Artikelen bij COM(2010)171 - Ruimte van vrijheid, veiligheid en recht voor de burgers van Europa - Actieplan ter uitvoering van het programma van Stockholm

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 

|
52010DC0171


[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 20.4.2010

COM(2010) 171 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Een ruimte van vrijheid, veiligheid en r echt voor de burgers van Europa Actieplan ter uitvoering van het programma van Stockholm

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

Een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht voor de burgers van Europa Actieplan ter uitvoering van het programma van Stockholm

1. Een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht voor de burgers van Europa

De Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht staat samen met de strategie Europa 2020 centraal in de respons van de EU op de mondiale lange-termijndoelstellingen en draagt bij tot het versterken en het ontwikkelen van het Europese model van de sociale markteconomie in de eenentwintigste eeuw.

In tijden van verandering, waarin de wereld nog maar pas uit de economische en financiële crisis komt, heeft de Europese Unie meer dan ooit de plicht om onze waarden te beschermen en uit te dragen, en onze belangen te verdedigen. Eerbied voor de persoon en de menselijke waardigheid, vrijheid, gelijkheid en solidariteit zijn onze blijvende waarden in tijden van voortdurende maatschappelijke en technologische veranderingen. Deze waarden moeten dan ook de kern van ons streven vormen.

Het in december 2009 door de Europese Raad goedgekeurde programma van Stockholm stelt de prioriteiten vast voor de ontwikkeling van de Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht in de komende vijf jaar. De inhoud ervan is een weergave van de besprekingen met het Europees Parlement, de Raad, de lidstaten en de belanghebbenden van de laatste jaren. Kernpunt zijn de ambities die de Commissie heeft uiteengezet in haar mededeling van juni 2009 die heeft geleid heeft tot de vaststelling van het programma van Stockholm.

Centraal thema van de maatregelen van de Unie op dit gebied in de komende jaren wordt ‘het Europa van de mensen tot stand brengen’, door ervoor te zorgen dat burgers hun rechten kunnen uitoefenen en ten volle de Europese integratie kunnen benutten.

Op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht verwachten burgers het meest van beleidsmakers aangezien dit hun dagelijkse leven raakt. Vrouwen en mannen in Europa verwachten terecht dat zij in een vreedzame en welvarende Unie kunnen leven en erop mogen vertrouwen dat hun rechten ten volle worden geëerbiedigd en hun veiligheid wordt gewaarborgd.

De Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en recht moet een ruimte zijn waarin de in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie verankerde grondrechten van alle mensen, ook van onderdanen van derde landen, effectief worden geëerbiedigd.

Dit actieplan heeft als doel deze prioriteiten uit te voeren, zowel op Europees als op mondiaal niveau, door ervoor te zorgen dat de vooruitgang op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht de burgers ten goede komt. Het moet ons ook verder vooruit laten kijken en een vastbesloten en passende Europese respons op Europese en mondiale uitdagingen aanreiken.

Door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon kan de Unie meer ambitie tonen in haar reactie op de dagelijkse beslommeringen en verlangens van Europeanen. In de eerste plaats zullen de grotere rol van het Europees Parlement als medewetgever op de meeste gebieden en de grotere betrokkenheid van de nationale parlementen ervoor zorgen dat de EU meer verantwoording voor haar acties aflegt tegenover de burger en de Unie een grotere democratische legitimiteit verschaffen. Ten tweede zal de invoering van de stemming bij gekwalificeerde meerderheid in de Raad voor de meeste beleidsgebieden de besluitvorming stroomlijnen. Ten slotte zal er een betere rechterlijke toetsing plaatsvinden aangezien het Europees Hof van Justitie bevoegd wordt voor het rechterlijk toezicht op alle aspecten van het beleid inzake vrijheid, veiligheid en recht, terwijl het Handvest van de grondrechten juridisch bindend wordt. Het Verdrag bevat de nieuwe doelstellingen voor de Unie sociale uitsluiting en discriminatie te bestrijden en bevestigt opnieuw de doelstelling de gelijkheid van mannen en vrouwen te bevorderen.

De Unie moet derhalve vastberaden zijn in haar reactie op de verwachtingen en beslommeringen van onze burgers. Voorkomen moet worden dat de Unie veiligheid, recht en grondrechten los van elkaar behandelt. In een coherente aanpak van de uitdagingen van vandaag en van de komende jaren gaan zij hand in hand.

2. De bescherming van de grondrechten waarborgen

De bescherming van de in het Handvest van de grondrechten verankerde rechten die het kompas moeten vormen voor alle EU-recht en -beleid, moet ten volle worden uitgevoerd en de rechten moeten tastbaar en effectief worden. De Commissie zal een 'zero tolerance'-beleid toepassen voor alle schendingen van het Handvest. De Commissie zal haar mechanismen om de naleving van het Handvest te garanderen, versterken en daarover verslag uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad. In een door snelle technologische veranderingen gekenmerkte mondiale samenleving waarin uitwisseling van informatie geen grenzen kent, is het van bijzonder belang dat de persoonlijke levenssfeer wordt beschermd. De Unie moet ervoor zorgen dat het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer consequent wordt toegepast. Het standpunt van de EU over de bescherming van persoonsgegevens van individuen in het kader van alle EU-beleid moet worden versterkt, ook op het gebied van rechtshandhaving en criminaliteitspreventie en in onze internationale relaties.

Alle beschikbare beleidsinstrumenten zullen worden aangewend om een krachtig Europees antwoord te bieden op geweld tegen vrouwen en kinderen, met inbegrip van huiselijk geweld en genitale verminking van vrouwen, om de rechten van kinderen te beschermen en om alle vormen van discriminatie, racisme, vreemdelingenhaat en homofobie te bestrijden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de behoeften van personen die zich in kwetsbare situaties bevinden.

De verschillen tussen de waarborgen die de 27 lidstaten bieden aan slachtoffers van misdrijven en terrorisme moeten in kaart worden gebracht en worden verkleind zodat met alle mogelijke middelen de bescherming kan worden vergroot. Het Europees recht moet voorzien in hoge beschermingsnormen voor de verdachte wat eerlijke procedures betreft. Er moet ook aandacht worden besteed aan detentieomstandigheden, onder meer in gevangenissen.

3. Van het Europees burgerschap een realiteit maken

Europees burgerschap moet verder evolueren van een in de Verdragen verankerd begrip naar een tastbare realiteit die in het dagelijkse leven van burgers haar toegevoegde waarde bewijst naast het nationale burgerschap. Burgers moeten hun rechten die voortvloeien uit de Europese integratie kunnen benutten.

In het Europees project is het van cruciaal belang dat de mobiliteit van burgers wordt vergemakkelijkt. Het recht van vrij verkeer van EU-burgers en hun familieleden staat centraal. Het moet strikt worden nageleefd. De mobiliteit moet worden verbeterd door de belemmeringen weg te nemen die burgers nog steeds ondervinden bij de uitoefening van hun recht om naar een andere lidstaat te reizen om er te studeren of te werken, om een onderneming op te richten, een gezin te stichten of van hun pensioen te genieten. Burgers moeten worden beschermd waar ook ter wereld zij zich bevinden. Elke EU-burger die zich in een land bevindt waar zijn lidstaat niet is vertegenwoordigd, moet consulaire bijstand kunnen krijgen van ambassades of consulaten van een andere lidstaat, onder dezelfde voorwaarden als de eigen onderdanen.

Om de burger dichter bij het Europees project te brengen is het van essentieel belang de deelname van de burgers aan het democratisch proces van de Unie te vergemakkelijken en aan te moedigen. Een grotere opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is een gezamenlijke ambitie. Het actief en passief kiesrecht van burgers bij lokale en Europese verkiezingen op de plaats waar zij verblijven, moet verder worden bevorderd en versterkt. Het burgerinitiatief is een belangrijke stimulans voor de rechten van de Europese burgers en de democratische legitimiteit van de Unie.

4. Het vertrouwen in de Europese justitiële ruimte versterken

De Europese justitiële ruimte en de goede werking van de interne markt zijn gegrond op het fundamentele beginsel van de wederzijdse erkenning. Dat kan alleen effectief werken op basis van wederzijds vertrouwen tussen rechters, beoefenaars van juridische beroepen, ondernemingen en burgers. Wederzijds vertrouwen vereist minimumnormen en een beter inzicht in de verschillende rechtstradities en -stelsels.

Het vaststellen van rechten is niet voldoende. Rechten en plichten zullen pas realiteit worden wanneer zij gemakkelijk toegankelijk zijn voor de rechthebbenden. Individuen moeten mondiger worden gemaakt om deze rechten in te roepen waar ook in de Unie zij zich bevinden.

Een goed werkende Europese justitiële ruimte komt het hele beleid van de Unie ten goede, door bij te dragen aan de ontwikkeling en succesvolle uitvoering ervan. Zij moet met name ten dienste van burgers en ondernemingen staan zodat de economische activiteit in de interne markt wordt ondersteund en de consument een hoog beschermingsniveau wordt geboden. Sedert de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon beschikt de Unie over de instrumenten om het dagelijkse leven van de mensen en de alledaagse bedrijfspraktijken gemakkelijker te maken, door de behoeften van de burgers en de interne markt te verzoenen met de diversiteit van rechtstradities in de lidstaten.

Het recht van de Unie kan de mobiliteit vergemakkelijken en de burgers in staat stellen hun rechten inzake vrij verkeer uit te oefenen. Voor internationale koppels kan het bij echtscheiding of feitelijke scheiding onnodige stress vermijden en kan het in grensoverschrijdende situaties de huidige rechtsonzekerheid voor kinderen en hun ouders wegnemen. Het kan de belemmeringen voor de erkenning van rechtshandelingen helpen wegnemen en leiden tot de wederzijdse erkenning van de effecten van akten van de burgerlijke stand. Wanneer burgers naar een andere lidstaat rijden en ongelukkig genoeg betrokken raken bij een verkeersongeval, moeten zij rechtszekerheid hebben over de verjaring van verzekeringsvorderingen.

Het recht van de Unie kan een concrete en krachtige bijdrage leveren aan de uitvoering van de strategie Europa 2020 en tot het beperken van de door de financiële crisis veroorzaakte schade. Zo nodig zal nieuwe EU-wetgeving worden voorgesteld om onze interne markt te versterken, ondernemingen te helpen bij het wegwerken van administratieve lasten en het verlagen van transactiekosten.

Het terugdringen van de bureaucratie voor bedrijven is een duidelijke prioriteit en de omslachtige en dure exequatur -procedure die vereist is om een rechterlijke beslissing in een ander rechtsgebied te erkennen en ten uitvoer te leggen, moet stelselmatig tot het verleden behoren, met behoud evenwel van de noodzakelijke waarborgen. Wanneer een grensoverschrijdende vordering even gemakkelijk kan worden geïnd als in eigen land, zullen bedrijven meer vertrouwen krijgen in onze interne markt. Efficiënte insolventieprocedures kunnen het herstel na de economische crisis bespoedigen. Grensoverschrijdende verrichtingen kunnen worden vergemakkelijkt door de coherentie van het Europese contractenrecht te vergroten. Bedrijven maken niet genoeg gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt om de verkoop een impuls te geven: het recht van de Unie kan helpen door tegemoet te komen aan de behoefte van bedrijven aan rechtszekerheid en tegelijk de consument het hoogste beschermingsniveau te bieden. De consumenten moeten zich bewust zijn van hun rechten en moeten toegang hebben tot rechtsmiddelen in grensoverschrijdende zaken. Ten slotte kan een toenemend gebruik van alternatieve geschillenbeslechting bijdragen tot een efficiënte rechtsbedeling.

Strafrecht is een relatief nieuw terrein voor EU-optreden, waarvoor het Verdrag van Lissabon een duidelijk rechtskader creëert. Een strategie voor het strafrecht met volledige eerbiediging van de subsidiariteit en coherentie moet de leidraad zijn voor het EU-beleid voor de onderlinge aanpassing van het materieel strafrecht en het strafprocesrecht. Daarbij moet nauw worden samengewerkt met het Europees Parlement, de nationale parlementen en de Raad en moet worden erkend dat de klemtoon in de eerste plaats zal blijven liggen op wederzijdse erkenning en dat de harmonisatie van strafbare feiten en sancties zal worden nagestreefd in welbepaalde gevallen.

De rechtsbedeling mag niet worden belemmerd door ongerechtvaardigde verschillen tussen de rechtsstelsels van de lidstaten: criminelen mogen niet aan vervolging en gevangenisstraf ontsnappen door grenzen te overschrijden en verschillen tussen de nationale rechtsstelsels uit te buiten. Er is behoefte aan een sterke gemeenschappelijke Europese procedurele basis. Een nieuw en alomvattend systeem voor bewijsverkrijging in grensoverschrijdende zaken en een betere uitwisseling van informatie tussen de autoriteiten van de lidstaten over gepleegde misdrijven zijn cruciale instrumenten om een goed werkende ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te ontwikkelen. De Commissie zal vanuit Eurojust de oprichting voorbereiden van een Europees openbaar ministerie, dat bevoegd zal zijn om misdrijven tegen de financiële belangen van de Unie te onderzoeken, te vervolgen en voor de rechter te brengen. Daarbij zal de Commissie verder nadenken over de samenwerking met alle betrokken actoren, waaronder het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

5. De veiligheid van Europa garanderen

Europa wordt geconfronteerd met toenemende grensoverschrijdende criminaliteit. Het is onze plicht om samen te werken met de lidstaten, het Europees Parlement, belangrijke derde landen en in voorkomend geval het bedrijfsleven en ons uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat EU-burgers in een veilige omgeving kunnen leven.

Het Verdrag van Lissabon biedt de Unie betere instrumenten ter bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad.

Een strategie voor interne veiligheid die gebaseerd is op de volledige eerbiediging van de grondrechten en op solidariteit tussen de lidstaten, zal met de nodige waakzaamheid en vastberadenheid in praktijk worden gebracht om het hoofd te bieden aan de toenemende grensoverschrijdende uitdagingen. Dit vergt een gecoördineerde aanpak van de politiële samenwerking, het grensbeheer, de justitiële samenwerking in strafzaken en de civiele bescherming. We moeten alle gemeenschappelijke veiligheidsdreigingen aanpakken, van terrorisme en georganiseerde misdaad tot de veiligheidsaspecten die verband houden met door de mens veroorzaakte calamiteiten en natuurrampen. Gelet op het toenemend gebruik van nieuwe technologieën vereist een efficiënte aanpak van die bedreigingen ook een complementair beleid dat zorgt voor de paraatheid en de veerkracht van Europese netwerken en ICT-infrastructuur.

Om succesvol te zijn moet deze strategie voortbouwen op ervaring en lessen uit het verleden. De tijd is gekomen om onze vroegere aanpak te evalueren, waarbij de Unie moest reageren op onverwachte en tragische gebeurtenissen, dikwijls op ad-hocbasis, en om gebruik te maken van de nieuwe institutionele opzet met een coherente en multidisciplinaire aanpak, die door het Verdrag van Lissabon wordt geboden.

Het vaststellen van een strategische agenda voor de uitwisseling van informatie vereist een overzicht van de bestaande systemen voor het verzamelen, verwerken en uitwisselen van gegevens, met een grondige evaluatie van het nut, de efficiëntie, de doeltreffendheid en de evenredigheid ervan alsook van de eerbiediging van het recht op bescherming van het privéleven. Die agenda moet ook de basis vormen voor een coherente ontwikkeling van alle bestaande en toekomstige informatiesystemen.

Prioritair moeten we de balans opmaken van de terrorismebestrijdingsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn vastgesteld en nagaan op welke manier deze kunnen worden verbeterd om bij te dragen tot de bescherming van onze burgers en toegevoegde waarde te bieden voor de maatregelen van de lidstaten. Het nieuwe institutionele kader biedt de Unie een ongekende gelegenheid om haar verschillende instrumenten voor terrorismebestrijding beter op elkaar af te stemmen.

Toekomstige maatregelen betreffende georganiseerde misdaad moeten de mogelijkheden van het nieuwe institutionele kader zo veel mogelijk benutten. Mensenhandel, kinderpornografie, cybercriminaliteit, financiële criminaliteit, vervalsing van betaalmiddelen en drugshandel moeten op een alomvattende wijze worden aangepakt. Effectievere vervolging en veroordeling zijn even belangrijk als inspelen op de behoeften van slachtoffers van die misdrijven en het verminderen van de vraag naar diensten van mogelijke slachtoffers. Het samenvoegen van de rechtshandhavingscapaciteit van de lidstaten voor bepaalde drugs en bepaalde routes zal een eerste concrete operationele reactie zijn.

We moeten ook de belemmeringen wegwerken voor een effectieve samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van rechtshandhaving. EU-instanties en -agentschappen zoals FRONTEX, Europol en Eurojust, alsook OLAF, moeten daarbij een cruciale rol spelen. Ze moeten beter samenwerken en over de nodige bevoegdheden en middelen beschikken om hun doelstellingen te bereiken binnen duidelijk omschreven taken.

De Unie zal een geïntegreerde aanpak nastreven met betrekking tot de controle van de toegang tot haar grondgebied in een uitgebreid Schengengebied om de mobiliteit verder te vergemakkelijken en een hoog niveau van interne veiligheid te waarborgen. Om contacten tussen mensen te vergemakkelijken zal in het bijzonder ten aanzien van buurlanden visumversoepeling worden nagestreefd.

Een verstandig gebruik van moderne technologieën op het gebied van grensbeheer ter aanvulling van bestaande instrumenten als onderdeel van een risicobeheersingsproces kan Europa ook toegankelijker maken voor bonafide reizigers en innovatie in de industrie van de EU stimuleren, wat bijdraagt tot de welvaart en groei van Europa, en de burgers van de Unie een gevoel van veiligheid garanderen. De ingebruikstelling van de systemen SIS II en VIS zal een hoge prioriteit blijven.

Het beschermen van de burgers tegen de risico's van internationale handel in vervalste, verboden en gevaarlijke goederen vereist ook een gecoördineerde aanpak, die voortbouwt op de sterkte van de douaneautoriteiten. Bescherming tegen schadelijke en gevaarlijke goederen moet op een effectieve en gestructureerde manier gewaarborgd worden via een op controle gebaseerde risicobeheersing van goederen, van de toeleveringsketen en van alle types goederenstromen.

Ook de rol van de EU in crisis- en rampenpreventie, paraatheid en reactievermogen, zal deel uitmaken van onze inspanningen om mensen te beschermen. Verdere evaluatie en noodzakelijke maatregelen op EU-niveau in crisisbeheersing zullen een onmiddellijke prioriteit zijn. Het EU-mechanisme voor civiele bescherming zal worden versterkt om de beschikbaarheid, interoperabiliteit en coördinatie van bijstand van de lidstaten te verbeteren. De preventie moet ook worden versterkt. De Unie zal de solidariteitsclausule ten uitvoer leggen.

6. Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie

Een krachtige verdediging van de grondrechten van migranten vanuit de eerbied voor onze waarden van menselijke waardigheid en solidariteit zal hen in staat stellen ten volle bij te dragen aan de Europese economie en samenleving. Immigratie heeft een waardevolle rol te vervullen bij het aangaan van de demografische uitdaging van de Unie en bij het verzekeren van sterke economische prestaties van de EU op lange termijn. Als extra bron van dynamische groei heeft zij een groot potentieel om bij te dragen aan de strategie Europa 2020.

De komende jaren zal de aandacht uitgaan naar het consolideren van een echt gemeenschappelijk immigratie- en asielbeleid. De huidige economische crisis mag ons niet beletten dat met ambitie en vastberadenheid te doen. Integendeel, het is meer dan ooit noodzakelijk om binnen een lange-termijnvisie van eerbiediging van de grondrechten en de menselijke waardigheid dat beleid te ontwikkelen en om de solidariteit, met name tussen lidstaten te versterken, aangezien zij gezamenlijk de lasten dragen van een humaan en efficiënt systeem. Zodra dat beleid is geconsolideerd, moet de geboekte vooruitgang worden getoetst aan onze ambitieuze doelstellingen. In voorkomend geval zullen verdere maatregelen worden voorgesteld.

De Unie zal een echt gemeenschappelijk migratiebeleid ontwikkelen dat bestaat uit nieuwe en flexibele kaders voor de toelating van legale immigranten. Zo kan de Unie zich aanpassen aan de toenemende mobiliteit en aan de behoeften van de nationale arbeidsmarkten, met eerbiediging van de bevoegdheden van de lidstaten op dat gebied.

De EU moet voor legale immigranten rechten en plichten nastreven die van een vergelijkbaar niveau zijn als die van Europese burgers. Deze rechten, die in een immigratiecode worden geconsolideerd, en gemeenschappelijke regels voor het doeltreffende beheer van gezinshereniging zijn van essentieel belang om de positieve effecten van legale immigratie ten behoeve van alle belanghebbenden optimaal te benutten en zullen het concurrentievermogen van de Unie versterken. De integratie van migranten zal verder worden nagestreefd, waarbij hun rechten worden gewaarborgd maar waarbij ook de klemtoon wordt gelegd op hun eigen verantwoordelijkheden voor de integratie in de samenleving waarin zij leven.

Het voorkomen en het verminderen van illegale immigratie conform het Handvest voor de grondrechten zijn even belangrijk voor de geloofwaardigheid en het welslagen van het EU-beleid op dit gebied. Bijzondere aandacht zal gaan naar de situatie van niet-begeleide kinderen.

Onze aanpak van deze mondiale uitdaging vereist een echt partnerschap met derde landen van herkomst en van doorreis en de incorporatie van alle migratiekwesties in een alomvattend beleidskader. De algehele aanpak van migratie zal dus verder worden nagestreefd en uitgevoerd.

We moeten onze verplichting tot eerbiediging van het grondrecht op asiel nakomen, met inbegrip van het beginsel van 'non-refoulement'. De oprichting van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken moet zorgen voor uniforme status, hoge beschermingsnormen in de EU en een gemeenschappelijke asielprocedure, met wederzijdse erkenning als doelstelling op lange termijn. Solidariteit zal de kern uitmaken van ons asiel- en hervestigingsbeleid, zowel tussen lidstaten als met zij die waar ook ter wereld worden vervolgd.

7. Bijdragen tot een mondiaal Europa

De hierboven beschreven politieke doelstellingen kunnen niet worden bereikt zonder dat onze partners in derde landen en internationale organisaties daarbij effectief worden betrokken. Een sterke externe dimensie, die aansluit bij het algemene externe beleid van de Europese Unie, zal ons helpen op uitdagingen vooruit te lopen en onze doelstellingen te bereiken, waaronder het uitdragen van onze waarden en de inachtneming van de internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.

Het interne en het externe beleid op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om resultaten te bereiken, zijn continuïteit en coherentie tussen het interne en het externe beleid van cruciaal belang, net zoals coherentie en complementariteit tussen het optreden van de Unie en dat van de lidstaten.

Het Verdrag van Lissabon biedt de Europese Unie nieuwe mogelijkheden om efficiënter op te treden in de externe betrekkingen. Op grond van dat verdrag speelt de Commissie een cruciale rol in het garanderen van de externe dimensie van de EU op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Krachtens het Verdrag zullen de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter van de Commissie en de Commissie zorgen voor samenhang tussen de externe betrekkingen en de andere aspecten van het buitenlands optreden van de EU, ook in het werken met de Europese dienst voor extern optreden.

8. Van politieke prioriteiten naar acties en resultaten

Vooruitgang op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht vereist een succesvolle uitvoering van deze politieke prioriteiten. Om zich te organiseren in overeenstemming met de ambities van het Verdrag van Lissabon heeft de Commissie voor het eerst aan twee commissarissen bevoegdheden toegekend op het gebied van justitie en binnenlandse zaken, waarvan één de vicevoorzitter van de Commissie is.

Het Handvest van de grondrechten zal ons kompas zijn en onze methodologie is gebaseerd op vijf hoofdlijnen: een betere integratie met de andere beleidsgebieden van de Unie; Europese wetgeving van betere kwaliteit; een betere uitvoering op nationaal niveau; een beter gebruik van evaluatie-instrumenten; en voldoende financiële middelen voor onze politieke prioriteiten, binnen het meerjarig financiële kader.

Om reële vooruitgang te kunnen boeken, is wederzijds vertrouwen essentieel. Daarom moeten minimumnormen worden vastgesteld (bv. over procedurele rechten) en is inzicht in de verschillende rechtstradities en -stelsels vereist. Een gemeenschappelijke cultuur op dit gebied, via opleiding en uitwisselingsprogramma's van het type 'Erasmus', en een Instituut voor Europees recht, kunnen, voortbouwend op bestaande structuren en netwerken, daartoe een waardevolle bijdrage vormen en zullen actief worden bevorderd.

Dikwijls is het aannemen van rechtsinstrumenten niet voldoende. De ambities moeten uitvoerig worden besproken en de resultaten moeten volledig worden toegelicht. Het is dikwijls verre van duidelijk of de Europese burgers zich volledig bewust zijn van hun rechten en plichten. Zij zijn derhalve onvoldoende in staat om die uit te oefenen. Een betere communicatie zal de burgers helpen profiteren van de op EU-niveau geboekte vooruitgang en de kloof tussen de realiteit van de Europese integratie en de perceptie van de mensen dichten.

Het bijgevoegde overzicht is een leidraad voor de maatregelen van de Unie op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht in de komende vijf jaar. Het heeft als doel alle politieke doelstellingen te bereiken die de Europese Raad in het programma van Stockholm heeft vastgesteld, tegemoet te komen aan de prioriteiten van het Europees Parlement op deze gebieden en de uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen. Het bevat concrete acties met een duidelijk tijdschema voor aanneming en uitvoering. De Commissie beschouwt deze acties als onderling verbonden, onmisbaar en consistent met de ambitie die de Unie moet hebben.

Initiatieven om onze gemeenschappelijke politieke prioriteiten te verwezenlijken, moeten worden ontwikkeld en uitgevoerd met het doel een zo ambitieus mogelijk resultaat te bereiken, overeenkomstig de verwachtingen van de burgers. Het is tijd om ervoor te zorgen dat de burgers de op Europees niveau geboekte vooruitgang kunnen benutten. De succesvolle uitvoering van dit actieplan hangt af van het politieke engagement van alle betrokken partijen: de Commissie als drijvende kracht, het Europees Parlement en de Raad die de voorstellen moeten bespreken en aannemen, en de nationale parlementen die de subsidiariteit en de evenredigheid moeten onderzoeken. Dezelfde mate van engagement moet de lidstaten leiden bij de omzetting en de volledige uitvoering van EU-wetgeving, de Commissie bij het toezicht daarop en de rechterlijke instanties van de Unie en van de lidstaten bij het waarborgen van de correcte toepassing ervan. Even belangrijk is ten slotte dat de actieve, geïnformeerde burger waarvoor dit alles wordt gedaan, een belangrijke drijvende kracht en actor is in het hele proces.

Dit actieplan moet niet worden beschouwd als een agenda die definitief is vastgesteld. De Unie moet kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen, moet snel kansen kunnen grijpen en moet kunnen anticiperen op en zich aanpassen aan toekomstige tendensen. Om daarvoor te zorgen zal de Commissie zo nodig haar initiatiefrecht gebruiken. De Commissie zal ook in 2012 een tussentijdse evaluatie van de implementatie van het programma van Stockholm voorleggen om ervoor te zorgen dat het programma in overeenstemming blijft met de Europese en mondiale ontwikkelingen.

De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad hun goedkeuring te hechten aan dit actieplan om het programma van Stockholm te verwezenlijken.

BIJLAGE

De bescherming van de grondrechten waarborgen

Een Europa dat gegrondvest is op fundamentele rechten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Mededeling over het grondrechtenbeleid | Commissie | 2010 |

Meerjarenkader van het Bureau voor de grondrechten over de justitiële en politiële samenwerking in strafzaken | Commissie | 2010 |

Verslag over de herinnering aan misdaden begaan door totalitaire regimes | Commissie | 2010 |

Jaarverslag over het Handvest van de grondrechten van de EU | Commissie | 2010 Lopend |

Evaluatieverslag over de uitvoering van Besluit 2003/335/JBZ inzake 'opsporing en vervolging van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven' | Commissie | 2011 |

Europees netwerk van contactpunten wat betreft personen die zich schuldig hebben gemaakt aan volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden | Commissie | Lopend |

Bescherming van de rechten van de burger in de informatiemaatschappij |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over een nieuw wetgevingskader voor de bescherming van persoonsgegevens na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon | Commissie | 2010 |

Nieuw algemeen wetgevingskader voor gegevensbescherming | Commissie | 2010 |

Mededeling over privacy en vertrouwen in digitaal Europa: het vertrouwen van burgers in nieuwe diensten waarborgen | Commissie | 2010 |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over een overeenkomst met de Verenigde Staten van Amerika over bescherming van persoonsgegevens voor rechtshandhavingsdoeleinden | Commissie | 2010 |

Mededeling over kernpunten voor bescherming van persoonsgegevens in overeenkomsten tussen de Europese Unie en derde landen voor rechtshandhavingsdoeleinden | Commissie | 2012 |

Samen leven in een ruimte waarin diversiteit wordt gerespecteerd en de meest kwetsbaren worden beschermd |

Racisme en vreemdelingenhaat |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Tenuitvoerlegging van Kaderbesluit 2008/913/JBZ betreffende racisme en vreemdelingenhaat | Lidstaten Commissie | November 2010 Lopend |

Mededeling over de strijd tegen racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie | Commissie | 2011 |

Verslag over de tenuitvoerlegging van de rassendiscriminatierichtlijn 2000/43/EG | Commissie | 2012 |

Verslag over de tenuitvoerlegging van Kaderbesluit 2008/913/JBZ betreffende racisme en vreemdelingenhaat | Commissie | 2013 |

Rechten van het kind |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de strategie voor de rechten van het kind (2010–2014) op grond van een evaluatie van de effecten van de interne en externe EU-instrumenten op de rechten van het kind | Commissie | 2010 |

Initiatieven over de mogelijkheden om gebruik te maken van familiale bemiddeling op internationaal niveau | Commissie | 2012 |

Tenuitvoerlegging van de conclusies van de Raad over alarmeringsmechanismen met betrekking tot kinderontvoering | Lidstaten | 2011 |

Verordening betreffende EU-hotlines voor vermiste kinderen | Commissie | 2012 |

Kwetsbare groepen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de sociale en economische integratie van de Roma in Europa | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Mededeling over een strategie om geweld tegen vrouwen, huiselijk geweld en genitale verminking van vrouwen te bestrijden, waarop een EU-actieplan moet volgen | Commissie | 2011 - 2012 |

Verslag over de toepassing van het Haags Verdrag van 2000 inzake de internationale bescherming van volwassenen, waarin ook de behoefte aan extra voorstellen betreffende kwetsbare volwassenen wordt onderzocht | Commissie | 2014 |

Praktische steun en bevordering van de beste praktijken om lidstaten te helpen discriminatie op grond van artikel 10 VWEU te bestrijden, ook wat de Roma betreft | Commissie | Lopend |

Toetreding tot het Haags Verdrag van 2000 inzake de internationale bescherming van volwassenen | Lidstaten | Lopend |

Slachtoffers van misdrijven, waaronder terrorisme |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstel voor een alomvattend instrument betreffende de bescherming van slachtoffers en een actieplan over praktische maatregelen waaronder de ontwikkeling van een Europees beschermingsbevel | Commissie | 2011 |

Rechten van de persoon in strafzaken |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstel over vertaling en vertolking | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Wetgevingsvoorstel over informatie over rechten en informatie over de kosten | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over juridisch advies en rechtsbijstand | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel over communicatie met familie, werkgever en consulaire autoriteiten | Commissie | 2012 |

Wetgevingsvoorstel over bijzondere waarborgen voor kwetsbare verdachten of beklaagden | Commissie | 2013 |

Groenboek over de vraag of er andere elementen van minimale procedurele rechten voor verdachten en beklaagden moeten worden behandeld dan die welke onder vroegere wetgevingsvoorstellen vallen | Commissie | 2014 |

Detentie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Groenboek over detentiekwesties en de nodige follow-up | Commissie | 2011 |

Verslag over de tenuitvoerlegging van Kaderbesluit 2008/909/JBZ inzake de toepassing van het beginsel van wederzijdse erkenning op strafvonnissen waarbij vrijheidsstraffen of tot vrijheidsbeneming strekkende maatregelen zijn opgelegd, met het oog op de tenuitvoerlegging ervan in de Europese Unie | Commissie | 2013 |

Van het Europees burgerschap een realiteit maken

Volledige uitoefening van het recht van vrij verkeer |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Follow-up van de tenuitvoerlegging van Richtlijn 2004/38/EG betreffende het recht van vrij verkeer | Commissie | Lopend |

Tweede verslag over de tenuitvoerlegging en toepassing van Richtlijn 2004/38/EG | Commissie | 2013 |

Het Europa 2020 vlaggenschipinitiatief 'Jeugd in beweging' | Commissie | 2010 |

Recht op bescherming in niet-lidstaten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over inventarisatie en toekomstige ontwikkelingen naar een efficiëntere consulaire bescherming voor EU-burgers | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over het verbeteren van de financiële compensatie van consulaire bescherming in crisissituaties | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een richtlijn tot vaststelling van coördinatie- en samenwerkingsmaatregelen die noodzakelijk zijn om de consulaire bescherming te bevorderen (tot wijziging van Besluit 95/553/EG) | Commissie | 2011 |

Deelnemen aan het democratisch proces in de Unie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslag betreffende het burgerschap met onder meer een analyse van en oplossingen voor belemmeringen voor het vrije verkeer, met inbegrip van een verslag over de tenuitvoerlegging van het EU-recht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2009 | Commissie | 2010 |

Verslag over de tenuitvoerlegging van Richtlijn 94/80/EG over de deelname van EU-burgers aan gemeenteraadsverkiezingen en over de overeenkomstig artikel 22, lid 1, VWEU toegestane afwijkingen | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel tot wijziging van Richtlijn 93/109/EG betreffende de verkiezingen voor het Europees Parlement om de administratieve lasten voor burgers en nationale instanties te verminderen | Commissie | 2011-2012 |

Verslag van de Commissie aan de Europese Raad over de nationale praktijken bij verkiezingen voor het Europees Parlement | Commissie | 2012 |

Verslag over het toestaan van afwijkingen overeenkomstig artikel 22, lid 2, VWEU, ingediend op grond van artikel 14, lid 3, van Richtlijn 93/109/EG betreffende verkiezingen voor het Europees Parlement | Commissie | 2012 |

Verslag betreffende het burgerschap met onder meer een verdere analyse van en oplossingen voor belemmeringen voor het vrije verkeer | Commissie | 2013 |

Het vertrouwen in de Europese justitiële ruimte versterken

Verder werken aan wederzijdse erkenning |

Strafrecht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslagen over de tenuitvoerlegging van Kaderbesluit 2006/783/JBZ inzake de wederzijdse erkenning van beslissingen tot confiscatie | Commissie | 2010 2013 |

Verslag over de tenuitvoerlegging van Kaderbesluit 2002/584/JBZ betreffende het Europees aanhoudingsbevel en passende follow-up | Commissie | 2010 2014 |

Wetgevingsvoorstel over een alomvattende regeling betreffende bewijsverkrijging in strafzaken die gebaseerd is op het beginsel van wederzijdse erkenning en betrekking heeft op alle soorten bewijsmiddelen | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel tot invoering van gemeenschappelijke normen inzake bewijsgaring in strafzaken om de toelaatbaarheid ervan te waarborgen | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een verordening om Eurojust bevoegd te maken om onderzoeken in te stellen, de interne structuur van Eurojust efficiënter te maken en het Europees Parlement en de nationale parlementen te betrekken bij de evaluatie van de activiteiten van Eurojust | Commissie | 2012 |

Wetgevingsvoorstel over wederzijdse erkenning van ontzettingen | Commissie | 2013 |

Mededeling over de oprichting van een Europees openbaar ministerie (EPPO) vanuit Eurojust | Commissie | 2013 |

Wetgevingsvoorstel over de wederzijdse erkenning van geldelijke sancties, waaronder die welke op verkeersovertredingen betrekking hebben | Commissie | 2011 |

Burgerlijk recht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstel voor een herziening van Verordening (EG) nr. 44/2001 betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken (Brussel I) | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel voor een besluit van de Raad betreffende nauwere samenwerking op het gebied van het recht dat op echtscheiding van toepassing is (Rome III) | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Voorstel voor een verordening over het conflictenrecht in het huwelijksvermogensrecht, waaronder de kwestie van de rechterlijke bevoegdheid en de wederzijdse erkenning, en voor een verordening over de vermogensrechtelijke gevolgen van een scheiding van koppels uit andere relatievormen | Commissie | 2010 |

Compendium van bestaande EU-wetgeving over justitiële samenwerking in burgerlijke zaken | Commissie | 2010 |

Raadpleging over instrumenten voor collectief verhaal in de EU-wetgeving | Commissie | 2010 |

Compendium van bestaande EU-wetgeving over consumentenrecht | Commissie | 2011 |

Aanbeveling van de Commissie over de registratie van testamenten, na de goedkeuring door de Raad en het Europees Parlement van de verordening betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen en authentieke akten op het gebied van erfopvolging en betreffende de instelling van een Europese erfrechtverklaring | Commissie | 2013 |

Vergroting van het wederzijds vertrouwen |

Verbetering van de instrumenten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Europees justitieel netwerk (burgerlijke zaken) - tenuitvoerlegging van de wijzigingsbeschikking betreffende het EJN (Beschikking 568/2009/EG) - verbetering van de EJN-website in overeenstemming met de ontwikkelingen van het Europese e-justitieportaal - verslag uitbrengen over de activiteiten van het Europees justitieel netwerk | Commissie | Lopend |

Europees justitieel netwerk (strafzaken) - tenuitvoerlegging van Besluit 2008/976/JBZ van de Raad betreffende het Europees justitieel netwerk - een betere verspreiding van actuele informatie over de tenuitvoerlegging van EU-instrumenten over justitiële samenwerking | Commissie Lidstaten Lidstaten en EJN | Lopend |

Implementatie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Handboek voor de implementatie van de overeenkomsten tussen de EU en de VS betreffende uitlevering en wederzijdse rechtshulp | Commissie | 2010 |

Praktijkgids over de Europese betalingsbevelprocedure (Verordening (EG) nr. 1896/2006) | Commissie | 2010 |

Praktijkgids over de Europese procedure voor geringe vorderingen (Verordening (EG) nr. 861/2007) | Commissie | 2011 |

Informatieblad over Verordening (EG) nr. 4/2009 betreffende onderhoudsverplichtingen | Commissie | 2011 |

Informatieblad over Richtlijn 2008/52/EG betreffende bemiddeling/mediation | Commissie | 2012 |

Handboek over Kaderbesluit 2003/577/JBZ betreffende bevriezing van voorwerpen | Commissie | 2012 |

Handboek over Kaderbesluit 2005/214/JBZ betreffende geldelijke sancties | Commissie | 2012 |

Gemeenschappelijke minimumvoorschriften vaststellen |

Strafrecht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstel over de harmonisering van sancties op douaneovertredingen | Commissie | 2012 |

Wetgevingsvoorstellen houdende aanvulling van Richtlijn 2008/99/EG inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht en Richtlijn 2009/123/EG inzake verontreiniging vanaf schepen | Commissie | 2012 |

Burgerlijk recht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 1393/2007 inzake de betekening en de kennisgeving van stukken in burgerlijke en in handelszaken, zo nodig gevolgd door een voorstel tot herziening dat zou kunnen voorzien in gemeenschappelijke minimumnormen | Commissie | 2011 2012 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 1206/2001 betreffende bewijsverkrijging in burgerlijke en handelszaken, zo nodig gevolgd door een voorstel tot herziening dat zou kunnen voorzien in gemeenschappelijke minimumnormen | Commissie | 2012 2013 |

Voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2201/2003 betreffende de bevoegdheid en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in huwelijkszaken en inzake de ouderlijke verantwoordelijkheid, en tot vaststelling van gemeenschappelijke minimumnormen in verband met de erkenning van beslissingen inzake het ouderlijk gezag, gevolgd door een verslag over de toepassing ervan | Commissie | 2011 2013 |

Verslag over de werking van de huidige EU-regeling inzake grensoverschrijdend civiel procesrecht | Commissie | 2013 |

Groenboek over de minimumnormen voor civiele zaken en de nodige follow-up | Commissie | 2013 |

Wetgevingsvoorstel tot verbetering van de samenhang van bestaande EU-wetgeving op het gebied van civiel procesrecht | Commissie | 2014 |

De voordelen van een Europese justitiële ruimte voor de burger |

De toegang tot de rechter verbeteren |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Het Europese e-justitieportaal openen en volgende versies voorbereiden | Commissie | 2010 |

Groenboek over het vrije verkeer van documenten: akten van de burgerlijke stand, authentieke akten en de vereenvoudiging van wetgeving | Commissie | 2010 |

Verordening betreffende de verjaring van grensoverschrijdende verkeersongevallen | Commissie | 2011 |

Verslag over de toepassing van Richtlijn 2003/8/EG betreffende rechtsbijstand | Commissie | 2011 |

Mededeling/Groenboek over het stimuleren van alternatieve geschillenbeslechting in de EU | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over de wederzijdse erkenning van de effecten van bepaalde akten van de burgerlijke stand (bv. betreffende geboorte, verwantschap, adoptie, naam) | Commissie | 2013 |

Wetgevingsvoorstel om de formaliteiten voor de legalisatie van akten tussen de lidstaten af te schaffen | Commissie | 2013 |

Mededeling over de tenuitvoerlegging van de richtlijn betreffende bemiddeling/mediation | Commissie | 2013 |

De economische activiteit ondersteunen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over het Europese contractenrecht – Methode om het gemeenschappelijk referentiekader vast te stellen | Commissie | 2010 |

Voorstel voor een verordening over een efficiëntere tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen in de Europese Unie: beslag op bankrekeningen | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over het gemeenschappelijk referentiekader | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1346/2000 betreffende insolventieprocedures, gevolgd door een verslag over de toepassing ervan | Commissie | 2012 2013 |

Voorstel voor een verordening over een efficiëntere tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen in de Europese Unie: transparantie van het vermogen van schuldenaars | Commissie | 2013 |

Groenboek over aspecten van internationaal privaatrecht, waaronder het toepasselijk recht, betreffende vennootschappen, verenigingen en andere rechtspersonen | Commissie | 2014 |

Uitvoeringsverslagen en follow-up: |

Verslag over de cessie van vorderingen krachtens Verordening (EG) nr. 593/2008 inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst (Rome I) | Commissie | 2010 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 805/2008 tot invoering van een Europese executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen | Commissie | 2011 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 804/2007 betreffende het recht dat van toepassing is op niet-contractuele verbintenissen (Rome II) | Commissie | 2012 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 861/2007 tot vaststelling van een Europese procedure voor geringe vorderingen | Commissie | 2013 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 1896/2006 tot invoering van een Europese betalingsbevelprocedure | Commissie | 2013 |

Verslag over het recht dat van toepassing is op verzekeringscontracten krachtens Verordening (EG) nr. 593/2008 inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst (Rome I) | Commissie | 2013 |

Richtlijn betreffende consumentenrechten (COM(2008) 614 definitief) | Commissie | Lopend |

Modernisering van Richtlijn 90/314/EEG betreffende pakketreizen | Commissie | 2011 |

Modernisering van Richtlijn 2005/29/EG betreffende oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten | Commissie | 2011 |

Modernisering van Richtlijn 98/6/EG betreffende prijsaanduiding | Commissie | 2012 |

Modernisering van Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame | Commissie | 2012 |

Een grotere internationale rol van de EU op justitieel gebied |

Burgerlijk recht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over een overeenkomst tussen de EU en Noorwegen, IJsland en Zwitserland over de justitiële samenwerking op het gebied van betekening en kennisgeving van stukken en bewijsverkrijging | Commissie | 2012 |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over een overeenkomst tussen de EU en Noorwegen, IJsland en Zwitserland over een aanvullend protocol inzake onderhoudskwesties bij het Verdrag van Lugano van 2007 | Commissie | 2010 |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over het UNIDROIT ruimteprotocol, en tot bijwerking van het huidige mandaat | Commissie | 2010 |

Mededeling houdende het definiëren van een strategie voor de internationale aanwezigheid van de EU op het gebied van burgerlijk recht | Commissie | 2011 |

Voorstellen tot machtiging van bepaalde lidstaten om in het belang van de EU toe te treden tot het Verdrag van Den Haag inzake de betekening en de kennisgeving van stukken en tot het Verdrag van Den Haag inzake de verkrijging van bewijs | Commissie | 2011 |

Voorstel over de sluiting door de EU van het Protocol van Luxemburg over rollend spoorwegmaterieel | Commissie | 2011 |

Voorstel over de sluiting door de EU van het Verdrag van Den Haag van 2005 inzake forumkeuzeovereenkomsten | Commissie | 2012 |

Evaluatie van de deelname van derde landen aan het Verdrag van Lugano | Commissie | 2012 |

Voorstel over de ondertekening en sluiting door de EU van het Protocol over ruimtevaartapparatuur | Commissie | 2013 |

Voorstel over de toetreding van de EU tot UNIDROIT | Commissie | 2014 |

Strafrecht |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over internationale aspecten van justitiële samenwerking in strafzaken | Commissie | 2013 |

De veiligheid van Europa garanderen

Strategie voor interne veiligheid |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de strategie voor interne veiligheid | Commissie | 2010 |

Ruimere inzet van middelen |

Beheersen van de informatiestroom |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over het overzicht inzake het verzamelen en uitwisselen van informatie | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over een gemeenschappelijke EU-aanpak voor het gebruik van persoonsgegevens van passagiers voor rechtshandhavingsdoeleinden | Commissie | 2010 |

Mededeling over de doorgifte van gegevens van de passagiersnamenlijst (PNR) aan derde landen | Commissie | 2010 |

Voorstellen tot machtiging om te onderhandelen en het onderhandelen over overeenkomsten tussen de Europese Unie en de betrokken derde landen betreffende gegevens van de passagiersnamenlijst | Commissie | Lopend 2011-2014 |

Evaluatieverslag over de toepassing van Richtlijn 2006/24/EG betreffende de bewaring van gegevens, zo nodig gevolgd door een voorstel tot herziening | Commissie | 2010 2012 |

Verslag over de uitvoering van Kaderbesluit 2006/960/JBZ (Zweeds initiatief) over de uitwisseling van informatie en inlichtingen tussen de rechtshandhavingsautoriteiten | Commissie | 2011 |

Verslag over de uitvoering van Besluit 2008/615/JBZ (het Prüm-besluit) wat de onderlinge verbinding van DNA, dactyloscopische gegevens en kentekenregisters betreft | Commissie | 2012 |

Mededeling over het Europees model voor informatie-uitwisseling, gevolgd door een actieplan | Commissie | 2012 2013 |

Mededeling over de verbetering van de traceerbaarheid van gebruikers van voorafbetaalde communicatiediensten voor rechtshandhavingsdoeleinden | Commissie | 2012 |

Groenboek over commerciële informatie die relevant is voor rechtshandhaving en voor modellen voor informatie-uitwisseling | Commissie | 2012 |

Politiecode, met inbegrip van de codificatie van de belangrijkste instrumenten voor toegang tot informatie | Commissie | 2014 |

Inzet van de noodzakelijke technologische hulpmiddelen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstel voor een Europees register van veroordeelde onderdanen van derde landen | Commissie | 2011 |

Voorstel over uitvoeringsmaatregelen voor het systeem voor de uitwisseling van informatie tussen strafregisters (ECRIS) | Commissie | 2011 |

Mededeling over de haalbaarheid van de oprichting van een EU-indexsysteem van politiegegevens (EPRIS) | Commissie | 2012 |

Mededeling over mogelijke maatregelen ter bevordering van de uitwisseling van informatie tussen lidstaten onderling en met Europol over reizende geweldplegers in het kader van massabijeenkomsten | Commissie | 2012 |

Mededeling over de evaluatie van ECRIS en over de toekomstige ontwikkeling ervan, met name een uitbreiding tot de uitwisseling van informatie over toezichtsmaatregelen | Commissie | 2014 |

Doelmatig beleid op diverse terreinen |

Doeltreffender Europese samenwerking inzake rechtshandhaving |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Voorstel voor een verordening tot uitvoering van artikel 10 van het VN-Protocol tot bestrijding van de illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens, met inbegrip van delen en onderdelen, en munitie, over 'Algemene vereisten inzake vergunnings- of machtigingssystemen voor uitvoer, invoer en doorvoer' | Commissie | 2010 |

Mededeling over de stand van de samenwerking tussen de politiële EVDB-missie en Europol | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een verordening betreffende Europol | Commissie | 2013 |

Voorstel voor het namens de Unie sluiten van het Protocol van de Verenigde Naties tot bestrijding van de illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens, met inbegrip van delen en onderdelen, en munitie | Commissie | 2012 |

Voorstel over uitwisseling van informatie tussen Europol, Eurojust en Frontex | Commissie | 2011 |

Evaluatie van Kaderbesluit 2009/905/JBZ over de accreditatie van aanbieders van forensische diensten die laboratoriumactiviteiten verrichten en beschouwingen over mogelijkheden om gemeenschappelijke kwaliteitscriteria op forensisch gebied op te stellen | Commissie | 2013 |

Mededeling over de verbetering van de politiële en douanesamenwerking in de EU, met inbegrip van beschouwingen over undercoveragenten, centra voor politiële samenwerking en douanecentra, over een EU-aanpak voor op inlichtingen gebaseerd politiewerk en over gemeenschappelijke acties om de operationele politiesamenwerking te verbeteren: beoordeling van de stand van zaken en mogelijke aanbevelingen | Commissie | 2014 |

Om de bedreigingen op Europees niveau te kunnen analyseren, dient een op gemeenschappelijke parameters gebaseerde methode te worden vastgesteld. Bij de bestrijding van terrorisme dient ten volle gebruik te worden gemaakt van Europol, het Gemeenschappelijk Situatiecentrum (SitCen) en Eurojust. | Commissie Lidstaten | Lopend |

Doeltreffender preventie van criminaliteit |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Evaluatie van de werking van het Europees netwerk inzake criminaliteitspreventie (EUCPN) en wetgevingsvoorstel over de oprichting van een Waarnemingspost voor criminaliteitspreventie (OPC) | Commissie | 2013 |

Bevorderen van de notie preventie en bestrijding van georganiseerde misdaad via een administratieve aanpak | Commissie | Lopend |

Ontwikkeling van een kader voor douanerisicobeheersing om met goederen verband houdende activiteiten van de georganiseerde misdaad te voorkomen | Commissie | Lopend |

Statistiek |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Nieuw actieplan over de ontwikkeling van statistieken over criminaliteit en strafrecht 2011-2015 | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een Europese indeling van soorten misdrijven | Commissie | 2013 |

EU-veiligheidsonderzoek | Commissie | 2013 |

Verzamelen van vergelijkbare statistische gegevens voor bepaalde soorten misdrijven: het witwassen van geld, cybercriminaliteit, corruptie, mensenhandel | Commissie | Lopend |

Bescherming tegen zware en georganiseerde criminaliteit |

Bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslag over de uitvoering van Kaderbesluit 2008/841/JBZ ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit | Commissie | 2012 |

Mensenhandel |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Instelling van de functie van EU-coördinator voor de bestrijding van mensenhandel (ATC) binnen de Commissie | Commissie | 2010 |

Voorstel voor een richtlijn betreffende de bestrijding van mensenhandel | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Verslag over de toepassing van Richtlijn 2004/81/EG betreffende de verblijfstitel die in ruil voor samenwerking met de bevoegde autoriteiten wordt afgegeven aan onderdanen van derde landen die het slachtoffer zijn van mensenhandel of hulp hebben gekregen bij illegale immigratie, en eventuele follow-up | Commissie | 2010 |

Verslag over de uitvoering van het actieplan inzake mensenhandel 2005-2009 | Commissie | 2010 |

Verslag over de uitvoering van het actiegericht document over de bestrijding van mensenhandel van november 2009 | Commissie | 2011 |

Mededeling over een nieuwe geïntegreerde strategie voor de bestrijding van mensenhandel en over maatregelen om slachtoffers te beschermen en bij te staan (waaronder de ontwikkeling van schadeloosstellingsregelingen, veilige terugkeer en bijstand bij re-integratie in de samenleving van herkomst in geval van vrijwillige terugkeer) met gebruikmaking van ad-hocsamenwerkingsovereenkomsten met welbepaalde derde landen | Commissie | 2011 |

Richtsnoeren voor consulaire diensten en grenswachten voor de identificatie van slachtoffers van mensenhandel | Commissie | 2012 |

Seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Voorstel voor een richtlijn betreffende de bestrijding van seksueel misbruik, seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Partnerschappen met de particuliere sector stimuleren, namelijk de financiële sector, teneinde geldovermakingen die verband houden met websites met kinderpornografie te blokkeren | Commissie | Lopend |

Bevorderen van relevante maatregelen in het kader van het Programma voor een veiliger internet 2009-2013 | Commissie | Lopend |

Cybercriminaliteit en netwerk- en informatiebeveiliging |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Maatregelen gericht op een versterkt beleid van hoog niveau inzake netwerk- en informatiebeveiliging, waaronder wetgevingsvoorstellen zoals dat over het gemoderniseerde Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) alsook andere maatregelen waardoor in geval van cyberaanvallen sneller kan worden gereageerd | Raad Commissie Europees Parlement | 2010-2012 |

Wetgevingsvoorstel over aanvallen tegen informatiesystemen | Commissie | 2010 |

Oprichting van een signaleringsplatform voor cybercriminaliteit op Europees niveau | Europol Commissie | 2010-2012 |

Een Europese modelovereenkomst ontwikkelen over publiek-private partnerschappen in de bestrijding van cybercriminaliteit en voor computerbeveiliging | Commissie | 2011 |

Mededeling over de namaak van geneesmiddelen | Commissie | 2013 |

Maatregelen, met inbegrip van wetgevingsvoorstellen om regels vast te stellen over de rechterlijke bevoegdheid inzake cyberspace op Europees en internationaal niveau | Commissie | 2013 |

Ratificatie van het Verdrag van de Raad van Europa inzake cybercriminaliteit van 2001 | Lidstaten |

Economische criminaliteit en corruptie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslag over de uitvoering van Besluit 2007/845/JBZ betreffende de bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen | Commissie | 2010 |

Mededeling over een alomvattend beleid tegen corruptie in de lidstaten, met inbegrip van de vaststelling van een evaluatiemechanisme, en houdende een voorstel voor nadere regelingen om met dat doel samen te werken met de Groep van Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO) | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een nieuw wetgevingskader voor de ontneming van vermogensbestanddelen | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel inzake strafrechtelijke maatregelen om de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten te waarborgen (en tot vervanging van voorstel COM(2006) 168 definitief) | Commissie | 2011 |

Voorstel tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1383/2003 inzake het optreden van de douaneautoriteiten ten aanzien van goederen waarvan wordt vermoed dat zij inbreuk maken op bepaalde intellectuele-eigendomsrechten en inzake de maatregelen ten aanzien van goederen waarvan is vastgesteld dat zij inbreuk maken op dergelijke rechten | Commissie | 2010 |

Verlenging en uitvoering van het actieplan betreffende douanesamenwerking tussen de EU en China op het gebied van intellectuele-eigendomsrechten | Commissie Lidstaten | Lopend |

Mededeling over een Europese strategie voor financieel onderzoek, financiële analyse en criminaliteitsanalyse | Commissie | 2012 |

Wetgevingsvoorstel tot bijwerking van het Europees strafrechtelijk kader voor het witwassen van geld | Commissie | 2012 |

Goedkeuring en follow-up van een verslag van de Commissie over de uitvoering van Verordening (EG) nr. 1889/2005 betreffende de controle van liquide middelen die de Gemeenschap binnenkomen of verlaten | Commissie | 2010 - 2011 |

Onderzoek of het nodig is om verdere maatregelen te nemen tot verbetering van de transparantie van rechtspersonen en juridische constructies/trusts, met het doel de begunstigde eigenaar te identificeren, gevolgd door wetgevingsvoorstellen | Commissie | 2012 |

Richtsnoeren over nieuwe instrumenten voor het invorderen van opbrengsten van misdrijven, zoals de oprichting van nationale registers van bankrekeningen | Commissie | 2012 |

Europese strategie voor identiteitsbeheer, waaronder wetgevingsvoorstellen over het strafbaar stellen van identiteitsdiefstal en over elektronische identiteit (eID) en veilige verificatiesystemen | Commissie | 2012 |

Vaststellen van een duurzaam institutioneel kader voor FIU.NET (netwerk van de financiële-inlichtingeneenheden van de EU), waaronder een eventuele databank voor verdachte verrichtingen, na een haalbaarheidsstudie | Commissie | 2013 |

Eerste evaluatie van het corruptiebestrijdingsbeleid van de lidstaten | Commissie | 2013 |

Verslag over het afstemmen van sancties op het gebied van financiële diensten | Commissie | 2010 |

Mededeling over rechtshandhavingsaspecten betreffende de bestrijding van vervalsingen | Commissie | 2013 |

Drugs |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Wetgevingsvoorstellen tot wijziging van Besluit 2005/387/JBZ inzake nieuwe psychoactieve stoffen, na de beoordeling ervan | Commissie | 2010 |

Afronden van de onderhandelingen over een overeenkomst tussen de EU en Rusland over de controle op de handel in drugsprecursoren | Commissie | 2010 |

Evaluatie van de huidige EU-drugsstrategie en het huidige EU-drugsactieplan, en ook van de samenhang tussen het interne en externe drugsbeleid van de EU, en vervanging van de strategie en het actieplan | Commissie | 2010-2012 |

Wetgevingsvoorstellen tot wijziging van de EU-wetgeving over drugsprecursoren om de controle op bepaalde gebieden te versterken | Commissie | 2011 |

Voorlichtingscampagne en publieksevenementen over de Europese drugsactie, na een beoordeling van de werking ervan in 2010 | Commissie | Lopend |

Mededeling over permanente EU-structuren voor de operationele coördinatie van drugsacties buiten de EU, met name in West-Afrika | Commissie | 2012 |

Financiële ondersteuning en beleidsondersteuning voor internationale organisaties, veiligheidsplatforms en soortgelijke initiatieven inzake bestrijding van drugs en van handel in drugsprecursoren | Commissie | Lopend |

Uitvoering van de actiegerichte nota inzake drugshandel voor Afghanistan en voortzetting van de uitvoerige dialoog met de Latijns-Amerikaanse landen en de landen van het Caribische gebied op bilateraal en biregionaal niveau | Commissie | Lopend |

Terrorisme |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de inventarisatie van terrorismebestrijdingsmaatregelen | Commissie | 2010 |

Aanbeveling tot machtiging om te onderhandelen over een lange-termijnovereenkomst tussen de Europee Unie en de Verenigde Staten van Amerika over de verwerking en doorgifte van gegevens betreffende het betalingsberichtenverkeer ten behoeve van terrorismebestrijding | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Uitvoering van het EU-actieplan over gewelddadige radicalisering (niet-wetgevende maatregelen om de verspreiding van gewelddadig radicaal materiaal op het internet tegen te gaan; website over gewelddadige radicalisering; ontwikkeling van benchmarking-instrumenten om de doeltreffendheid van initiatieven tot bestrijding van radicalisering te meten) | Commissie | 2010 |

Verdere ontwikkeling van de externe aspecten van het fenomeen van de radicalisering | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over precursoren van explosieven | Commissie | 2010 |

Publiek-private dialoog over illegale online activiteiten die met terrorisme en andere strafbare feiten verband houden | Commissie | 2010 |

Mededeling over richtsnoeren voor de vrijwillige financiering van terrorismebestrijdingsactiviteiten voor in de EU gevestigde non-profit organisaties | Commissie | 2011 |

Mededeling over gecoördineerde inspanningen op EU-niveau om stromingen en ideologieën die extremisme en geweld verwerpen, bij het brede publiek mogelijk te maken, te versterken en te verspreiden | Commissie | 2011 |

Mededeling over een strategie voor een holistische aanpak van radicalisering op basis van een evaluatie van de doeltreffendheid van nationale beleidsmaatregelen om radicalisering bij kwetsbare groepen tegen te gaan | Commissie | 2011 |

Verslag over de uitvoering van Kaderbesluit 2008/919/JBZ inzake terrorismebestrijding | Commissie | 2011 |

Verslag over niet-wetgevende maatregelen om het gebruik van het internet voor terroristische doeleinden te bestrijden | Commissie | 2011 |

Mededeling over de haalbaarheid van een Europees programma voor het opsporen van de financiering van terroristische activiteiten | Commissie | 2011 |

Evaluatie van het EU-actieplan over explosieven en follow-upmaatregelen | Commissie | 2011 2012 |

Wetgevingsvoorstel over de veiligheidsscreening van personen die toegang hebben tot CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) of explosieven | Commissie | 2011-2012 |

Onderzoek van alternatieve en nieuwe betaalwijzen in het licht van mogelijk misbruik ervan voor de financiering van terrorisme | Commissie | 2012 |

Sluiting van op wederzijdse erkenning gebaseerde overeenkomsten over douaneveiligheid tussen de EU en welbepaalde partnerlanden om de internationale toeleveringsketen te beschermen en elkaars geautoriseerde marktdeelnemers grensoverschrijdende voordelen te laten genieten | Commissie | 2010/11 |

Mededeling over maatregelen om de financiële instellingen beter te informeren over de resultaten van hun bijdrage aan de bestrijding van terrorismefinanciering | Commissie | 2014 |

Ontwikkeling van gemeenschappelijke risicocriteria en normen voor de beveiliging van goederen | Commissie | Lopend |

Verbetering van de bestrijding van het onrechtmatig gebruik van goederen voor tweeërlei gebruik | Commissie | Lopend |

Alomvattende en effectieve rampenbeheersing van de Unie: versterking van de capaciteiten van de EU op het gebied van de preventie, de paraatheid en de respons ten aanzien van alle soorten rampen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verslag over de evaluatie van de EU-beleidsinstrumenten voor civiele bescherming | Commissie | 2010 |

Mededeling over de versterking van het EU-reactievermogen op natuurrampen | Commissie | 2010 |

Versterking van de analytische en coördinerende capaciteiten van het Waarnemings- en informatiecentrum (MIC) | Commissie | vanaf 2010 |

Voorstel over de uitvoering van de solidariteitsclausule | Commissie | 2010-2011 |

Uitvoering van het EU-actieplan inzake chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (CBRN) van 2009 (vergunningsstelsel voor bepaalde hoog-risico-chemicaliën; Europese aanpak inzake detectie van CBRN, met inbegrip van standaardisering en certificering van detectieapparatuur, minimum detectienormen voor CBRN) | Commissie | 2010-2014 |

Evaluatie van het proefproject van het waarschuwings- en informatienetwerk op het gebied van kritieke infrastructuur (CIWIN) als voorbereiding van het besluit over de verdere vooruitgang | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel over de vervanging van het mechanisme voor civiele bescherming en het financieringsinstrument voor civiele bescherming | Commissie | 2011 |

Verslag over de uitvoering van Richtlijn 2008/114/EG inzake de identificatie van Europese kritieke infrastructuren, gevolgd door een herziening van de richtlijn waaronder de overweging om de werkingssfeer uit te breiden | Commissie | 2011 2012 |

Uitgebreid voortgangsverslag over de uitvoering van het actieplan CBRN | Commissie | 2011 |

Overzicht van de natuurrampen en van de door de mens veroorzaakte calamiteiten die de EU in de toekomst kunnen treffen | Commissie | 2012 |

Programma voor 'peer evaluation' van de aanpak en de praktijken van de lidstaten op het gebied van CBRN-veiligheid | Commissie | 2012 |

Mededeling over de samenwerking met derde landen op het gebied van het programma inzake kritieke infrastructuur (CIP), explosieven en CBRN | Commissie | 2012 |

CBRN-weerbaarheidsprogramma op het gebied van civiele bescherming | Commissie | 2012 |

Toegang tot Europa in een geglobaliseerde wereld |

Geïntegreerd beheer van de buitengrenzen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Voorstel tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2007/2004 betreffende Frontex | Commissie | 2010 (aangenomen) |

Tweede voortgangsverslag over het Europees grensbewakingssysteem (Eurosur) | Commissie | 2010 |

Oprichting van regionale en/of gespecialiseerde Frontex-bureaus | FRONTEX | 2010 |

Ontwikkeling van een douaneaanpak voor de bescherming van burgers tegen de risico's van internationale handel in gevaarlijke goederen | Commissie | 2010 |

Wetgevingsvoorstel tot wijziging van de Schengengrenscode (Verordening (EG) nr. 562/2006) | Commissie | 2010-2011 |

Wetgevingsvoorstel tot het instellen van een systeem voor in- en uitreis (EES) | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel tot het instellen van een programma voor geregistreerde reizigers (RTP) | Commissie | 2011 |

Ontwikkeling door het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) van een methodologie om beter te bepalen welke personen in gemengde migratiestromen behoefte hebben aan internationale bescherming, en telkens wanneer dat mogelijk is samen te werken met Frontex | EASO | 2011 |

Wetgevingsvoorstellen over de ontwikkeling van Eurosur | Commissie | 2011 |

Vaststellen van richtsnoeren voor douanecontroles op het gebied van productveiligheid | Commissie Lidstaten | 2011 |

Ontwikkeling en inbedrijfstelling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) | Commissie Lidstaten | December 2011 of 2013, afhankelijk van de te volgen technische oplossing |

Starten van de werkzaamheden van het agentschap voor het operationele beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht | 2012 |

Mededeling over de manier waarop de verschillende soorten controles aan de buitengrenzen beter kunnen worden gecoördineerd, geïntegreerd en gerationaliseerd en op dat gebied beter kan worden samengewerkt ter verwezenlijking van de dubbele doelstelling, namelijk het vergemakkelijken van de toegang en het verhogen van de veiligheid | Commissie | 2012 |

Mededeling over de lange-termijnperspectieven van Frontex, onder meer over de haalbaarheid van een Europees systeem van grenswachten | Commissie | 2014 |

Gebruik van het CRMS (communautair systeem voor risicobeheer) om risico-informatie uit te wisselen tussen douanekantoren aan de grens en om de gemeenschappelijke risicoanalyse en de criteria en normen voor het beheer, de veiligheid en de beveiliging van de buitengrenzen verder te ontwikkelen | Commissie | Lopend |

Versterkte samenwerking van havens, luchthavens en landgrenzen over alle aangelegenheden die van belang zijn voor het beheer van de buitengrenzen | Commissie | Lopend |

Visumbeleid |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Afronden van de visumdialoog met Albanië en Bosnië en Herzegovina, en opstarten van een visumdialoog met Kosovo* *Krachtens Resolutie 1244/99 van de VN-Veiligheidsraad | Commissie | 2010 |

Handboek inzake de praktische toepassing van de Visumcode en regelmatige bijwerking ervan | Commissie | 2010 Lopend |

Onderhandelingen over en ondertekening en sluiting van visumversoepelingsovereenkomsten met derde landen | Commissie | Lopend |

Ontwikkeling en inbedrijfstelling van het visuminformatiesysteem (VIS) en de geleidelijke invoering ervan | Commissie Lidstaten | December 2010 |

Mededeling over regionale programma's inzake consulaire samenwerking en over het opzetten van gemeenschappelijke visumaanvraagcentra | Commissie | 2011 |

Mededeling over de eventuele invoering van een EU-ESTA (elektronisch systeem voor reisvergunningen) | Commissie | 2011 |

Mededeling over de evaluatie van de uitvoering van de Visumcode (Verordening (EG) nr. 810/2009) | Commissie | 2013 |

Mededeling over een nieuwe opvatting van het Europees visumbeleid en de mogelijkheid om een gemeenschappelijk Europees afgiftemechanisme voor visa voor kort verblijf in te voeren | Commissie | 2014 |

Evaluatie van het VIS | Commissie | 2014 |

Follow-up van de wederkerigheid op het gebied van visa (onderhandelen over en sluiten van overeenkomsten betreffende visumafschaffing, regelmatige verslagen over wederkerigheid op het gebied van visa) | Commissie | Lopend |

Regelmatig herzien van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen van de lidstaten in het bezit moeten zijn van een visum en regelmatig voorstellen indienen tot herziening van Verordening (EG) nr. 539/2001 | Commissie | Lopend |

Regelmatige bijeenkomsten van de Gemengde Comités die toezicht houden op de toepassing van visumversoepelingsovereenkomsten en overnameovereenkomsten met derde landen | Commissie | Lopend |

Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie

EEN EUROPA VAN VERANTWOORDELIJKHEID, SOLIDARITEIT EN PARTNERSCHAP IN MIGRATIE- EN ASIELAANGELEGENHEDEN |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de grotere samenhang tussen het immigratiebeleid en andere relevante EU- beleidsgebieden, met name over de manier waarop de band tussen de ontwikkeling van het migratiebeleid en de strategie Europa 2020 kan worden versterkt | Commissie | 2011 |

Jaarverslagen over immigratie en asiel (uitvoering van het Europees Pact en vanaf 2011 over het programma van Stockholm) | Commissie | Lopend |

Statistiek |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Maatregelen gericht op: - de vaststelling door het Comité voor het Europees statistisch systeem van een conceptueel kader en werkprogramma voor de ontwikkeling van statistieken over migratie en voor de integratie van migratiethema's in sociale en economische statistieken - de ontwikkeling van aanvullende uitsplitsingen die moeten worden toegepast op statistieken over asiel, over de aan onderdanen van derde landen afgegeven verblijfstitels en over de handhaving van immigratiewetgeving, en eventueel een voorstel voor een verordening van de Commissie tot uitvoering van artikel 8 van Verordening (EG) nr. 862/2007 | Commissie Lidstaten | 2010 - 2011 |

Verslag over de toepassing van Verordening (EG) nr. 862/2007 betreffende communautaire statistieken over migratie en internationale bescherming en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 311/76 van de Raad betreffende de opstelling van statistieken over buitenlandse werknemers | Commissie | 2012 |

Een dynamisch en alomvattend migratiebeleid |

De EU-totaalaanpak van migratie consolideren, ontwikkelen en uitvoeren |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de evaluatie en de toekomstige ontwikkeling van de totaalaanpak van migratie | Commissie | 2011 |

De EU-missies voor politieke dialoog over migratie voortzetten als een manier om over deze kwestie de dialoog aan te gaan met derde landen die onder de totaalaanpak vallen | Commissie Lidstaten | Lopend |

Opstarten van de processen in verband met het migratieprofiel (waaronder het opbouwen van capaciteit en het gebruik van het migratieprofiel als een instrument voor het uitstippelen van het beleid, samenwerkingsprogramma's, evaluatie) met belangrijke landen | Commissie | Lopend |

Verdere ontwikkeling van de mobiliteitspartnerschappen | Commissie | Lopend |

Oprichten van nieuwe samenwerkingsplatforms, waardoor de samenwerking tussen de betrokken spelers wordt vergemakkelijkt | Commissie | Lopend |

De migratiedialoog met het oostelijk partnerschap versterken | Commissie | Lopend |

De uitvoering van het partnerschap EU-Afrika inzake migratie, mobiliteit en werkgelegenheid voortzetten en verbeteren en een EU-Afrika-bijeenkomst van hoge functionarissen over dat partnerschap in de tweede helft van 2010 voorbereiden | Commissie | Lopend |

De follow-up van het Rabat/Parijs proces concretiseren via de uitvoering van het samenwerkingsprogramma van Parijs en de voorbereiding van de Dakar-conferentie in 2011 | Commissie | 2010-2011 |

De EU/LAC dialoog over migratie ontwikkelen | Commissie | Lopend |

De samenwerking met Indië, Afghanistan en Pakistan over migratiekwesties versterken, alsook die met Centraal-Azië, op regionale basis | Commissie | Lopend |

Migratie en ontwikkeling |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de gevolgen van klimaatverandering op internationale migratie, waaronder de eventuele gevolgen voor immigratie naar de Europese Unie | Commissie | 2011 |

Mededeling over het optimaliseren van de positieve gevolgen van migratie voor ontwikkeling en het tot een minimum beperken van de negatieve gevolgen ervan (circulaire migratie, geldovermakingen, onder meer de haalbaarheid van het opzetten van een gemeenschappelijke EU- portaal over geldovermakingen; ontwikkeling van migrantennetwerken en bevordering van de deelname van migrantengemeenschappen aan ontwikkelingsprojecten in de landen van herkomst, rechten van migranten, braindrain) | Commissie | 2010 |

Ondersteunen van de oprichting van een migratie-observatienetwerk in ACS-staten | Commissie | Lopend |

Derde landen ondersteunen bij het uitstippelen en uitvoeren van hun migratiebeleid via samenwerking met name in Afrika bezuiden de Sahara, namelijk via de versterking van de institutionele capaciteit voor een beter migratiebeheer en bestuur, alsook de mogelijke opening van een nieuw migratiecentrum in belangrijke Afrikaanse landen | Commissie |

Een gecoördineerd beleid, afgestemd op de behoeften van de nationale arbeidsmarkt |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Voorstel voor een richtlijn betreffende voorwaarden voor de toelating van onderdanen van derde landen in het kader van een overplaatsing binnen een onderneming | Commissie | 2010 |

Voorstel voor een richtlijn betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op seizoenarbeid | Commissie | 2010 |

Verslag over de toepassing van Richtlijn 2004/114/EG betreffende de voorwaarden voor de toelating van onderdanen van derde landen met het oog op studie, scholierenuitwisseling, onbezoldigde opleiding of vrijwilligerswerk, gevolgd door een voorstel tot wijziging van de richtlijn | Commissie | 2010 2011 |

Verslag over Richtlijn 2003/109/EG betreffende de status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen en de eventuele follow-up | Commissie | 2011 |

Verslag over Richtlijn 2005/71/EG betreffende een specifieke procedure voor de toelating van onderdanen van derde landen met het oog op wetenschappelijk onderzoek en eventuele follow-up | Commissie | 2011 |

Mededeling over de aanpak van tekorten aan arbeidskrachten via migratie in EU-lidstaten | Commissie | 2012 |

Verslag over de toepassing van Richtlijn 2009/50/EG betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan | Commissie | 2014 |

Verdere ontwikkeling van het Europees migratienetwerk om beter geïnformeerde beleidskeuzes mogelijk te maken, waarbij ook rekening wordt gehouden met recente ontwikkelingen | Commissie | Lopend |

Een proactief beleid voor migranten en hun rechten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Groenboek inzake het recht op gezinshereniging | Commissie | 2010 |

Voorstel tot wijziging van Richtlijn 2003/86/EG inzake het recht op gezinshereniging | Commissie | 2012 |

Immigratiecode – Consolidering van wetgeving op het gebied van wettelijke immigratie rekening houdend met de evaluatie van de bestaande wetgeving, de nodige vereenvoudiging en in voorkomend geval de uitbreiding van de bestaande bepalingen tot categorieën werknemers die momenteel niet onder de EU-wetgeving vallen | Commissie | 2013 |

Integratie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Derde uitgave van het Handboek integratie voor beleidsmakers en mensen uit de praktijk | Commissie | 2010 |

Verslag aan de ministeriële integratieconferentie van 2010 | Commissie | 2010 |

Mededeling over een EU-agenda voor integratie, met inbegrip van de ontwikkeling van een coördinatiemechanisme | Commissie | 2011 |

Een effectief beleid ter bestrijding van illegale immigratie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de evaluatie van overnameovereenkomsten en over de ontwikkeling van een coherente overnamestrategie, die rekening houdt met de algehele betrekkingen met het bewuste land, met inbegrip van een gemeenschappelijke aanpak van derde landen die niet meewerken bij de overname van hun eigen onderdanen | Commissie | 2010 |

Mededeling over de evaluatie van het gemeenschappelijk terugkeerbeleid en over de toekomstige ontwikkeling ervan (met onder meer steunmaatregelen voor terugkeer en re-integratie van overgenomen personen, capaciteitsopbouw in derde landen; verspreiding van informatie in landen van bestemming over de mogelijkheden inzake terugkeer en re-integratie, netwerk van verbindingsofficieren in de landen van herkomst en van doorreis) | Commissie | 2011 |

Wetgevingsvoorstel tot wijziging van Richtlijn 2002/90/EG tot omschrijving van hulpverlening bij illegale binnenkomst, illegale doortocht en illegaal verblijf (en eventueel samenvoeging met Kaderbesluit 2002/946/JBZ tot versterking van het strafrechtelijke kader voor de bestrijding van hulpverlening bij illegale binnenkomst, illegale doortocht en illegaal verblijf; en uitbreiding van bestaande bepalingen) | Commissie | 2012 |

Verslag over Richtlijn 2009/52/EG tot vaststelling van minimumnormen inzake sancties en maatregelen tegen werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen | Commissie | 2014 |

Verslag over de uitvoering van de terugkeerrichtlijn 2008/115/EG | Commissie | 2014 |

Verdere inspanningen doen voor het onderhandelen over en het sluiten van overnameovereenkomsten met betrokken derde landen en verkennen van mogelijkheden om overnameovereenkomsten te sluiten met andere derde landen | Commissie | Lopend |

Niet-begeleide minderjarigen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over een actieplan over niet-begeleide minderjarigen in het migratieproces | Commissie | 2010 |

Asiel: een gemeenschappelijke en solidaire ruimte waarin bescherming wordt geboden |

Een gemeenschappelijke ruimte waarin bescherming wordt geboden |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Verder werken aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijk onderwijsplatform voor nationale asielambtenaren, dat voortbouwt op het Europees asielcurriculum | EASO | 2011 |

Mededeling over de ontwikkeling van Eurodac, namelijk over de haalbaarheid van de ontwikkeling ervan tot een ondersteuningsinstrument voor het hele gemeenschappelijk Europees asielstelsel (CEAS) | Commissie | 2012 |

Mededeling over de geschiktheid, de mogelijkheden en de moeilijkheden alsook de juridische en de praktische gevolgen van een gezamenlijke behandeling van asielverzoeken binnen de Unie | Commissie | 2014 |

Verslag van de Commissie over de juridische en praktische gevolgen van de toetreding van de EU tot het Verdrag van Genève en het bijbehorende protocol van 1967 | Commissie | 2013 |

Eerste evaluatieverslag over de impact van het EASO op de praktische samenwerking en op het gemeenschappelijk Europees asielstelsel | Commissie | 2013 |

Mededeling van de Commissie over een kader voor de overdracht van bescherming van personen die internationale bescherming genieten en wederzijdse erkenning van asielbesluiten | Commissie | 2014 |

Ontwikkeling van een gemeenschappelijke methodologie om asielbesluiten onderling minder te doen verschillen | EASO |

Verdeling van verantwoordelijkheden en solidariteit tussen de lidstaten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Opzetten van een mechanisme om de nationale asielstelsels van de lidstaten te herzien en de problemen in verband met capaciteit vast te stellen waardoor de lidstaten elkaar zullen kunnen ondersteunen in de capaciteitsopbouw | Commissie | 2011 |

Mededeling over meer intra-EU solidariteit | Commissie | 2011 |

Evaluatie en ontwikkeling van procedures om detachering van functionarissen te vergemakkelijken, zodat bijstand kan worden verleend aan lidstaten die onder bijzondere druk staan ten gevolge van asielzoekers | EASO | 2011 |

De externe dimensie van asiel |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Een strategisch partnerschap sluiten met UNHCR (Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) | Commissie | 2011 |

Tussentijdse evaluatie van het EU-hervestigingsprogramma | Commissie | 2012 |

Mededeling over een nieuwe aanpak betreffende toegang tot asielprocedures met een focus op de voornaamste landen van doorreis | Commissie | 2013 |

Voorstel voor een verbetering van het EU-hervestigingsprogramma | Commissie | 2014 |

Jaarverslagen over de hervestigingsinspanningen van de EU | Commissie | Lopend |

Opstart en ontwikkeling van nieuwe programma's voor regionale bescherming, ook in de Hoorn van Afrika | Commissie | Lopend |

Bijdragen tot een mondiaal Europa

Europa in een mondiale wereld - de externe dimensie van vrijheid, veiligheid en recht |

De externe dimensie van het EU-beleid op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht is steeds meer verbonden met de interne aspecten ervan en is cruciaal voor het welslagen van de uitvoering van de doelstellingen van het programma van Stockholm. De Unie moet blijven zorgen voor een doeltreffende en coherente uitvoering van de externe dimensie van het JLS-beleid en moet daarover ook regelmatig evaluaties uitvoeren. |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Regelmatige verslaglegging over de stand van uitvoering van de externe dimensie van het programma van Stockholm | Commissie | 2011-2014 |

Een versterkte externe dimensie |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

JLS-deskundigheid in prioritaire EU-delegaties bevorderen door passende informatie en opleiding inzake JLS-beleid aan te bieden aan de EU-delegaties in derde lanen, onder meer door JLS-deskundigen te plaatsen in de EU-delegaties in bepaalde relevante derde landen | Commissie | 2010 - 2014 |

EU-verbindingsofficieren van de lidstaten moeten worden aangemoedigd hun samenwerking verder te versterken door informatie en beste praktijken te delen | Lidstaten Raad Commissie | 2010-2014 |

Verslag over de manier waarop complementariteit tussen het EU-optreden en dat van de lidstaten kan worden gewaarborgd | Commissie | 2011 |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor relevante maatregelen over de samenwerking tussen de politiële EVDB-missie en Europol |

Mensenrechten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over een EU-actieplan voor de mensenrechten om de waarden ervan te bevorderen in de externe dimensie van het beleid inzake justitie en binnenlandse aangelegenheden (JBZ) | Commissie | 2011 |

Blijvende thematische prioriteiten met nieuwe instrumenten |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor relevante maatregelen over eventuele samenwerkingsovereenkomsten met derde landen om de bestrijding van mensenhandel en -smokkel te verbeteren en voor maatregelen om radicalisering en rekrutering te voorkomen, alsook de bescherming van kritieke infrastructuur |

Overeenkomsten met derde landen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Zie onder De bescherming van de grondrechten waarborgen voor relevante maatregelen over een samenhangend regelgevingskader voor de overdracht van persoonsgegevens aan derde landen voor rechtshandhavingsdoeleinden; onder Het vertrouwen in de Europese justitiële ruimte versterken voor relevante maatregelen over overeenkomsten met derde landen, met name inzake justitiële samenwerking in burgerlijke zaken en in strafzaken |

Geografische prioriteiten en internationale organisaties |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Westelijke Balkanlanden |

Verdere aanpak van de hervorming van het gerecht en van de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad in het uitbreidingsproces, met name door het controlemechanisme en de gerichte steun verder te versterken | Commissie | 2010 |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor relevante maatregelen over het afronden van de visumdialogen met de westelijke Balkanlanden |

Turkije |

Actieplan voor samenwerking met Turkije | Commissie | 2010 |

Zie onder Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie voor relevante maatregelen over de onderhandelingen over de EU-overnameovereenkomst met Turkije |

Europees nabuurschapsbeleid - oostelijk partnerschap |

Actieplan voor de landen van het oostelijk partnerschap over JBZ-aspecten, onder meer met mobiliteit verband houdende kwesties zoals visum, met inbegrip van de stappen die geleidelijk moeten leiden tot volledige visumversoepeling als lange-termijndoelstelling voor individuele partnerlanden op ad-hocbasis, migratie, grensbeheer, alsook met veiligheid verband houdende aspecten, middels een dialoog met partnerlanden | Commissie | 2010 |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor visumversoepelingsovereenkomsten met landen van het oostelijk partnerschap |

Maatregelen om de stabiliteit en de veiligheid in het Zwarte Zeegebied te versterken op basis van het regionale samenwerkingsinitiatief Synergie voor het Zwarte Zeegebied Deze activiteiten zullen complementair zijn bij die welke onder het oostelijk partnerschap worden beoogd |

Europees nabuurschapsbeleid - Unie voor het Middellandse Zeegebied |

Plan inzake de Unie voor het Middellandse Zeegebied, ter intensivering van de werkzaamheden waarmee een aanvang is gemaakt in het kader van het proces van Barcelona en het Europees-mediterraan partnerschap, met name op het gebied van migratie (over zee), grensbewaking, voorkoming en bestrijding van drugshandel, civiele bescherming, wetshandhaving en justitiële samenwerking | Commissie | 2010 |

Zie onder Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie voor relevante maatregelen over de onderhandelingen over EU-overnameovereenkomsten met Algerije, Marokko en Egypte |

VS |

Follow-up van de gezamenlijke verklaring EU-VS over de versterking van de trans-Atlantische samenwerking op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid van 28 oktober 2009 | Commissie | Lopend |

Zie onder De bescherming van de grondrechten waarborgen voor relevante maatregelen over een EU-VS overeenkomst inzake bescherming van persoonsgegevens voor rechtshandhavingsdoeleinden; onder Het vertrouwen in de Europese justitiële ruimte versterken voor de implementatie van de overeenkomsten tussen de EU en de VS betreffende uitlevering en wederzijdse rechtshulp; onder De veiligheid van Europa garanderen voor een lange-termijnovereenkomst tussen de EU en de VS over de verwerking en doorgifte van gegevens betreffende het betalingsberichtenverkeer ten behoeve van het programma voor het traceren van terrorismefinanciering, en voor de verdere ontwikkeling van de externe aspecten van het fenomeen van de radicalisering, met name in de VS. Het versterken van de justitiële en politiële samenwerking tussen de EU en de VS in de bestrijding van cybercriminaliteit |

Rusland |

Uitvoering van de 'Road Map' voor de gemeenschappelijke ruimte van vrijheid, veiligheid en recht | Commissie | Lopend |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor relevante maatregelen over de onderhandelingen over een herziene overeenkomst EU-Rusland inzake versoepeling van de visumplicht en over het toezicht op de uitvoering van de overeenkomsten tussen de EU en Rusland inzake versoepeling van de visumplicht en inzake overname, en over de onderhandelingen over een overeenkomst over drugsprecursoren |

EU-Afrika |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor maatregelen ter bestrijding van mensenhandel in West-Afrika; onder Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie voor relevante maatregelen over de follow-up van het Rabat/Parijs proces en over de uitvoering van het partnerschap EU-Afrika inzake migratie, mobiliteit en werkgelegenheid; voor de follow-up van de conclusies van de Europese Raad van juni 2009 over migratie in het Middellandse Zeegebied en over de onderhandelingen over EU-overnameovereenkomsten met Algerije, Marokko en Egypte en het voortzetten van het overleg over migratiekwesties, onder meer overname en grensbeheer, in de kaderovereenkomst met Libië; herstart van het Tripoli proces; en het vaststellen van een nieuw programma voor regionale bescherming in de Hoorn van Afrika; |

China en Indië |

Bevorderen van de dialogen met China en Indië over terrorismebestrijding, intellectuele-eigendomsrechten, migratie, met onder meer de bestrijding van de illegale migratie en justitiële samenwerking, en tegelijk met China de dialoog over de mensenrechten voeren (zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor het actieplan EU-China over handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door douane) |

Zie onder Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie voor maatregelen over dialoog en samenwerking met Indië over migratie en over de overnameovereenkomst EU-China |

Brazilië |

Uitvoering en verdere ontwikkeling van het strategisch partnerschap en het gezamenlijke actieplan met Brazilië |

EU-LAC en de Centraal-Aziatische landen |

Zie onder Een dynamisch en alomvattend migratiebeleid voor maatregelen over de immigratiedialoog met ankerlanden van Azië en het verbeteren van de samenwerking met Centraal-Azië, in het belang van de EU, en over de ontwikkeling van de EU/LAC-dialoog over migratie; onder De veiligheid van Europa garanderen voor EU-LAC samenwerking over drugs |

Afghanistan, Pakistan, Irak en Bangladesh |

Zie onder De veiligheid van Europa garanderen voor relevante maatregelen over een betere samenwerking inzake drugs en voor samenwerking inzake terrorisme; onder Solidariteit en verantwoordelijkheid als de kern van onze reactie voor samenwerking over migratiekwesties; voor overnameovereenkomsten met die landen en over de situatie in verband met vluchtelingen |

Internationale organisaties en de bevordering van Europese en internationale normen |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Samenwerken met de Raad van Europa op basis van het in 2006 ondertekende memorandum van overeenstemming en de uitvoering van zijn belangrijke verdragen verder ondersteunen, zoals die over de bestrijding van mensenhandel, gegevensbescherming, bescherming van kinderen, cybercriminaliteit en corruptie | Commissie Raad | Lopend |

De Haagse conferentie voor internationaal privaatrecht blijven steunen en haar partners aanmoedigen de overeenkomsten waarbij de EU partij is of zal worden, of waarbij alle lidstaten partij zijn, te ratificeren | Commissie | Lopend |

Van politieke prioriteiten naar acties en resultaten

Grotere coherentie |

Maatregel | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de wijze waarop de activiteiten van Europol door het Europees Parlement, tezamen met de nationale parlementen, worden gecontroleerd | Commissie | 2011 |

Mededeling over de wijze waarop het Europees Parlement en de nationale parlementen bij de evaluatie van de activiteiten van Eurojust worden betrokken | Commissie | 2011 |

Evaluatie |

Maatregel | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over de evaluatie van het JBZ-beleid | Commissie | 2010 |

Voorstel voor een evaluatiemechanisme voor het corruptiebestrijdingsbeleid van de lidstaten | Commissie | 2011 |

Voorstel voor een evaluatiemechanisme voor de justitiële samenwerking in strafzaken | Commissie | 2012 |

Opleiding |

Maatregel | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Mededeling over een actieplan betreffende Europese opleiding voor alle juridische beroepen | Commissie | 2011 |

Mededeling over een actieplan betreffende Europese opleiding voor interne veiligheidsfunctionarissen van de EU | Commissie | 2011 |

Proefprojecten voor uitwisselingsprogramma's van het type 'Erasmus' voor rechterlijke autoriteiten en beoefenaars van juridische beroepen | Commissie | 2010-2012 |

Proefprojecten voor uitwisselingsprogramma's van het type 'Erasmus' voor rechtshandhavingsautoriteiten | Commissie | 2010-2012 |

Ontwikkeling van een Instituut voor Europees recht | Commissie | 2011-2012 |

Communicatie |

Maatregel | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Specifieke communicatie om EU-burgers te informeren over hun burgerschapsrechten, met name over het recht op consulaire bescherming in derde landen en het recht op vrij verkeer en verblijf in de EU | Commissie | 2010 |

Bewustmakingsactiviteiten over rechten inzake gegevensbescherming | Commissie | Lopend |

Bewustmaking over de strijd tegen de doodstraf |

Bewustmakingsactiviteiten over de rechten van personen in strafzaken | Commissie | Lopend |

Bewustmaking over instrumenten waarmee grensoverschrijdende verrichtingen worden vergemakkelijkt | Commissie | Lopend |

Bewustmaking over consumentenrechten | Commissie | Lopend |

Bewustmaking over bestrijding van discriminatie | Commissie | Lopend |

Bewustmaking over handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane aan de buitengrenzen | Commissie Lidstaten | Lopend |

Dialoog met het maatschappelijk middenveld |

Maatregelen | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Bijeenkomsten van het Europees Forum voor de rechten van het kind | Commissie | Lopend |

Bijeenkomsten van het Europees integratieforum | Commissie | Lopend |

Bijeenkomsten van het Justitieforum | Commissie | Lopend |

Bijeenkomsten van het drugsforum | Commissie | Lopend |

Tweejaarlijkse bijeenkomst van het Platform van sociale ngo's | Commissie | Lopend |

Financiering |

Maatregel | Verantwoordelijke instantie | Tijdschema |

Voorstellen voor nieuwe financiële programma's en fondsen op het gebied van justitie en binnenlandse zaken in het kader van het volgende meerjarige financiële kader | Commissie | 2011-2013 |

Document nr. 17024/09 van de Raad, door de Europese Raad goedgekeurd op 10/11 december 2009.

COM(2009) 262: 'Een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht ten dienste van de burger'.