952/2013 ingestelde Comité douanewetboek.

2. Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing. 

Artikel 6

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2022.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.