Artikelen bij COM(2021)36 - Verlenging van de duur van het gemeenschappelijke kwekersrecht voor aspergesoorten en de soortengroepen bloembollen, houtig kleinfruit en houtige sierplanten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1 
Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1) “betrokken plantenrassen”: plantenrassen van aspergesoorten en van de soortengroepen bloembollen, houtig kleinfruit en houtige sierplanten;

2) “duur van het recht”: de uit artikel 19, lid 1, van Verordening (EG) nr. 2100/94 van de Raad voortvloeiende duur van een communautair kwekersrecht.

Artikel 2 
Verlenging van de duur van rechten

1. De duur van het kwekersrecht van de betrokken plantenrassen wordt met vijf jaar verlengd. Deze verlenging geldt voor rechten die vóór, op of na 1 juli 2021 zijn verleend. 

2. Lid 1 laat onverlet:

a) artikel 3 van deze verordening;

b) artikel 116, lid 4, vierde streepje, van Verordening (EG) nr. 2100/94.

Artikel 3 
Verkorting van de verlenging van de duur van rechten

1. De verlenging van de in artikel 2 bedoelde termijn voor de in lid 2 bedoelde plantenrassen wordt verkort met de langste periode in volle kalenderjaren tijdens welke voor hetzelfde ras in een lidstaat een nationaal eigendoms- of ander recht van kracht was voorafgaand aan de verlening van het communautaire kwekersrecht.

2. Lid 1 is van toepassing op de betrokken plantenrassen die niet onder artikel 116, lid 4, vierde streepje, van Verordening (EG) nr. 2100/94 vallen en waarvoor vóór de verlening van een communautair kwekersrecht een of meer nationale kwekersrechten zijn verleend.

Artikel 4  
Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 juli 2021.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.