Artikelen bij COM(2018)578 - Inschakeling van arbeidscontractanten in 2016

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2018)578 - Inschakeling van arbeidscontractanten in 2016.
document COM(2018)578 NLEN
datum 8 augustus 2018


1.

2.

3.

4.

5.

5.1.

5.2.

5.2.1

5.2.2

6.

6.1.

6.1.1

6.1.2

6.2.

6.2.1

6.2.2

Inleiding


2

Ontwikkeling van het aantal AC's binnen de Commissie sinds 2004 .......................... 4

Verdeling naar gender en functiegroep van de AC's in de Commissie ........................ 6

Verdeling bij de Commissie naar nationaliteit ............................................................. 8

Verdeling van de AC's bij de Commissie naar DG .................................................... 13

Verdeling naar gender en DG


14

Verdeling naar type contract ...................................................................................... 15

Arbeidscontractanten 3 bis ......................................................................................... 15

Arbeidscontractanten 3


Verdeling

Verdeling

Verdeling

Verdeling

Verdeling AC's bij de

Verdeling

Verdeling

bij de overige instellingen en agentschappen ............................................

van AC's bij de overige instellingen

naar gender en functiegroep bij de overige instellingen


naar nationaliteit bij de overige instellingen .............................................

agentschappen


naar gender en functiegroep bij de agentschappen


naar nationaliteit bij de agentschappen .....................................................

16 17 18 19 19 20 21 23

ter

1. Inleiding

Met dit verslag wordt voldaan aan de statutaire verplichting die voortvloeit uit artikel 79, lid 3, van de Regeling die van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie (RAP), waarin het volgende wordt bepaald: De Commissie legt jaarlijks een verslag voor over de inschakeling van arbeidscontractanten, met opgave van het aantal contractanten, het niveau en type van de ambten, het geografisch evenwicht en de beg rotin gsmid delen per functiegroep . Het verslag bevat een gedetailleerd overzicht van de arbeidscontractanten (hierna ACs genoemd) die op 31 december 2016 in dienst waren.

Dit verslag bevat gegevens van 56 entiteiten: a) 10 Europese instellingen; en b) 46 agentschappen of gemeenschappelijke ondernemingen in de zin van artikel 1 bis van het Statuut .

Gegevens over de Commissie zijn gedetailleerder en betreffen alle ACs, dit zijn personeelsleden die

2 worden gefinancierd met begrotingsonderdelen voor administratie, beleid en onderzoek .

De categorie arbeidscontractanten werd in 2004 gecreëerd, in het kader van de hervorming van het Statuut. Sindsdien hebben AC s een nuttige bijdrage geleverd aan het werk van de instellingen. Tegen relatief geringe kosten verrichten zij ondersteunende administratieve werkzaamheden en zij brengen vaardigheden mee waarover de betrokken instelling niet altijd beschikt.

In de artikelen 3 bis en 3 ter van de RAP wordt beschreven welke rol ACs kunnen hebben en welke werkzaamheden zij kunnen verrichten:

ACs in de zin van artikel 3 bis kunnen hetzij voltijds, hetzij deeltijds, werken in een ambt dat geen deel uitmaakt van de personeelsformatie:

bij de diensten van de instellingen: om handenarbeid of administratieve ondersteunende diensten te verrichten in functiegroep I,

bij de vertegenwoordigingen of delegaties van de Europese Unie, de agentschappen of andere entiteiten: om in de functiegroepen I, II, III en IV de werkzaamheden te verrichten die zijn gespecifieerd in artikel 80, lid 2, van de RAP.

Deze personeelsleden krijgen een contract dat na de eerste verlenging kan worden omgezet in een contract van onbepaalde duur.

1 Er vallen in totaal 58 instellingen, agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen binnen het bestek van het Statuut. Dit zijn (i) de Commissie, (ii) de andere 9 instellingen zoals vermeld in Sectie 6.1 en (iii) de 46 agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen zoals vermeld in Sectie 6.2, maar ook de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad en het Communautair Bureau voor Plantenrassen, die niet voorkomen in dit verslag omdat ze geen AC's in dienst hebben. Het Statuut is niet van toepassing is op de Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank-groep, die specifieke regels toepassen voor hun personeelsleden. Bijgevolg vallen die instellingen buiten het bereik van dit verslag.

2  De begrotingsgegevens (die elk jaar aan de begrotingsautoriteit worden overgelegd - Werkdocument, delen II en III) bevatten een overzicht van de AC's die bij de EU werkzaam zijn op het moment dat de ontwerpbegroting wordt ingediend (onder wie de AC's die zijn aangeworven op basis van bestemmingsontvangsten), dat wil zeggen het overzicht per 1 april van het jaar N-1 (waarbij N het jaar van de ontwerpbegroting is), de uitvoering van de begroting van het jaar N-2 en de kredietaanvragen met ramingen in voltijdequivalenten voor het jaar N. Dat verklaart dat afhankelijk van de gegevensbron het aantal arbeidscontractanten soms kan verschillen. Aangezien in verschillende begrotingsonderdelen kredieten voor extern personeel staan zonder dat een onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende categorieën extern personeel, bevatten de begrotingscijfers een zo goed mogelijke raming op basis van de meest waarschijnlijke gemiddelde kosten en de verdeling over de categorieën.

AC s in de zin van artikel 3 ter kunnen worden aangesteld o m :

andere dan de in artikel 3 bis van de RAP bedoelde taken te vervullen in een functie die geen deel uitmaakt van de personeelsformatie; of

ambtenaren of tijdelijke functionarissen te vervangen die op dat ogenblik niet in staat zijn hun taken te vervu llen.

Deze personeelsleden worden in dienst genomen voor korte periodes van ten minste drie maanden tot ten hoogste zes jaar.

In artikel 80 van de RAP wordt beschreven welke werkzaamheden AC's functiegroep (hierna 'FG' genoemd) kunnen verrichten:

binnen een bepaalde

Functiegroep

IV

III

Rang

13 tot en met 18

Taken

Werkzaamheden van administratieve aard, advisering, werkzaamheden op taalkundig gebied en gelijkwaardige technische werkzaamheden, uitgevoerd onder toezicht van ambtenaren of tijdelijke functionarissen.

8 tot en met 12

4 tot en met 7

1 tot en met 3

Uitvoerende werkzaamheden, werkzaamheden op redactioneel en boekhoudkundig gebied en gelijkwaardige technische werkzaamheden, uitgevoerd onder toezicht van ambtenaren of tijdelijke functionarissen.

Kantoor- en secretariaatswerkzaamheden, kantoorleiding en gelijkwaardige werkzaamheden, uitgevoerd onder toezicht van ambtenaren of tijdelijke functionarissen.

Handenarbeid en administratieve ondersteunende diensten, uitgevoerd onder toezicht van ambtenaren of tijdelijke functionarissen.

II

2. Ontwikkeling van het aantal AC's binnen de Commissie sinds 2004

Op 31 december 2016 werkten er ongeveer 12 800 AC's in 10 instellingen en 46 agentschappen of gemeenschappelijke ondernemingen. Dit is een toename van 9,4 % ten opzichte van 2015. Niettemin valt op te merken dat het relatieve gewicht van de Commissie inzake de inschakeling van AC's blijft dalen, en 55 % bedroeg in 2016 ten opzichte van 57 % in 2015 en 58 % in 2014 en 2013. Dit is het gevolg van de proportioneel grotere toename in 2016 van het aantal AC's die in dienst waren in andere instellingen en agentschappen (+14 %) dan in de Commissie (+7 %).

De verdeling over de instellingen en agentschappen wordt verderop geanalyseerd.

De ontwikkeling sinds 2004 binnen de Commissie is als volgt3:

Tabel 1            Ontwikkeling binnen de Commissie

jaar2004200520062007200820092010201120122013201420152016
personeel514278749665494575660185979597759215807644066527131

De oorspronkelijke toename van het aantal AC's vloeit voort uit a) de uitvoering van de wettelijke bepalingen van 2004, waardoor de voormalige hulpfunctionarissen (in 2003 nog bijna 3 000) en de

voormalige ambtenaren en tijdelijke functionarissen in categorie D geleidelijk zijn vervangen en

D

b)

omzetting van vaste ambten in kredieten voor

AC's in

de administratieve bureaus.

Bovendien worden er voor de continuïteit van de dienst AC's statutair personeel (artikel 3 ter van de RAP).

aangesteld als tijdelijke vervanging van

Om die redenen is het aantal AC's tot en met 2009

voortdurend toegenomen.

Tussen 2010 en 2013 bleef het aantal AC's stabiel, de lichte daling had een aantal gelijktijdig voorkomende redenen (bv. vertraging bij het definitief vaststellen van de lijsten met geschikte

kandidaten

in 2010, overheveling van personeel naar de EDEO bij de oprichting van die dienst, enz.).

Daarenboven kunnen AC's 3 ter sinds de inwerkingtreding van het nieuwe Statuut op 1 januari 2014 voor een periode tot zes jaar worden aangesteld. Een groot aantal AC's die reeds drie jaar in dienst

de

waren en als uitzendkracht bij de Commissie zijn blijven werken, konden zo opnieuw worden aangesteld voor een nieuwe contractperiode. Op die manier kon de Commissie beschikken over reeds opgeleide en onmiddellijk operationele AC's, en tegelijk het aantal uitzendkrachten beperken (die met dezelfde begrotingsmiddelen worden betaald). Het aantal uitzendkrachten is gedaald van 415 op 1 juli 2013 naar 89 op 1 juli 2016.

In de laatste twee jaar (2015 en 2016) was de toename van het aantal AC's in de Commissie voornamelijk (dit wil zeggen voor ongeveer 75 %) het gevolg van het extra wetenschappelijke werk dat het Gemeenschappelijk centrum voor onderzoek (JRC) verrichte voor andere diensten van de Commissie en de vervanging van bursalen met contracten naar nationaal recht door AC's FG IV (tot 500 personeelsleden de laatste twee jaar), terwijl het totale aantal zo goed als stabiel is gebleven. Die contracten worden betaald met middelen uit het programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 en het Euratom-programma (bv., zodat de impact op Rubriek 5 van de begroting van de Commissie gering is).

Wat de nabije toekomst betreft, is de Commissie van plan om de toewijzing van de middelen voor de aanwerving van AC's af te stemmen op de algemene procedure voor toewijzing van personeelsformatieposten, ongeacht de specifieke financieringsbron.

3. Verdeling naar gender en functiegroep van de AC's in de Commissie

In onderstaande tabel is de verdeling van de AC's naar gender, functiegroep en rang weergegeven.

Tabel 2 A

Verdeling

naar gender, functiegroep en rang in

20164

Tabel 2 B

2016ManVrouwTotaal
FG IV8865,7%4634,3%1345,1%
12366,8%6133,2%1847,0%
28456,6%21843,4%50219,0%
42049,9%42250,1%84231,9%
35944,8%44355,2%80230,4%
7442,3%10157,7%1756,6%
134851,1%129148,9%263937,0%
2244,9%2755,1%491,1%
6145,2%7454,8%1353,0%
FG III12039,0%18861,0%3086,9%
17735,3%32564,7%50211,2%
11035,7%19864,3%3086,9%
49037,6%81262,4%130218,3%
2413,0%16087,0%1844,1%
12015,2%67084,8%79017,6%
FG II16817,9%77082,1%93820,9%
9119,8%36980,2%46010,2%
40317,0%196983,0%237233,3%
FG I16170,0%6930,0%2305,1%
32161,1%20438,9%52511,7%
4469,8%1930,2%631,4%
52664,3%29235,7%81811,5%

TOTAAL                2767         38,8%         4364         61,2%        7131        100,0%

Per 31 december 2016 had de Commissie 7 731 AC's in dienst. FG IV is daarin het sterkst vertegenwoordigd, het aandeel van die functiegroep in het totale aantal AC's steeg van 32 % tot 37 % (voornamelijk door de aanwervingen bij het JRC, zoals vermeld in hoofdstuk 2).

De man-vrouwverhouding is in de loop der jaren nagenoeg gelijk gebleven. Vrouwen zijn ruim in de meerderheid in FG II (83 % in 2016) en in iets mindere mate in FG III (62,4 % in 2015). In FG I daarentegen zijn mannen in de meerderheid (64,3 % in 2016), als gevolg van de aard van de taken die worden verricht in deze functiegroep. In FG IV blijft de man-vrouwverhouding nagenoeg in evenwicht in 2016.

4.

Verdeling bij de Commissie naar nationaliteit

Net als ambtenaren en tijdelijke functionarissen worden ook AC's aangeworven op basis van het profiel, hun vaardigheden en hun talenkennis, zonder dat er quota per nationaliteit worden opgelegd.

In 2016 waren alle lidstaten vertegenwoordigd in alle functiegroepen, behalve Oostenrijk en Zweden in FG I. De sterkst vertegenwoordigde nationaliteiten onder de AC's zijn, in afnemende volgorde: Italianen, Belgen, Fransen, Spanjaarden en Grieken, gevolgd door Roemenen en Polen. Wat de eerste vier nationaliteiten betreft, is hun aandeel sinds 2005 niet gewijzigd (ongeveer 60 %). Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn, evenals Polen en Nederland, relatief slecht vertegenwoordigd gezien hun inwonertal. België en Italië zijn dan juist weer zeer ruim vertegenwoordigd.

Na de toetreding van Kroatië op 1 juli 2013 waren op 31 december 2016 54 Kroatische AC's in dienst bij de Commissie.

Een aantal factoren hebben invloed op de verdeling naar nationaliteit, met name de geografische nabijheid van de plaats van vestiging van de Europese instellingen (voor de Commissie voornamelijk Brussel, Luxemburg en Ispra), salarisschalen en de duur van de contracten. Kandidaten zijn sneller geneigd een tijdelijke baan te accepteren als ze al wonen in (de buurt van) de plaats waar de instelling is gevestigd. Voor een kandidaat die een gezin heeft, is het soms moeilijk zijn land van herkomst te verlaten en zich voor een beperkte tijd te vestigen in de plaats waar de instelling is gevestigd (krachtens de algemene uitvoeringsbepalingen die werden goedgekeurd op basis van artikel 79, lid 2, van de RAP, heeft het eerste contract een looptijd van slechts één jaar). Uit de volgende tabellen blijkt dat dit met name het geval is voor AC's van FG I en FG II, terwijl de samenstelling van FG IV geografisch gezien minder onevenwichtig is.

Tabel 3A

Verdeling AC's bij de Commissie naar nationaliteit en gender in 20165

Tabel 3B

2016 ATTOTAAL
2944,6%3655,4%650,9%
BE45734,3%87565,7%133218,7%
4224,1%13275,9%1742,4%
1343,3%1756,7%300,4%
1422,2%4977,8%630,9%
DE11044,7%13655,3%2463,4%
1645,7%1954,3%350,5%
926,5%2573,5%340,5%
EL18148,8%19051,2%3715,2%
ES27938,9%43961,1%71810,1%
2337,1%3962,9%620,9%
FR37642,4%51157,6%88712,4%
HR2342,6%3157,4%540,8%
HU4535,7%8164,3%1261,8%
IE2638,8%4161,2%670,9%
IT63745,2%77354,8%141019,8%
2933,3%5866,7%871,2%
LU436,4%763,6%110,2%
1327,7%3472,3%470,7%
425,0%1275,0%160,2%
NL4150,6%4049,4%811,1%
PL6322,9%21277,1%2753,9%
PT8034,0%15566,0%2353,3%
11430,8%25669,2%3705,2%
SE1832,7%3767,3%550,8%
2028,2%5171,8%711,0%
SI1832,7%3767,3%550,8%
UK7454,0%6346,0%1371,9%
Andere952,9%847,1%170,2%
TOTAAL276738,8%436461,2%7131100,0%

Tabel 4 geeft een overzicht van de verdeling naar functiegroep, nationaliteit en gender.

Tabel 4            Verdeling van de AC's naar gender, functiegroep en nationaliteit6

FG IV

2016TOTAAL
AT1943,2%2556,8%441,7%
BE12554,1%10645,9%2318,8%
1927,5%5072,5%692,6%
538,5%861,5%130,5%
836,4%1463,6%220,8%
DE8053,3%7046,7%1505,7%
DK1055,6%844,4%180,7%
EL8962,2%5437,8%1435,4%
ES15749,5%16050,5%31712,0%
ET535,7%964,3%140,5%
1244,4%1555,6%271,0%
FR22056,6%16943,4%38914,7%
HR1361,9%838,1%210,8%
HU2950,0%2950,0%582,2%
IE1337,1%2262,9%351,3%
IT31155,5%24944,5%56021,2%
1037,0%1763,0%271,0%
LU133,3%266,7%30,1%
436,4%763,6%110,4%
233,3%466,7%60,2%
NL2661,9%1638,1%421,6%
PL2630,2%6069,8%863,3%
PT3540,2%5259,8%873,3%
4142,3%5657,7%973,7%
SE1241,4%1758,6%291,1%
1139,3%1760,7%281,1%
SI832,0%1768,0%250,9%
UK5169,9%2230,1%732,8%
Andere642,9%857,1%140,5%
Totaal1 34851,1%1 29148,9%2 639100,0%

FG III

2016TOTAAL
AT861,5%538,5%131,0%
BE6945,1%8454,9%15311,8%
1225,0%3675,0%483,7%
350,0%350,0%60,5%
213,3%1386,7%151,2%
DE1734,0%3366,0%503,8%
444,4%555,6%90,7%
EL3741,6%5258,4%896,8%
ES3931,2%8668,8%1259,6%
ET350,0%350,0%60,5%
444,4%555,6%90,7%
FR5939,9%8960,1%14811,4%
HR535,7%964,3%141,1%
HU838,1%1361,9%211,6%
IE872,7%327,3%110,8%
IT10038,2%16261,8%26220,1%
1350,0%1350,0%262,0%
LU00,0%3100,0%30,2%
425,0%1275,0%161,2%
00,0%2100,0%20,2%
NL741,2%1058,8%171,3%
PL1525,9%4374,1%584,5%
PT1131,4%2468,6%352,7%
3436,2%6063,8%947,2%
SE531,3%1168,8%161,2%
535,7%964,3%141,1%
SI323,1%1076,9%131,0%
UK1450,0%1450,0%282,2%
Andere1100,0%00,0%10,1%
Totaal49037,6%81262,4%1302100,0%

FG II

2016TOTAAL
AT225,0%675,0%80,3%
BE7211,1%57688,9%64827,3%
916,4%4683,6%552,3%
440,0%660,0%100,4%
312,5%2187,5%241,0%
DE1023,8%3276,2%421,8%
116,7%583,3%60,3%
EL2727,0%7373,0%1004,2%
ES3718,0%16982,0%2068,7%
ET00,0%12100,0%120,5%
314,3%1885,7%210,9%
FR5018,0%22882,0%27811,7%
HR422,2%1477,8%180,8%
HU511,6%3888,4%431,8%
IE16,3%1593,8%160,7%
IT7820,6%30079,4%37815,9%
515,2%2884,8%331,4%
LU133,3%266,7%30,1%
316,7%1583,3%180,8%
228,6%571,4%70,3%
NL526,3%1473,7%190,8%
PL1917,9%8782,1%1064,5%
PT1216,4%6183,6%733,1%
3520,8%13379,2%1687,1%
SE110,0%990,0%100,4%
27,4%2592,6%271,1%
SI428,6%1071,4%140,6%
UK622,2%2177,8%271,1%
Andere2100,0%00,0%20,1%
Totaal40317,0%196983,0%2372100,0%

FG I

2016TOTAAL
AT00,0%00,0%00,0%
BE19163,7%10936,3%30036,7%
2100,0%00,0%20,2%
1100,0%00,0%10,1%
150,0%150,0%20,2%
DE375,0%125,0%40,5%
150,0%150,0%20,2%
EL2871,8%1128,2%394,8%
ES4665,7%2434,3%708,6%
ET150,0%150,0%20,2%
480,0%120,0%50,6%
FR4765,3%2534,7%728,8%
HR1100,0%00,0%10,1%
HU375,0%125,0%40,5%
IE480,0%120,0%50,6%
IT14870,5%6229,5%21025,7%
1100,0%00,0%10,1%
LU2100,0%00,0%20,2%
2100,0%00,0%20,2%
00,0%1100,0%10,1%
NL3100,0%00,0%30,4%
PL312,0%2288,0%253,1%
PT2255,0%1845,0%404,9%
436,4%763,6%111,3%
SE00,0%00,0%00,0%
2100,0%00,0%20,2%
SI3100,0%00,0%30,4%
UK333,3%666,7%91,1%
Andere00,0%00,0%00,0%
Totaal52664,3%29235,7%818100,0%

5.

Verdeling van de AC's bij de Commissie naar DG

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de DG's, die voornamelijk verband houden met hun taken. Zo werken bij DG DEVCO de meeste AC's in FG IV, en houden zij zich bezig met hulp en internationale samenwerking of programmabeheer, zowel bij de centrale diensten als bij de delegaties, terwijl bij OIB vooral administratief assistenten en kinderverzorgsters werken (FG II). Het JRC zette zijn beleid om de bursalen te vervangen door AC's FG IV voort. Het gaat voornamelijk om wetenschappelijke projectmanagers die ook diensten verlenen aan andere DG's in diverse onderzoeksdomeinen.

5.1.

Verdeling naar gender en DG7

Tabel 5

Verdeling naar gender, DG en twee blokken

functiegroepen

2016FG IVFG I-II-III
Totaal%Totaal%
16122827,2%20557572,8%
23521,7%3151878,3%
9324111,2%10122332488,8%
2233,3%4466,7%
0,0%22100,0%
661231,6%12142668,4%
GROW21133427,6%28618972,4%
4101420,3%21345579,7%
8162415,6%319913084,4%
AGRI18274548,4%16324851,6%
MOVE461014,5%14455985,5%
ENER471119,6%11344580,4%
5111625,0%12364875,0%
43731,8%2131568,2%
31296028,2%4510815371,8%
939919241,7%8818026858,3%
43329773067,7%12422434832,3%
MARE12112338,3%6313761,7%
0,0%101525100,0%
REGIO46109,9%26659190,1%
13428,6%371071,4%
491320,3%21305179,7%
6253130,1%19537269,9%
HOME651134,4%4172165,6%
JUST661221,1%12334578,9%
26234957,6%8283642,4%
TRADE44816,3%10314183,7%
NEAR17718536270,0%599615530,0%
36233769975,7%6715722424,3%
ECHO9101919,2%19618080,8%
12172930,9%26396569,1%
HR1674,4%569715395,6%
DIGIT2383145,6%13243754,4%
24610,9%13364989,1%
IAS12330,0%7770,0%
OLAF4412,1%11182987,9%
0,0%253156100,0%
25436847,6%24517552,4%
OP115,0%8111995,0%
215172,2%24352977297,8%
0,0%123280403100,0%
OIL110,5%7812119999,5%
0,0%71724100,0%
0,0%99100,0%
Totaal1 3481 2912 63937,0%1 4193 0734 49263,0%
TOTAAL ALLE FG
Totaal
1031,4%
230,3%
3655,1%
60,1%
20,0%
380,5%
1231,7%
691,0%
1542,2%
931,3%
691,0%
560,8%
640,9%
220,3%
2133,0%
4606,5%
107815,1%
600,8%
250,4%
1011,4%
140,2%
640,9%
1031,4%
320,4%
570,8%
851,2%
490,7%
5177,3%
92312,9%
991,4%
941,3%
1602,2%
681,0%
550,8%
100,1%
330,5%
560,8%
1432,0%
200,3%
78911,1%
4035,7%
2002,8%
240,3%
90,1%
7 131100,0%

5.2.       Verdeling naar type contract8

5.2.1      Arbeidscontractanten 3 bis

Tabel 6

Arbeidscontractanten 3 bis naar functiegroep, gender en DG

2016FG IFG IIFG IIIFG IV
TOTAALTOTAALTOTAALTOTAAL
AGRI6713000000213
61420000000000
14519000000000
318393513717224648893241
8210000000000
71219000271441311261572
9514000000000
DIGIT257000000000
13114000000000
325000000000
ECHO156000000000
71724000000000
ENER5914000000000
336000000000
011000000000
30341519022000
459000000000
257000000000
022000358201838
GROW71118000000000
HOME011000000000
HR291746000000000
55863000000000
JUST538000000000
MARE31215000000516
MOVE4711000000000
NEAR791600014721141122263
139471867044551534377121517
OIL421658229611814923101
OLAF8210000000000
37135052224276344377000
REGIO7512000000000
22729000000011
369000000000
19726000000000
9817000000000
112000000000
TRADE549022000224
Totaal5262928181839191 102150181331493453946

Totaal

%

0,5%

16

20

0,6%

0,6%

19

340

10,6%

0

0,3%

19,8%

532

4

3,4%

7

0,2%

0,4%

14

5

0,2%

6

9,2%

0,8%

24

4

0,4%

6

9,2%

0,0%

24

0,8%

0,3%

9

0,2%

/

48

1,5%

0,6%

18

0,0%

46

1,4%

2,0%

53

8

3,3%

21

3,7%

0,3%

11

300

9,4%

/89

24,/%

6,3%

200

0

0,3%

403

12,6%

3,4%

12

30

0,9%

0,3%

9

26

0,8%

7

0,5%

0,1%

2

5

0,5%

3 197

100,0%

5.2.2      Arbeidscontractanten 3 ter

Tabel 7

Arbeidscontractanten 3 ter naar functiegroep, gender en DG

2016FG IIFG IIIFG IV
TOTAALTOTAALV TOTAAL
AGRI217198816162642
014147815246
11213112437
105161215273312960
8917358000
417219152441014
866742664905077127
144559112254368
DIGIT21315961523831
21214617234913
26876136612
ECHO6222812344691019
5343919486781624
ENER11516510154711
6323831451116
022011202
102434121022121729
279639000
066515206511
GROW63137151934211334
HOME011114596511
HR176582101525167
IAS066011123
38174212314273433297730
JUST31720413176612
MARE0993101371017
MOVE22325815234610
NEAR143246244973366298
OLAF11011268404
OP4711448011
REGIO831391129404610
229711943761199498192
639451081862531
62430000000
5283361925161228
11415213235
224044134
011011000
TRADE216183912224
099000000
TOTAAL2201 0501 2703406319718558381 693

Totaal

%

77

2,0%

0,9%

35

22

0,6%

194

4,9%

0,6%

25

59

1,5%

291

/,4%

3,3%

129

51

1,6%

1,3%

50

0,8%

33

93

2,4%

3,3%

130

42

1,1%

58

1,5%

0,1%

5

35

2,2%

18

0,5%

0,9%

3/

105

2,7%

31

0,8%

2,9%

114

10

0,3%

25,8%

315

1,2%

49

39

1,0%

1,5%

58

217

5,5%

23

0,6%

0,5%

20

39

2,3%

430

10,9%

2,4%

94

30

0,8%

36

2,2%

0,6%

23

12

0,3%

0,1%

2

0,9%

34

9

0,2%

100,0°/

3 934

6.

Verdeling bij de overige instellingen en agentschappen

In 2016 steeg het aantal AC's bij de overige instellingen en agentschappen met 14 %, van 5 031 in 2015 tot 5 744 in 2016 (na een stijging met 8,9 % in 2015).

Tabel 8            Ontwikkeling van de verdeling van AC's over de overige instellingen en

agentschappen sinds 20109

6.1.

Verdeling van AC's bij de overige instellingen10

Het aantal AC's in de overige instellingen steeg met 8 % ten opzichte van 2015. Er is een lichte toename van de AC's in het Europees Parlement merkbaar11. Deze trend gaat samen met de toegenomen internalisering van administratieve diensten: naast de veiligheids- en accreditatiediensten, die sinds 2010 intern worden uitgevoerd, zijn er nieuwe chauffeurs in dienst genomen in 2016. Het groeiende aantal CA's in de EEAS is voornamelijk het gevolg van de versterking van de veiligheidsdiensten en de aanwervingen voor het Regionaal Centrum Europa (RCE)12.

Tabel 9

Verdeling AC's bij

de overige instellingen in

2016

1%r0%EUROPEES PARLEMENT
2% 2%

L3%
7%EUROPESE DIENST VOOR EXTERN OPTREDEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
9%HOF VAN JUSTITIE
58%REKENKAMER

COMITÉ VAN DE REGIO'S
18%EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

EUROPESE OMBUDSMAN

EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING

Bron: Eurostat en EU-instellingen.

10

6.1.1

Verdeling naar

gender en functiegroep bij de

overige instellingen13

Tabel 10

FG IFG IIFG IIIFG IVTotaal
FMTotaalFMTotaalFMTotaalFMTotaal
COMITÉ VAN DE REGIO'S813219211437751251
RAAD VAN DE EUROPESE UNIE2010312323143713417231134211
REKENKAMER536411001043742664
HOF VAN JUSTITIE57782911203117489211161
EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING01130331430311
EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ7121910313314831147
EUROPESE DIENST VOOR EXTERN OPTREDEN1416301291214161611223668104397
EUROPESE OMBUDSMAN12340411211211
EUROPEES PARLEMENT21658780315536191735512897821791301
Algemeen totaal2768471123352784301931463391881743622254

6.1.2

Verdeling naar nationaliteit

bij de overige

instellingen14

Tabel 11

ATBEBGCYCZDEDKEEESFIFRUKGRHRHUIEITLTLULVMTNLPLPTROSESISK andere Algemeen totaal
COMITÉ VAN DE REGIO'S1311117744152111151
RAAD VAN DE EUROPESE UNIE170362232511447322361111575225211
REKENKAMER1212218611751841464
HOF VAN JUSTITIE112252143444844120251245842454161
EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING321111211
EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ102217152914347
EUROPESE DIENST VOOR EXTERN OPTREDEN7961133180374739812558315151517114397
EUROPESE OMBUDSMAN312112111
EUROPEES PARLEMENT636318411283577133215521413161404653531507937821301
Algemeen totaal155713782557710162949236912622242779178615629411491622132254

Bron: Eurostat en EU-instellingen. Bron: Eurostat en EU-instellingen.

19

3

4

6.2.        Verdeling AC's bij de agentschappen

Het aantal AC's in de agentschappen neemt gestaag toe:

jaar2010201120122013201420152016
personeel1933221424082522258229453490

Bij de gedecentraliseerde agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen is het aantal AC's sinds 2015 sterk gestegen. Dit is het gevolg van de beslissingen van de begrotingsautoriteit om meer middelen toe te wijzen (en zo het toegenomen aantal personeelsleden te financieren), in het bijzonder aan agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen die pas zijn opgericht of pas nieuwe taken hebben gekregen. Zo was er bij EUIPO, een volledig autonoom gefinancierd agentschap (voordien OHIM genaamd), een significante toename van het aantal CA's (ongeveer 70 personeelsleden) als gevolg van de uitbreiding van zijn activiteiten.

Bij de uitvoerende agentschappen is de stijging voornamelijk het gevolg van de aanwerving van AC's voor nieuwe taken die voortvloeien uit de uitbreiding van hun mandaat in het kader van het meerjarige financieel kader 2014-2020. In 2016 delegeerde de Commissie de tenuitvoerlegging van taken in nog grotere mate aan deze agentschappen om het programmabeheer efficiënter te laten verlopen. De daaruit volgende personeelsbezetting strookt met het 'delegatiepakket' van de Commissie dat werd goedgekeurd voor de periode 2014-2020.

Tabel 12

Verdeling AC's naar soort agentschap in 201615

2000 -

1800 -

1600 -

1400 -

1200 -

1000 -

800 -

600 -

400 -

200 -

0 -
Gedecentraliseerde agentschappen
Uitvoerende agentschappen
Gemeenschappelijke ondernemingen & EIT
2013 2014 2015 2016

In 2016 werkte 50 % van de AC's bij de uitvoerende agentschappen, 44 % bij de gedecentraliseerde agentschappen en de rest (6 %) bij gemeenschappelijke ondernemingen of het Europees Instituut voor innovatie en technologie.

De toename van het aantal AC's tussen 2010 en 2016 weerspiegelt de stijging van het aantal agentschappen en, specifiek voor de uitvoerende en gedecentraliseerde agentschappen, de uitbreiding

van hun taken.

6.2.1      Verdeling naar gender en functiegroep bij de agentschappen

De verdeling naar functiegroep is bij de gedecentraliseerde en de uitvoerende agentschappen vrijwel in evenwicht en is sinds 2012 stabiel gebleven. Het aantal AC's in FG III en IV is licht gestegen in de gedecentraliseerde agentschappen om het hoofd te bieden aan het toenemende aantal taken die hen werden toegewezen in het kader van Horizon 2020 en nieuwe prioriteiten zoals migratie en veiligheid.

Tabel 13

Verdeling naar functiegroep in de agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen in 201616

Tabel 14

Verdeling naar functiegroep per agentschap of gemeenschappelijke onderneming in 2016

FG IFG IIFG IIIFG IVAlgemeen totaal
FMTotaalFMTotaalFMTotaalFMTotaal
Gedecentraliseerde agentschappen43337276613373521955473362896251546
ACER

BEREC

CdT

CEDEFOP

CEPOL

EASA

EASO

EBA

ECDC

ECHA

EER

EFCA

EFSA

EIGE

EIOPA

EMA

EMCDDA

EMSA

ENISA

ERA

ESMA

ETFE

eu-LISA

EU-OSHA

EUROFOUND

EUROJUST

EUROPOL

FRONTEX

GSA

EUIPO

FR
Ljubljana, SI Riga, LV Luxemburg, LU Thessaloniki, EL Boedapest, HU Keulen, DE Valletta, MT Londen, UK Stockholm, SE Helsinki, FI Copenhagen, DK Vigo, ES Parma, IT Vilnius, LT Frankfurt a.M., DE Londen, UK Lissabon, PT Lissabon, PT Heraklion, EL Valenciennes, FR Parijs, FR Turijn, IT

Tallinn, EE Bilbao, ES Dublin, IE Den Haag, NL Den Haag, NL Warschau, PL Praag, CZ Alicante, ES Wenen, AT
AGENTSCHAP VOOR DE SAMENWERKING TUSSEN ENERGIEREGULATORS

BUREAU VAN HET ORGAAN VAN EUROPESE REGELGEVENDE INSTANTIES VOOR ELEKTRONISCHE COMMUNICATIE VERTAALBUREAU VOOR DE ORGANEN VAN DE EUROPESE UNIE

EUROPEES CENTRUM VOOR DE ONTWIKKELING VAN DE BEROEPSOPLEIDING

AGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR OPLEIDING OP HET GEBIED VAN RECHTSHANDHAVING EUROPEES AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE LUCHTVAART EUROPEES ONDERSTEUNINGSBUREAU VOOR ASIELZAKEN EUROPESE BANKAUTORITEIT

EUROPEES CENTRUM VOOR ZIEKTEPREVENTIE EN –BESTRIJDING EUROPEES AGENTSCHAP VOOR CHEMISCHE STOFFEN EUROPEES MILIEUAGENTSCHAP

EUROPEES BUREAU VOOR VISSERIJCONTROLE EUROPESE AUTORITEIT VOOR VOEDSELVEILIGHEID EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID

EUROPESE AUTORITEIT VOOR VERZEKERINGEN EN BEDRIJFSPENSIOENEN EUROPEES GENEESMIDDELENBUREAU

EUROPEES WAARNEMINGSCENTRUM VOOR DRUGS EN DRUGSVERSLAVING EUROPEES AGENTSCHAP VOOR MARITIEME VEILIGHEID

AGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR NETWERK- EN INFORMATIEBEVEILIGING SPOORWEGBUREAU VAN DE EUROPESE UNIE EUROPESE AUTORITEIT VOOR EFFECTEN EN MARKTEN EUROPESE STICHTING VOOR OPLEIDING

EUROPEES AGENTSCHAP VOOR HET OPERATIONEEL BEHEER VAN GROOTSCHALIGE IT-SYSTEMEN OP HET GEBIED VAN VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT

EUROPEES AGENTSCHAP VOOR VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK

EUROPESE STICHTING VOOR DE VERBETERING VAN LEVENS- EN ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EUROPESE EENHEID VOOR JUSTITIËLE SAMENWERKING

AGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR SAMENWERKING EN OPLEIDING OP HET GEBIED VAN RECHTSHANDHAVING EUROPEES GRENS- EN KUSTWACHTAGENTSCHAP EUROPEES GLOBAAL SATELLIETNAVIGATIESYSTEEMAGENTSCHAP
05163143131626
01104378
0358112941323
44911033632525
1167134412321
003122538172578
11213145191492346
00112131261831
2291103073735134897
018624303262101222108
0718641019193856
022112115
1122527134503080112
02233642614
013316617461033
06777410515371754143
331211363912328
2212315134471132
1104610661223
22554482101227
011183217142143
082101922163940
002136152124
07181121321324
1123252212312
010313561151630
029534334073152035142
131352745752191130102
03342615163140
BUREAU VOOR INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE EUROPESE UNIE5511314391958242246123
BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN04157512941330
Gemeenschappelijke ondernemingen & EIT000305355720774567112224
BBI

Clean Sky

ECSEL

EIT

F4E

FCH2

IMI2

S2R

SESAR
Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BE Boedapest, HU Barcelona, ES Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING BIOGEBASEERDE INDUSTRIEËN GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING CLEAN SKY 2

ELEKTRONISCHE COMPONENTEN EN SYSTEMEN VOOR EUROPEES LEIDERSCHAP EUROPEES INSTITUUT VOOR INNOVATIE EN TECHNOLOGIE

EUROPESE GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING VOOR ITER EN DE ONTWIKKELING VAN FUSIE-ENERGIE GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING BRANDSTOFCELLEN EN WATERSTOF 2

GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING VOOR HET INITIATIEF INNOVATIEVE GENEESMIDDELEN 2 GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING SHIFT TO RAIL GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING SESAR
1233147
21322116
556281114
415941321321
1631937441336093153
111
11325117
2212323510
113145
Uitvoerende agentschappen41418360554154312346653782446221720
CHAFEA

EACEA

EASME

ERC

INEA

REA
Luxemburg, LU Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BE Brussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP VOOR CONSUMENTEN, GEZONDHEID, LANDBOUW EN VOEDING118864102172847
UITVOEREND AGENTSCHAP ONDERWIJS, AUDIOVISUELE MIDDELEN EN CULTUUR3256912819667163712192341
UITVOEREND AGENTSCHAP VOOR KLEINE EN MIDDELGROTE ONDERNEMINGEN222983796371338961150322
UITVOEREND AGENTSCHAP EUROPESE ONDERZOEKSRAAD3380159584521366249111345
UITVOEREND AGENTSCHAP INNOVATIE EN NETWERKEN35136312051443781168
UITVOEREND AGENTSCHAP ONDERZOEK16713919158118541729169160497
Algemeen totaal144955587109787594360128947739213593490

22

6.2.2      Verdeling naar nationaliteit bij de agentschappen

Net als uit de tabel voor de Commissie blijkt ook uit tabel 15 dat de plaats van vestiging van een agentschap een doorslaggevende factor is in de nationaliteit van de AC's.

Bij de uitvoerende agentschappen, die in dezelfde plaatsen als de Commissie zijn gevestigd, is de trend vergelijkbaar met die van de Commissie, waar Italianen, Belgen, Spanjaarden en Fransen het sterkst vertegenwoordigd zijn.

De verdeling naar nationaliteit van de AC's bij de gedecentraliseerde agentschappen en gemeenschappelijke ondernemingen hangt ook sterk samen met de plaats van vestiging.

Tabel 15          Verdeling naar nationaliteit bij de agentschappen en gemeenschappelijke

ondernemingen in 201617

Tabel 16

Verdeling

naar nationaliteit per agentschap of gemeenschappelijke onderneming in

2016

ATBEBGCYCZDEDKEEESFIFRELHRHUIEITLTLULVMTNLPLPTROSESISKUKXXAlgemeen totaal
Gedecentraliseerde agentschappen1442581316220121674510411711501819132015656135599237192458701546
ACER BERECLjubljana, SIAGENTSCHAP VOOR DE SAMENWERKING TUSSEN ENERGIEREGULATORS13122341926
Riga, LVBUREAU VAN HET ORGAAN VAN EUROPESE REGELGEVENDE INSTANTIES VOOR ELEKTRONISCHE COMMUNICATIE121138
CdTLuxemburg, LUVERTAALBUREAU VOOR DE ORGANEN VAN DE EUROPESE UNIE1112112211412323
CEDEFOP

CEPOL

EASA

EASO

EBA

ECDC
Thessaloniki, ELEUROPEES CENTRUM VOOR DE ONTWIKKELING VAN DE BEROEPSOPLEIDING111192125
Boedapest, HUAGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR OPLEIDING OP HET GEBIED VAN RECHTSHANDHAVING111291112221
Keulen, DEEUROPEES AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE LUCHTVAART221967931569115278
Valletta, MTEUROPEES ONDERSTEUNINGSBUREAU VOOR ASIELZAKEN422142211221421211246
Londen, UKEUROPESE BANKAUTORITEIT1133111223222123131
Stockholm, SEEUROPEES CENTRUM VOOR ZIEKTEPREVENTIE EN –BESTRIJDING13313131293163125482525597
ECHAHelsinki, FIEUROPEES AGENTSCHAP VOOR CHEMISCHE STOFFEN372225314722612142112147108
EER

EFCA

EFSA

EIGE

EIOPA

EMA

EMCDDA

EMSA

ENISA

ERA

ESMA

ETFE

eu-LISA

EU-OSHA

EUROFOUND

EUROJUST

EUROPOL

FRONTEX

GSA

EUIPO

FR
Copenhagen, DKEUROPEES MILIEUAGENTSCHAP13141013162151122213656
Vigo, ESEUROPEES BUREAU VOOR VISSERIJCONTROLE415
Parma, ITEUROPESE AUTORITEIT VOOR VOEDSELVEILIGHEID12416195101551522322112
Vilnius, LTEUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID111181114
Frankfurt a.M., DEEUROPESE AUTORITEIT VOOR VERZEKERINGEN EN BEDRIJFSPENSIOENEN1314122111211233433
Londen, UKEUROPEES GENEESMIDDELENBUREAU357165210113111512653211593143143
Lissabon, PTEUROPEES WAARNEMINGSCENTRUM VOOR DRUGS EN DRUGSVERSLAVING31141161128
Lissabon, PTEUROPEES AGENTSCHAP VOOR MARITIEME VEILIGHEID41351411332
Heraklion, ELAGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR NETWERK- EN INFORMATIEBEVEILIGING121711123
Valenciennes, FRSPOORWEGBUREAU VAN DE EUROPESE UNIE4112621211131127
Parijs, FREUROPESE AUTORITEIT VOOR EFFECTEN EN MARKTEN121221431161341143
Turijn, ITEUROPESE STICHTING VOOR OPLEIDING1111211120122640
Tallinn, EEEUROPEES AGENTSCHAP VOOR HET OPERATIONEEL BEHEER VAN GROOTSCHALIGE IT-SYSTEMEN OP HET GEBIED VAN VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT2119211131224
Bilbao, ESEUROPEES AGENTSCHAP VOOR VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK211411111224
Dublin, IEEUROPESE STICHTING VOOR DE VERBETERING VAN LEVENS- EN ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN1121231112
Den Haag, NLEUROPESE EENHEID VOOR JUSTITIËLE SAMENWERKING131231311544130
Den Haag, NLAGENTSCHAP VAN DE EUROPESE UNIE VOOR SAMENWERKING EN OPLEIDING OP HET GEBIED VAN RECHTSHANDHAVING721134691712140241122810142
Warschau, PLEUROPEES GRENS- EN KUSTWACHTAGENTSCHAP3111161227341114102
Praag, CZEUROPEES GLOBAAL SATELLIETNAVIGATIESYSTEEMAGENTSCHAP211151244113111240
Alicante, ESBUREAU VOOR INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE EUROPESE UNIE13334658223932514122123
Wenen, ATBUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN421111222131123330
Gemeenschappelijke ondernemingen & EIT021303702591206018130200014811001620224
BBIBrussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING BIOGEBASEERDE INDUSTRIEËN211217
Clean SkyBrussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING CLEAN SKY 231116
ECSELBrussel, BEELEKTRONISCHE COMPONENTEN EN SYSTEMEN VOOR EUROPEES LEIDERSCHAP7122214
EITBoedapest, HUEUROPEES INSTITUUT VOOR INNOVATIE EN TECHNOLOGIE1431321
F4E FCH2 IMI2 S2R SESARBarcelona, ESEUROPESE GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING VOOR ITER EN DE ONTWIKKELING VAN FUSIE-ENERGIE8227253113232411374614153
Brussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING BRANDSTOFCELLEN EN WATERSTOF 211
Brussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING VOOR HET INITIATIEF INNOVATIEVE GENEESMIDDELEN 211111117
Brussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING SHIFT TO RAIL11211111110
Brussel, BEGEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING SESAR12115
Uitvoerende agentschappen144236761063241681317710952752992144214743711195192261720
CHAFEA E A CE A EASME ERCLuxemburg, LUUITVOEREND AGENTSCHAP VOOR CONSUMENTEN, GEZONDHEID, LANDBOUW EN VOEDING16424742511414147
Brussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP ONDERWIJS, AUDIOVISUELE MIDDELEN EN CULTUUR310871116264421743635211288511561341
Brussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP VOOR KLEINE EN MIDDELGROTE ONDERNEMINGEN458162510238341201449211121952141382323
Brussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP EUROPESE ONDERZOEKSRAAD210012161232135212650231273711433344
INEABrussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP INNOVATIE EN NETWERKEN32172311118117111212551311512232168
REABrussel, BEUITVOEREND AGENTSCHAP ONDERZOEK11302111850435361911076142011321143497
Algemeen totaal284861287441322218394593012321695245205541987121310421446244486963490

24