Artikelen bij COM(2015)115 - AANBEVELING VAN DE RAAD om een einde te maken aan het buitensporige overheidstekort in Frankrijk

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



(1) Frankrijk moet uiterlijk 2017 een einde maken aan de thans bestaande buitensporigtekortsituatie.

(2) Frankrijk moet een nominaal tekort bereiken van 4,0 % van het bbp in 2015, 3,4 % van het bbp in 2016 en 2,8 % van het bbp in 2017, hetgeen met een jaarlijkse verbetering van het structurele saldo met 0,5 % van het bbp in 2015, 0,8% van het bbp in 2016 en 0,9 % van het bbp in 2017 overeenkomt. Daartoe zijn volgens de verlengde winterprognoses 2015 van de Commissie additionele maatregelen ter grootte van 0,2 % van het bbp in 2015, 1,2 % van het bbp in 2016 en 1,3% van het bbp in 2017 vereist.

(3) Frankrijk moet de reeds goedgekeurde maatregelen voor 2015 onverkort ten uitvoer leggen en uiterlijk eind april 2015 komen met de aanvullende budgettaire inspanning die in lid 2 is vastgelegd. Dat vereist de specificatie, goedkeuring en implementatie van additionele structurele discretionaire maatregelen ter grootte van 0,2 % van het bbp om het verschil met de voor 2015 aanbevolen verbetering van het structurele saldo van 0,5 % van het bbp te overbruggen.

(4) Frankrijk moet meer inspanningen leveren om bezuinigingsmogelijkheden in alle subsectoren van de overheid, met inbegrip van de sociale zekerheid en de lokale overheid, aan te grijpen en alle meevallers voor tekortreductie aan te wenden. De budgettaire consolidatiemaatregelen moeten een blijvende verbetering van het structurele overheidssaldo waarborgen en mogen geen afbreuk doen aan de verbetering van het concurrentievermogen van de Franse economie.

(5) De Raad stelt 10 juni 2015 vast als termijn waarbinnen Frankrijk effectieve actie moet ondernemen en overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad gedetailleerd verslag moet uitbrengen over de voorgenomen consolidatiestrategie om de doelstellingen te realiseren. Frankrijk moet in detail verslag uitbrengen over: i) de additionele discretionaire structurele maatregelen ter grootte van 0,2 % van het bbp die zijn genomen om de aanbevolen verbetering van het structurele saldo in 2015 te verwezenlijken; en ii) de geschetste essentiële begrotingsmaatregelen om in 2016 en 2017 de doelstellingen te bereiken. De 'Loi de Programmation des Finances Publiques' moet worden geactualiseerd om het nieuwe aanpassingstraject te weerspiegelen. Vóór het verstrijken van de vastgestelde termijn moeten de Franse autoriteiten een onafhankelijke evaluatie vooraf verschaffen van de essentiële maatregelen die aan de aanpassing voor 2016 en 2017 ten grondslag liggen.

(6) Zoals voorgeschreven bij artikel 10 van Verordening (EU) nr. 473/2013 van de Raad moet Frankrijk conform de in Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 877/2013 van de Commissie vastgelegde specificaties aan de Commissie en het Economisch en Financieel Comité verslag uitbrengen. Het verslag moet uiterlijk 10 december 2015 voor de eerste keer worden ingediend en vervolgens om de zes maanden. Het op 10 december ingediende verslag moet betrekking hebben op de geactualiseerde ontwerpbegroting in reactie op het advies van de Commissie over het ontwerpbegrotingsplan 2016. Het uiterlijk 10 juni in te dienen verslag moet een actualisatie en een nadere specificatie bevatten van de gedetailleerde informatie over de specifieke begrotingsmaatregelen die zijn gepland of reeds zijn genomen om de aanbevolen verbeteringen van het structurele saldo van het volgende jaar te realiseren en om binnen de vastgestelde termijn een tijdige en duurzame correctie van het buitensporige tekort te verwezenlijken.

Frankrijk moet verslag uitbrengen over het hervormingsplan dat in de op 18 februari 2015 openbaar gemaakte mededeling is gepresenteerd en dat vervolgens verder zal worden aangevuld met het nationale hervormingsprogramma, dat strikt moet worden geïmplementeerd om betere groeivooruitzichten te bewerkstelligen en aan de langetermijnhoudbaarheid van de overheidsfinanciën bij te dragen.

Het zal zaak zijn om, overeenkomstig de in de context van het Europees semester tot Frankrijk gerichte aanbevelingen van de Raad, en met name die welke op de procedure bij macro-economische onevenwichtigheden betrekking hebben, de budgettaire consolidatie te ondersteunen door omvattende en ambitieuze structurele hervormingen door te voeren.

Deze aanbeveling is gericht tot de Franse Republiek.