Artikelen bij COM(2012)659 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2011

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52012DC0659

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2011 /* COM/2012/0659 final */


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2011

1. Rechtsgrondslag en achtergrond

Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:

– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,

alsmede

– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.

Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:

– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;

– een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.

Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 25 lidstaten meegedeelde informatie. Bulgarije en Malta hebben geen gegevens ingediend.

Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie is algemene informatie over de doorstraling van levensmiddelen te vinden.

1.1.    Doorstralingsinstallaties

Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 3, verplicht de lidstaten de door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie te melden.

Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:

– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;

– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;

– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.

De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd.

1.2.    Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten

De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling. Daarnaast hebben zeven lidstaten meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd.

Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten onverpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.

Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.

2. Resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties

Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.

Onderstaande tabellen vermelden de categorieën en hoeveelheden levensmiddelen die in 2011 in de erkende installaties in de EU-lidstaten zijn doorstraald.

2.1.    België

Er is één erkende installatie.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 238,129 || 6 - 9

Bevroren kikkerbilletjes || 3 050,944 || 5

Gevogelte || 1 378,752 || 5

Vis, schaal-, schelp- en weekdieren || 153,122 || 3 - 5

Gedehydrateerd bloed, plasma en coagulaten || 84,1 || 6 - 9

Groenten || 4,86 || 3 - 5

Rijstmeel || 44,25 || 3

Eiwit || 32,805 || 3

Arabische gom || 2,1 || 3

Biest (uitsluitend voor diergeneeskundig onderzoek) || 41,887 || 0 - 10

Totaal || 5 030,949 ||

2.2.    Bulgarije

Er zijn twee erkende installaties. Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.

2.3.    Tsjechië

Er is één erkende installatie.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 24,2 || 4 - 10

Totaal || 24,2 ||

2.4.    Duitsland

Er zijn vier erkende installaties. In twee van deze installaties werden geen levensmiddelen doorstraald.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 152 || <10

Totaal || 152 ||

2.5.   Spanje

Er zijn twee erkende installaties. In een van deze installaties werden geen levensmiddelen doorstraald.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 307,546 || <10

Totaal || 307,546 ||

2.6.    Estland

Er is één erkende installatie.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 19,2 || 10

Totaal || 19,2 ||

2.7.    Frankrijk

Er zijn vijf erkende installaties.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gevogelte || 114,418 || 5

Arabische gom || 69,198 || 3

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 0,66 || 10

Bevroren kikkerbilletjes || 510,625 || 5

Totaal || 694,901 ||

2.8.    Hongarije

Er is één erkende installatie.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 142 || 3-8

Totaal || 142 ||

2.9.    Italië

Er is één erkende installatie. In 2011 zijn geen levensmiddelen doorstraald.

2.10. Nederland

Er zijn twee erkende installaties.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 199,585 || 6,4-7,3

Kikkerbilletjes || 352,611 || 4

Vlees van pluimvee || 111,955 || 5

Gedehydrateerde groenten || 446,802 || 2-4

Eiwit || 421,982 || 1.3

Garnalen (bevroren) || 38,478 || 3

Totaal || 1 572,878 ||

2.11. Polen

Er zijn twee erkende installaties.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 105,8 || 5-10

Totaal || 105,8 ||

2.12.  Roemenië

Er is één erkende installatie.

Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 20 || 8

Totaal || 20 ||

2.13.  Verenigd Koninkrijk

Er is één erkende installatie. In 2011 zijn geen levensmiddelen doorstraald.

2.14. Andere lidstaten

Er zijn geen erkende installaties in de andere lidstaten (Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Litouwen, Letland, Malta, Portugal, Zweden, Slovenië en Slowakije).

2.15.  Samenvatting voor de EU

De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in 2011 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.

Product­categorie || BE || CZ || DE || EE || ES || FR || HU || NL || PL || RO || Totaal || %

Gedehydrateerd bloed || 84,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 84,1 || 1,04

Eiwit || 32,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 422 || 0 || 0 || 454,8 || 5,64

Vis, schaal- en schelpdieren, garnalen || 153,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 38,5 || 0 || 0 || 191,6 || 2,37

Kikkerbilletjes || 3 050,9 || 0 || 0 || 0 || 0 || 510,6 || 0 || 352,6 || 0 || 0 || 3 914,1 || 48,52

Arabische gom || 2,1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 69,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 71,3 || 0,88

Kruiden en specerijen || 238,1 || 24,2 || 152 || 19,2 || 307,5 || 0,6 || 142 || 199,6 || 105,8 || 20 || 1 208,9 || 14,98

Gevogelte || 1 378,7 || 0 || 0 || 0 || 0 || 114,4 || 0 || 111,9 || 0 || 0 || 1 605,0 || 19,89

Rijstmeel || 44,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 44,2 || 0,55

Groenten || 4,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 4,8 || 0,06

Gedehydrateerde levensmiddelen || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 446,8 || 0 || 0 || 446,8 || 5,54

Andere || 41,9 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 41,9 || 0,52

Totaal || 5 030,7 || 24,2 || 152 || 19,2 || 307,5 || 694,8 || 142 || 1 571,4 || 105,8 || 20 || 8 067,5 || 100

% van het totaal || 62,36 || 0,30 || 1,88 || 0,24 || 3,81 || 8,61 || 1,76 || 19,48 || 1,31 || 0,25 || 100 ||

3. Resultaten van de controles op producten in de handel en gebruikte analysemethoden voor de detectie van doorstraalde levensmiddelen

De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de controles op producten in de handel en de gebruikte analysemethoden om behandeling met ioniserende straling op te sporen.

3.1.   Oostenrijk

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 126 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Kruiden en specerijen || 44 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751

Kruidenthee || 39 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751

Vlees van pluimvee || 43 || 0 || 0 || EN 1786

Totaal || 126 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.2.    België

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 123 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Vrucht || 8 || 0 || 0 || EN 1788

Voedingssupplementen || 19 || 0 || 2*

Noedels || 26 || 0 || 0

Groenten || 12 || 0 || 0

Kruiden || 13 || 0 || 0

Schaaldieren || 21 || 0 || 0

Weekdieren || 22 || ||

Totaal || 121 || 0 || 2

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,4 % || 0 % || 1,6 % ||

* doorstraling niet toegestaan

3.3.   Bulgarije

Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.

3.4.   Cyprus

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 6 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform ||

Gedroogde groenten, kruiden en specerijen || 6 || 0 || 0 || ΕΝ 13751

Totaal || 6 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.5.    Tsjechië

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 40 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Vis en schelpdieren || 1 || 1 || 0 || EN 1785

Kruidentheeproducten || 11 || 0 || 0 || EN 1788

Specerijen || 8 || 4 || 0 || EN 1788

Voedingssupplementen || 1 || 0 || 0 || EN 1788

Kant-en-klare noedelsoep || 3 || 0 || 0 || EN 1788

Gevogelte || 3 || 0 || 0 || EN 1785

Vers fruit || 3 || 2 || 0 || EN 1788, EN 1785

Gedroogde paddenstoelen || 3 || 0 || 0 || EN 1788

Totaal || 33 || 7 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 82,5 % || 17,5 % || 0 % ||

3.6.   Duitsland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 2 912 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Kaas, kaasbereidingen met kruiden en specerijen || 37 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, ASU§64 LFGB, L00.00-39

Kaas, kaasbereidingen zonder kruiden en specerijen || 33 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1784, ASU§64 LFGB, L00.00-39

Gekruide boter || 5 || 0 || 0 || EN 1787

Eieren en eiproducten || 4 || 0 || 0 || EN 1784

Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 4 || 0 || 0 || EN 1786

Gevogelte || 92 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1786

Vleesproducten (m.u.v. worstproducten) || 46 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784, EN 1788

Worstproducten || 47 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784

Vis en visproducten || 44 || 0 || 4* || EN 1786, EN 1788, EN 1789

Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan || 148 || 0 || 2* 2** || EN 1788, EN 1786, EN 1787, EN 1384, EN 13751, ASU§64 LFGB,L12.01-1,

Soepen, sauzen, incl. kant-en-klare soepen en maaltijden || 239 || 5 || 2* 5** || EN 1787, EN 1788, EN 13751

Granen en graanproducten || 44 || 0 || 3** || EN 1787, EN 1788, EN 13751

Peulvruchten, oliezaden en noten || 44 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751

Aardappelen en delen van zetmeelrijke planten || 26 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751

Verse groenten || 17 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751

Gedroogde groenten || 40 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751

Verse paddenstoelen || 11 || 0 || 0 || EN 1788

Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelproducten || 142 || 0 || 6* || EN 1788, EN 13751, EN 1787

Vers fruit || 65 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788, EN 1787, EN 13751, EN 1385

Gedroogde vruchten en fruitproducten || 49 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13708

Koffie || 2 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751

Thee en theeachtige producten || 211 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787

Bereide maaltijden en schotels || 9 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1786, EN 13751

Voedingssupplementen || 121 || 0 || 12* || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie

Kruiderijen en kruidenmixen || 183 || 1 || 3** || EN 1788, EN 13751, EN 1787, Thermoluminescentie

Gedroogde kruiden en specerijen || 1 084 || 10 || 7** || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie

Overige || 98 || 1 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 13708

Enzymen || 4 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751

Totaal || 2 849 || 17 || 46 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 97,83% || 0,58% || 1,58% ||

* doorstraling niet toegestaan ** niet correct geëtiketteerd

3.7.   Denemarken

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 98 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Voedingssupplementen || 23 || 0 || 3* || EN 13751, EN 1788

Kruiden en specerijen || 42 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Kruidenthee || 3 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Gedroogde kant-en-klare noedels || 16 || 0 || 3* || EN 13751, EN 1788

Soepen en sauzen || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Totaal || 92 || 0 || 6 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 94 % || 0 % || 6 % ||

* doorstraling niet toegestaan

3.8.    Estland

In 2011 werden geen controles op producten in de handel verricht. Er is geen laboratorium in Estland die analysen voor ioniserende straling uitvoert. Vanwege de beperkte financiële middelen zijn geen monsters voor analyse naar het buitenland verzonden.

3.9.    Griekenland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Specerijen || 9 || 0 || 0 || EN 13751

Thee || 9 || 0 || 0 || EN 13751

Kruiden || 2 || 0 || 0 || EN 13751

Totaal || 20 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.10.  Spanje

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 208 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Kruiden en specerijen || 156 || 5 || 1** || EN 1787, EN 13751

Kruidenthee || 18 || 0 || 0 || EN 13751

Gedroogde vruchten || 13 || 0 || 0 || EN 13708, EN 1787

Weekdieren || 8 || 0 || 0 || EN 1786

Vlees || 7 || 0 || 0 || EN 1786

Totaal || 202 || 5 || 1 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 97,12 % || 2,4 % || 0,48 % ||

** niet correct geëtiketteerd

3.11.  Finland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 193 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Gedroogde specerijen en kruiden || 95 || 0 || 2 || EN 13751, EN 1788

Voedingssupplementen, speciale dieetvoedings–middelen || 35 || 0 || 3 || EN 13751, EN 1788

Vruchten, bessen, groenten || 11 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Thee en kruidenpreparaten || 20 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788

Overige preparaten || 24 || 0 || 2 ||

Totaal || 185 || 0 || 8** ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,8 % || 0 % || 4,2 % ||

** niet correct geëtiketteerd of afkomstig van niet door de EU erkende installaties

3.12.  Frankrijk

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 112 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Kruiden en specerijen || 18 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788

Bevroren schaal-, schelp- en weekdieren || 13 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788

Gedehydrateerde soepen en sauzen || 9 || 0 || 3** || EN 1784, EN 1788

Voedingssupplementen || 10 || 4 || 2* || EN 1784, EN 1788

Kikkerbilletjes || 4 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788

Lam || 3 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788

Gevogelte || 11 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788

Voorgekookte noedels || 1 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788

Thee || 13 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788

Gedehydrateerde vruchten, groenten, paddenstoelen || 18 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788

Totaal || 100 || 7 || 5 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 89,3 % || 6,2 % || 4,5 % ||

* doorstraling niet toegestaan ** niet correct geëtiketteerd

3.13.  Hongarije

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 78 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Specerijen || 60 || 0 || 0 || EN 1788

Thee || 18 || 0 || 0 || EN 1788

Totaal || 78 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.14.  Ierland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 110 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Specerijen || 13 || 0 || 0 || EN 13751 (screening), EN 1788 (bevestiging)

Kruiden en specerijen || 26 || 0 || 0

Kruiderijen || 6 || 0 || 0

Zaden || 8 || 0 || 0

Deegwaren || 2 || 0 || 0

Noedels || 7 || 0 || 0

Thee || 48 || 0 || 0

Totaal || 110 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.15.  Italië

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 423 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Vis, week-, schaal- en schelpdieren || 144 || 0 || 10 || EN 13784, EN 1786, EN 1788, EN 13751

Kruiden en specerijen || 90 || 0 || 1 || EN 13783, EN13751, EN 1787, EN 1788

Vlees || 67 || 0 || 0 || EN 1786, EN 13784, EN 13751

Knoflook en uien || 27 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787, EN 13783

Aardappelen || 19 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787, EN 13783

Gedroogde paddenstoelen || 11 || 0 || 0 || EN 13708, EN13751

Plantaardige kruiderijen || 9 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13783

Noten || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708

Gedroogde vruchten || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708

Kikkerbilletjes || 7 || 0 || 5 || EN 1786, EN 1785

Vers fruit || 6 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13708

Plantenextracten || 4 || 0 || 0 || EN 13751

Voedingssupplementen || 3 || 0 || 0 || EN 13751

Tarwe || 1 || 0 || 0 || EN 1787

Groenten || 1 || 0 || 0 || EN 1788

Groene thee || 1 || 0 || 0 || EN 13751

Bakkerijproducten || 1 || 0 || 0 || EN 1787

Totaal || 407 || 0 || 16** ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,95 % || 0 % || 1,05 % ||

** niet correct geëtiketteerd

3.16.  Letland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 42 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Paddenstoelen (gezouten, bevroren) || 13 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SDP 5.4.4R.01:2010 SSI-Rapport 93-11(Sr 90)

Voedingssupplementen || 2 || 0 || 5* || EN 1788

Gedroogde kruiden en specerijen || 4 || 0 || 0 || EN 1788

Vis en schaal- en schelpdieren || 10 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SDP 5.4.4R.01:2010

Knoflook || 1 || 0 || 0 || EN 1788

Sojasaus || 2 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS

Pomelo || 1 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS

Mineraalwater || 3 || 0 || 0 || MI 2143-91 VNIIMS SSI-Rapport 93-11(Sr 90)

Totaal || 37 || 0 || 5 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 88 % || 0 % || 12 % ||

* doorstraling niet toegestaan

3.17.  Litouwen

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 90 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Voedingssupplementen || 23 || 0 || 0 || EN 13783

Kruiden en specerijen || 16 || 0 || 0 || EN 13783

Thee || 34 || 0 || 0 || EN 1378

Gedroogde groenten || 17 || 0 || 0 || EN 1378

Totaal || 90 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.18.  Luxemburg

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Voedingssupplementen || 5 || 0 || 5* || EN 1788

Noedels || 10 || 0 || 0 || EN 1788

Totaal || 15 || 0 || 5 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 75 % || 0 % || 25 % ||

* doorstraling niet toegestaan

3.19.  Malta

Voor 2011 zijn geen gegevens ingediend.

3.20.  Nederland

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 303 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Graanproducten || 26 || 2 || 0 || EN 13751

Gedroogde groenten en plantaardige producten || 28 || 0 || 0 || EN 13751

Gedroogde vruchten en fruitproducten || 40 || 0 || 0 || EN 13751

Noten en zaden || 40 || 0 || 0 || EN 13751

Vis en visproducten || 26 || 0 || 0 || EN 13751

Salades, pasta en soep || 31 || 3 || 0 || EN 13751

Specerijen en smaakstoffen || 98 || 9 || 0 || EN 13751

Totaal || 289 || 14 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,4 % || 4,6 % || 0 % ||

3.21.  Polen

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 229 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Gedroogde kruiden en specerijen || 75 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788

Noten || 21 || 0 || 0 || EN 1787

Groenten (incl. peulvruchten) || 14 || 0 || 0 || EN 1788

Vruchten || 20 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1787

Vis en visserijproducten || 22 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1788

Thee || 9 || 0 || 0 || EN 13751

Gerijpte kaas, cottage cheese, andere kaas met kruiden/specerijen || 10 || 0 || 0 || EN 1788

Bereide maaltijden || 15 || 0 || 1 || EN 1788

Vlees, slachtafval, vleesproducten || 16 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784

Voedingssupplementen || 12 || 0 || 2 || EN 13751, EN 1788

Voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen || 6 || 0 || 0 || EN 1788

Totaal || 225 || 0 || 4** ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,25 % || 0 % || 1,75 % ||

** niet correct geëtiketteerd

3.22. Portugal

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 12 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Kruiden, specerijen en groente-extracten || 12 || 0 || 0 || Fotogestimuleerde luminescentie

Totaal || 12 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.23. Roemenië

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 79 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 78 || 0 || 1*** || EN 1787, EN 13751

Totaal || 78 || 0 || 1 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,7 % || 0 % || 1,3 % ||

*** bestraald in een niet door de EU erkende installatie

3.24. Zweden

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 5 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Vlees van pluimvee (van verschillende vogels) || 5 || 0 || 0 || EN 1784

Totaal || 5 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.25.  Slowakije

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 18 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Noten || 10 || 0 || 0 || EN 1784

Oliehoudende zaden || 3 || 0 || 0 || EN 1784

Tonijn in olie, in stukjes || 1 || 0 || 0 || EN 1784

Biscuits en graanrepen || 3 || 0 || 0 || EN 1788

Vleesproduct || 1 || 0 || 0 || EN 1784

Totaal || 18 || 0 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100 % || 0 % || 0 % ||

3.26. Slovenië

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Specerijen || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Voedingssupplementen || 4 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788

Knoflook || 4 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Rijst || 1 || 2 || 0 || EN 13751, EN 1788

Totaal || 17 || 3 || 0 ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 85 % || 15 % || 0 % ||

3.27.  Verenigd Koninkrijk

Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 130 || Gebruikte CEN-methode

Voldoet aan de bepalingen || Onbeslist || Niet-conform

Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 51 || 2 || 2 || EN 13751, EN 1788

Verse en verduurzaamde (andere dan gedroogde) kruiden en specerijen || 14 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Diversen || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Noedels en gedehydrateerde Aziatische gerechten || 10 || 2 || 2 || EN 13751, EN 1788

Groenten || 1 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Soepen en sauzen || 11 || 1 || 1 || EN 13751, EN 1788

Voedingssupplementen || 17 || 2 || 1 || EN 13751, EN 1788

Gedroogde vis en schaal- en schelpdieren || 8 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788

Totaal || 117 || 7 || 6** ||

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 90,00 % || 5,4 % || 4,6 % ||

** niet correct geëtiketteerd en geen bewijsmateriaal omtrent in een erkende installatie uitgevoerde doorstraling

3.28.  Samenvatting voor de EU

In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de Europese Unie in haar geheel.

Lidstaat || Conforme monsters || Onbeslist || Niet- conforme monsters || totaal aantal monsters || Percentage van het Totaal aantal EU-monsters

AT || 126 || 0 || 0 || 126 || 2,3 %

BE || 121 || 0 || 2 || 123 || 2,2 %

BG || GGV || GGV || GGV || GGV ||

CY || 6 || 0 || 0 || 6 || 0,1 %

CZ || 33 || 7 || 0 || 40 || 0,7 %

DE || 2849 || 17 || 46 || 2912 || 54,0 %

DK || 92 || 0 || 6 || 98 || 1,8 %

EE || GAU || GAU || GAU || GAU ||

EL || 20 || 0 || 0 || 20 || 0,4 %

ES || 202 || 5 || 1 || 208 || 3,8 %

FI || 185 || 0 || 8 || 193 || 3,5 %

FR || 100 || 7 || 5 || 112 || 2,0 %

HU || 78 || 0 || 0 || 78 || 1,4 %

IE || 110 || 0 || 0 || 110 || 2,0 %

IT || 407 || 0 || 16 || 423 || 7,8 %

LV || 37 || 0 || 5 || 42 || 0,8 %

LT || 90 || 0 || 0 || 90 || 1,7 %

LU || 15 || 0 || 5 || 20 || 0,4 %

MT || GGV || GGV || GGV || GGV ||

NL || 289 || 14 || 0 || 303 || 5,6 %

PL || 225 || 0 || 4 || 229 || 4,2 %

PT || 12 || 0 || 0 || 12 || 0,2 %

RO || 78 || 0 || 1 || 79 || 1,5 %

SE || 5 || 0 || 0 || 5 || 0,1 %

SK || 18 || 0 || 0 || 18 || 0,3 %

SI || 17 || 3 || 0 || 20 || 0,4 %

UK || 117 || 7 || 6 || 130 || 2,4 %

Totaal EU || 5 232 || 60 || 105 || 5 397 || 100 %

|| 97% || 1% || 2% || 100% ||

||

GGV: geen gegevens verstrekt GAU: geen analyse uitgevoerd ||

4. Samenvatting

Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 25 lidstaten meegedeelde informatie. Bulgarije en Malta hebben geen gegevens ingediend.

In 2011 waren er in 13 lidstaten 24 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Er zijn geen nieuwe doorstralingsinstallaties goedgekeurd. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallaties gesloten. Vijf doorstralingsinstallaties hebben in 2011 geen levensmiddelen doorstraald (er zijn geen gegevens ingediend voor de twee installaties in Bulgarije).

In totaal werd in de lidstaten 8 067,5 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 90,45 % in drie lidstaten doorstraald, namelijk in België (62,36 %), Nederland (19,48 %) en Frankrijk (8,61 %). De drie grootste fracties van de doorstraalde categorieën zijn kikkerbilletjes (48,52 %), gevogelte (19,89 %) en gedroogde aromatische kruiden en specerijen (14,98 %).

De totale hoeveelheid producten die in de EU zijn doorstraald, is licht gedaald ten opzichte van 2010 (9 263,4 ton). In Frankrijk was sprake van een forse daling van de hoeveelheid gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen, alsmede in de hoeveelheid vlees van pluimvee die zijn behandeld met ioniserende straling: respectievelijk 65 % en 75 %. In Nederland is de totale hoeveelheid producten die zijn behandeld met ioniserende straling gestegen met 2,85 %, voornamelijk als gevolg van een sterke stijging van de hoeveelheid doorstraald eiwit in 2011.

25 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. Eén lidstaat heeft geen analytische onderzoeken verricht bij de officiële controles en inspecties, omdat hij niet beschikt over laboratoria om de analysen uit te voeren en het te duur zou zijn monsters voor analyse naar het buitenland te verzenden.

24 lidstaten hebben in totaal 5 397 monsters geanalyseerd, waarbij 67,4 % van de monsternemingen door drie lidstaten werd uitgevoerd (Duitsland 54 %, Italië 7,8 % en Nederland 5,6 %). 5 232 monsters (97 %) waren in overeenstemming met de bepalingen van de richtlijnen, 105 monsters (2 %) voldeden niet aan de eisen en de uitslagen van 60 monsters (1 %) gaven geen uitsluitsel. In de meeste gevallen kon geen uitsluitsel worden gegeven omdat de positieve resultaten van een screeningtest niet werden bevestigd en/of omdat ondanks de etikettering lastig te bepalen was welke van de ingrediënten van samengestelde levensmiddelen waren doorstraald. De twee belangrijkste redenen waarom geanalyseerde monsters niet aan de eisen voldeden, waren onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling; een andere reden is doorstraling in niet door de EU erkende installaties. De redenen worden weergegeven in elke tabel van de analysen die in elke lidstaat zijn uitgevoerd.

               PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.

               http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm

               PB C 265 van 1.9.2012, blz. 3.

               PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.

               PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.