Artikelen bij COM(2013)906 - Aanbevelingen tot het beëindigen van het buitensporige overheidstekort in Polen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



(1) Polen dient uiterlijk in 2015 op geloofwaardige en duurzame wijze een einde te maken aan de buitensporigtekortsituatie.

(2) Polen dient een nominaal tekort te bereiken van 4,8% van het bbp in 2013, 3,9% van het bbp in 2014 en 2,8% van het bbp in 2015 (met uitsluiting van de impact van de activaoverdrachten door de pensioenhervorming). Voor 2014 stemt dit overeen met een verbetering van het structurele saldo van 1% van het bbp en voor 2015 van 1,2% van het bbp, overeenkomstig de najaarsprognoses 2013 van de Commissie.

(3) Polen dient de reeds aangekondigde en vastgestelde maatregelen onverkort uit te voeren en deze aan te vullen met voldoende extra maatregelen om uiterlijk in 2015 een duurzame correctie van het buitensporige tekort te bereiken. Polen dient alle meevallers te benutten om het tekort te verminderen.

(4) De Raad stelt een termijn van 15 april 2014 vast waarbinnen Polen effectieve maatregelen dient te nemen en overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad gedetailleerd verslag dient uit te brengen over de voorgenomen consolidatiestrategie om de doelstellingen te realiseren.

Daarenboven dienen de Poolse autoriteiten i) de kwaliteit van de overheidsfinanciën te verbeteren, met name door zo weinig mogelijk te snijden in groeibevorderende investeringen in infrastructuur en de sociale uitgaven en de doelmatigheid daarvan zorgvuldig te toetsen; ii) de naleving van de belastingwetgeving te bevorderen en de doeltreffendheid van de belastingdienst te vergroten; en iii) het institutionele kader van de overheidsfinanciën in hogere mate bindend en transparant te maken, onder meer door de in de nationale rekeningen gebruikte definities op één lijn te brengen met de ESR-normen en voor een voldoende brede dekking te zorgen, het toezicht op de begrotingsuitvoering in de loop van het jaar te versterken en te zorgen voor doeltreffend en tijdig toezicht op de naleving van de permanente uitgavenregel, op basis van betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek door onafhankelijke instanties die functioneel autonoom zijn ten opzichte van de begrotingsautoriteiten. Om het welslagen van de budgettaire consolidatiestrategie te verzekeren, is het tot slot van belang om de budgettaire consolidatie te schragen met omvattende structurele hervormingen, overeenkomstig de aan Polen gerichte aanbevelingen in het kader van het Europees semester. Naast de in aanbeveling 4 bedoelde verslaglegging moeten de Poolse autoriteiten ten minste om de [zes maanden], alsook in een afzonderlijk hoofdstuk in de convergentieprogramma’s, verslag uitbrengen over de voortgang van de tenuitvoerlegging van deze aanbevelingen, totdat het buitensporige tekort volledig is gecorrigeerd.

Deze aanbeveling is gericht tot de Republiek Polen.