Artikelen bij COM(2024)50 - Tijdelijke handelsliberaliseringsmaatregelen ter aanvulling van handelsconcessies van toepassing op Oekraïense producten uit hoofde van de Associatieovereenkomst met Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Ha ndelslibera li seringsmaatregelen

1. De volgende preferentiële regelingen worden ingevoerd.

a) de toepassing van het stelsel van invoerprijzen wordt geschorst voor de producten waarop het van toepassing is zoals bepaald in b ij lage I ~ A b ij de Ass o ciatieovereenkomst. Op de invoer van die producten zijn geen douanerechten van toepassing,

b) alle in bijlagel ~ A b ij de Ass o ciatieovereenkomst vastgestelde tariefcontingenten worden geschorst en de onder die contingenten vallende p r o d u cte n mogen zonder douanerechten uit Oekraïne in de Unie worden i ngevoerd.

2. De toepassing van hoofd st uk V en artikel 24 van Verordening (EU) 2015/478 wordt tij del ij k geschorstten aanzien van invoer van oorsprong uit Oekraïne.

Artikel 2

Vo orwa arden voor de preferentiële regelingen

Voor de in artikel 1, lid 1, vastgestelde preferentiële regelingen gelden de volgende voorwaarden .

a) naleving van de regels inzake de oorsprong van producten en de daarmee samenhangende procedures, zoals bepaald in de Ass o ciatieovereen ko mst,

b) Oekraïne stelt geen nieuwe douanerechten of heffingen van gelijke werking noch nieuwe kwantitatieve beperkingen of maatregelen van gelijke werking in voor de invoer van producten van oorsprong uit de Unie, verhoogt de bestaande douanerechten of heffingen niet en voert geen andere beperkingen van de handel met de Unie in, met inbegrip van discriminerende interne administratieve maatregelen, tenzij de oorlogssituatie dat duidelijk rechtvaardigt, en

c) Oekraïne respecteert de democratische beginselen, de mensenrechten, de fundamentele vr ij heden alsmede het principe van de rechtsstaat, en de aanhoudende

9

inspanningen in de strijd tegen corruptie en illegale activiteiten worden voortgezet, overeenkomstig de artikelen 2, 3 en 22 van de Associatieovereenkomst.

Artikel 3 Tij dei IJ ke schorsing

Indien de Commissie oordeelt dat er voldoende bewijs is dat Oekraïne de in artikel 2 uiteengezette voorwaarden niet naleeft, kan zij de in artikel 1, Md 1, v a stg esteId e preferentiële regelingen bij uitvoeringshandeling geheel of gedeeltelijk schorsen. Die uitvoeringshandeling wordt vastgesteld overeenkomstig de in artikel 5, lid 3, bedoelde onderzoeksprocedure.

Indien een lidstaat de Commissie verzoekt een van de preferentiële regelingen te schorsen op basis van het verzuim van Oekraïne om de in artikel 2, punt b), bepaalde voorwaarden na te leven, ver st rekt de Commissie binnen vier maanden na de indiening van dat verzoek een met redenen omkleed advies over de vraag of de bewering dat Oekraïne die voorwaarden niet naleeft, onderbouwd is. Indien de Commissie tot de conclusie komt dat dit inderdaad het geval is, leidt z ij de procedure in als bedoeld in lid 1 van ditartikel.

Artikel 4 l/r IJwa ringsmaatregelen

Indien een onder artikel 1, lid 1, vallend product van oorsprong uit Oekraïne wordt ingevoerd onder voorwaarden die nadelige gevolgen hebben voor de markt voor soortgelijke of rechtstreeks concurrerende producten in de Unie of in een of meer lid sta te n, kan de Commissie alle noodzakelijke maatregelen instellen door middel van een uitvoeringshandeling. Die uitvoeringshandeling wordt vastgesteld overeenkomstig de in artikel 5, Md 3, bedoelde onderzoeksprocedure.

Deze maatregelen kunnen worden ingesteld zolang als nodig is om de nadelige gevolgen voor de markt voor soortgelijke of rechtstreeks concurrerende producten in de Unie of in een of meer lidstaten op te vangen.

De C ommissie houdt regelmatig toezicht op de effecten van deze verordening, met inachtneming van de informatie over uitvoer, invoer, prijzen op de markt van de Unie of op die van een of meer lidstaten en productie in de Unie van de producten waarop de in artikel 1, lid 1, punt b), vastgestelde handelsl iberal iseri ngsm aatregelen van toepassing zijn.

De C ommissie stelt de lidstaten om de twee maanden in kennis van de resultaten van het regel matige toezicht, te beginnen bij de inwerkingtreding van deze verordening.

De C ommissie beoordeelt de situatie op de markt voor soortgelijke of ree h tstr e e k s concurrerende producten in de Unie of in een of meer lidstaten om maatregelen in te s te Men overeenkom stig lid 1. Die beoordeling wordt gestart.

a) naar aanleiding van een met redenen omkleed verzoek van een lidstaat, met voldoende voorlopig bewijs waarover die lidstaat redelijkerwijs kan beschikken op grond van lid 4, van invoer die nadelige gevolgen heeft voor de markt als bedoeld in lid 1, of

b) op eigen initiatief, nadat het de Commissie duidelijk is geworden dat er voldoende voorlopig bewijs is dat er sprake is van invoer die nadelige gevolgen heeftvoor de in lid 1 bedoelde markt.

10

De in de eerste alinea bedoelde beoordeling wordt afgesloten binnen vier maanden na de aanvang ervan.

Bij het verrichten van de beoordeling op grond van lid 3 houdt de Commissie rekening met alle relevante markto n tw ikkelingen, met inbegrip van de gevolgen van de betrokken invoer voor de situatie op de markt voor soortgelijke of ree h tstr e e k s concurrerende producten in de Unie of in een of meer lidstaten. Die beoordeling omvat factoren zoals.

a) de snelheid en omvang van de toename van de invoer uit Oekraïne van het betrokken product in absolute en relatieve cijfers,

b) de gevolgen van de betrokken invoer voor de productie en de prijzen in de Unie of in een of meer lidstaten, rekening houdend met de o n tw ikkeling van de invoer uit andere bronnen.

Deze opsomming is niet volledig en andere relevante factoren kunnen eveneens in aanmerking worden genomen.

In kritieke omstandigheden waarin vert raging moeilijk te hers te Men schade zou veroorzaken, kan de Com missie elke noodzakelijke maatregel voorlopig in st ellen door middel van een uitvoeringshandeling. Dergel ij ke maatregelen kunnen alleen worden ingesteld na een naar behoren gemotiveerd verzoek van een lids ta at overeenkomstig lid 3, punta), van dit artikel, en zij worden binnen 21 dagen na ontvangst van het verzoek va st ges te ld. De uitvoeringshandeling wordt volgens de in arti kei 5, Md 4, bedoelde raadplegingsprocedure vastgesteld. I_J e loopt ij d van een voorlopige vrijwaringsmaatregel mag niet meer bedragen dan 120 dagen.

W anneer de Vv o m missie op grond van de in lid O bedoelde beoordeling van oordeel is dat de markt voor soortgelijke of rechtstreeks concurrerende producten in de Unie of in een of meer lidstaten nadelige gevolgen heeft ondervonden en zij voornemens is om overeenkom stig lid 1 een definitieve maatregel in te stellen, maakt zij in het P u b I icatieb I a d van de Pu r o pese LJ n i e een bericht bekend waarin zij de invoering van die maatregelen aankondigt. Het bericht bevat een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de beoordeling en vermeldt de termijn waarbinnen belanghebbenden hun standpunt schriftelijk kenbaar kunnen maken. Deze termijn mag niet meer dan tien dagen bedragen, te rekenen vanaf de datum van de bekendmaking van het bericht.

Indien in de periode van Djuni tot en met 31 decern ber 2024 de gecumuleerde invoervolumes van eieren, pluimvee of suiker sinds 1 januari 2024 het rekenkundig gemiddelde van de in 2022 en 2023 geconstateerde invoervolumes bereiken, moet de Commissie binnen 21 dagen en na kennisgeving aan het bij artikel 3, Md 1, van Verordening (EU) 2015/478 ingestelde Uo m ité vrijwaringsmaatregelen.

voor dat product het overeenkomstige tariefcontingent dat bij artikel 1, Md 1, punt b), is geschorst tot en met 31 decern ber 2024 opnieuw instellen, en

(b) met ingang van 1 Januari 2025 hetzij een tariefcontingent van vijf tw a a I f d e n van dat rekenkundig gemiddelde, hetzij het overeenkom stige tariefcontingent dat bij artikel 1, lid 1, punt b), is geschorst, indien dit hoger is, invoeren.

Indien in de periode van I Januari tot en met 5juni 2025 de gecumuleerde invoervolumes van eieren, pluimvee of suiker voor de periode na 1 Januari 2025 vijf tw aalfden van het respectieve rekenkundig gemiddelde van de in 2022 en 2023 geconstateerde invoervolumes bereiken, stelt de Commissie binnen 21 dagen en na

11

het Comité vrijwaringsmaatregelen in kennis te hebben gesteld, voor dat product opnieuw het overeenkom stige bij artikel 1, lid 1, punt b) , geschorste tariefcontingent i n .

Vo or de toepassing van dit lid verwijzen de termen eieren, pluimvee en suiker naar alle producten die vallen onder de respectieve tariefcontingenten voor eieren en albuminen, vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, en suikers in het aanhangsel b ij b ij I a g e I ~ A b ij de Ass o ciatieovereenkomst, en wordt het rekenkundig gemiddelde berekend door de som van de invoervolumes in 2022 en 2023 door tweete delen.

0. Indien de Vvom missie op grond van lid 1, 5 of 7 een maatregel instelt waarbij een bij artikel 1, lid 1, punt b), g es c h o rst ta r i ef c o n ti n g e n t opnieuw wordt ingesteld, wordt bij het beheer van dat tariefcontingent rekening gehouden met de hoeveelheid die is ingevoerd in het kalende rj aar waarin de Commissie die maatregel heeftingesteld.

Artikel 5 Co m itép r ocecl u r e

1. De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 285, lid 1, van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Kaad ingestelde Uo m ité douanewetboek, wat artikel 3, Md 1 , van deze verordening betreft. LJat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

2. De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 3, lid 1, van Ver ordening (EU) 2015/478 ingestelde Uo m ité vrijwaringsmaatregelen, wat artikel 4, Md 1, van deze verordening betreft. Dat comité is een comité in de zin van Ve r o rdening (EU) nr. 182/2011.

3. W anneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 0 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

4. W anneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel H van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

Artikel 6

Beoordeling van de u itvo er I n g van de handelsliberaliseringsmaatregelen

Het Jaarverslag van de Commissie over de tenuitvoerlegging van de diepe en brede vrijhandelsruimte bevat een gedetailleerde beoordeling van de uitvoering van de handelsliberaliseringsmaatregelen waarin wordt voorzien in deze verordening en bevat, voor zover passend, een beoordeling van de sociale gevolgen van die ma atr e gelen in Oekraïne en in de Unie. Informatie over de invoer van producten als bedoeld in artikel 1, Md 1, punt b J, wordt beschikbaar ges te ld op de website van de Com missie en wordt maandelijks b ij gewerkt.

Artikel 7 I nwer k i n gtred I n g en toepassing

Deze verordening treedt in werking op 6juni 2024.

Deze verordening is van toepassing tot en met 5 J u n i 2025.

Ver o r d e n i n g (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Ra ad van 9 oktober 2013 v astste Ming van het douanewetboek van de Urne (PB L 269 van 10.10.2013, b,z. 1).

12

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke I i dsta at.