Artikelen bij COM(2013)284 - Aanbeveling hoe de te hoge overheidstekorten in Cyprus moeten worden bestreden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



(1) Cyprus maakt uiterlijk in 2016 een einde aan de thans bestaande situatie van buitensporig overheidstekort.

(2) Om het nominale overheidstekort in 2016 terug te dringen tot onder de referentiewaarde van 3 % van het bbp, bereikt Cyprus de doelstellingen inzake een nominaal overheidstekort van 6,5 % van het bbp in 2013, 8,4 % van het bbp in 2014, 6,3 % van het bbp in 2015 en 2,9 % van het bbp in 2016.

(3) Met dat doel voert Cyprus de begrotingswet van 2013 en de overeengekomen aanvullende consolidatiemaatregelen, die in 2013 ten minste 351 miljoen EUR belopen, strikt uit. Cyprus geeft volledige uitvoering aan de in december 2012 aangenomen begrotingsmaatregelen voor 2014, die in 2014 ten minste 270 miljoen EUR bedragen. Cyprus houdt toezicht op de gevolgen voor de begroting van de maandelijks vastgestelde consolidatiemaatregelen en staat klaar om de begrotingsdoelstellingen veilig te stellen door in geval van tegenvallende inkomsten of hoger oplopende sociale uitgaven extra maatregelen te nemen, rekening houdend met macro-economische omstandigheden.

(4) Cyprus handhaaft de consolidatie van de begroting op middellange termijn waarbij het beleid wordt afgestemd op de middellangetermijndoelstelling van een structureel evenwicht op de begroting door een beperking van de groei in de uitgaven, een verbetering van de belastingheffing alsmede door middel van structurele begrotingsmaatregelen.

(5) De Raad stelt een termijn van drie maanden vast waarbinnen de Cypriotische autoriteiten effectieve maatregelen moeten nemen en overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad gedetailleerd verslag moeten uitbrengen over de voorgenomen consolidatiestrategie om de doelstellingen te realiseren.

Na de in aanbeveling (5) bedoelde verslaglegging en parallel met het financieel aanpassingsprogramma brengt Cyprus om de drie maanden en in een afzonderlijk hoofdstuk in het stabiliteitsprogramma verslag uit over de voortgang in de tenuitvoerlegging van deze aanbevelingen, totdat het buitensporig tekort volledig is gecorrigeerd.

Deze aanbeveling is gericht tot de Republiek Cyprus.