Artikelen bij COM(2023)278 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 1286/2014 wat betreft de modernisering van het essentiële-informatiedocument

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Wijzigingen van Verordening (EU) nr. 1286/2014

Verordening (EU) 1286/2014 wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 2, lid 2, wordt als volgt gewijzigd:

(a) punt d) wordt vervangen door:

“d) effecten als bedoeld in artikel 1, lid 2, punten b) tot en met e), en punt g), van Verordening (EU) 2017/1129 van het Europees Parlement en de Raad*;”;

(b) het volgende punt h) wordt toegevoegd:

“h) pensioenproducten, waaronder direct ingaande lijfrentes zonder aflossingsfase, die krachtens de nationale wetgeving worden geacht voornamelijk tot doel te hebben de belegger van een pensioeninkomen te voorzien, en die de belegger het recht geven op bepaalde uitkeringen;”.


* Verordening (EU) 2017/1129 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2017 betreffende het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel op een gereglementeerde markt worden toegelaten en tot intrekking van Richtlijn 2003/71/EG (PB L 168 van 30.6.2017, blz. 12).

(2) In artikel 3 wordt lid 1 vervangen door:

“1. Wanneer PRIIP-ontwikkelaars die aan deze verordening zijn onderworpen, eveneens aan Verordening (EU) 2017/1129 zijn onderworpen, zijn deze verordening en Verordening (EU) 2017/1129 beide van toepassing.”.

(3) Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

(a) in punt 1 wordt na de laatste zin het volgende toegevoegd:

“, behalve indien die schommelingen uitsluitend worden toegeschreven aan het opnemen van een bepaling inzake vervroegde aflossing zoals gedefinieerd in artikel 4, lid 1, punt 44 bis), van Richtlijn 2014/65/EU.”;

(b) het volgende punt 7 bis wordt ingevoegd:

“7 bis) “elektronisch formaat”: elke andere duurzame drager dan papier;”.

(4) In artikel 6 wordt lid 3 vervangen door:

“3. In afwijking van lid 2 geeft het essentiële-informatiedocument, wanneer een PRIIP de retailbelegger een variëteit aan beleggingsopties biedt, waardoor alle in artikel 8, lid 3, verlangde informatie met betrekking tot elke beleggingsoptie niet in één beknopt, op zichzelf staand document kan worden verstrekt, een generieke beschrijving van de onderliggende beleggingsopties en van de andere kosten van het PRIIP dan de kosten voor de beleggingsoptie, mits:

(a) ontwikkelaars van PRIIP’s aan beleggers instrumenten aanbieden die op retailbeleggers zijn afgestemd, en onderzoek naar en vergelijking van de diverse beleggingsopties vergemakkelijken, ook wat betreft de kosten;

(b) retailbeleggers gemakkelijk toegang hebben tot de precontractuele informatiedocumentatie over de beleggingsproducten ter ondersteuning van de onderliggende beleggingsopties;

(c) ontwikkelaars van PRIIP’s aan beleggers, op hun verzoek en tijdig voordat retailbeleggers door een overeenkomst of aanbod om in een bepaalde beleggingsoptie te beleggen zijn gebonden, de volledige kosten van het PRIIP voor deze beleggingsoptie opgeven.”.

(5) Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

(a) aan lid 3 wordt punt a bis) toegevoegd:

“a bis) onder de titel “Beknopt productoverzicht” een overzichtstabel met beknopte informatie over alle onderstaande onderwerpen:

i) het soort PRIIP als bedoeld in punt c), i);

ii) de samenvattende risico-indicator als bedoeld in punt d), i);

iii) de totale kosten van het PRIIP;

iv) de aanbevolen periode van bezit als bedoeld in punt g), ii);

v) de vraag of het PRIIP de in punt c), iv), bedoelde verzekeringsuitkeringen biedt;”;

(b) in lid 3 wordt punt b) geschrapt;

(c) in lid 3 wordt punt c), ii), vervangen door:

“ii) de financiële doelstellingen van het PRIIP en de middelen om die te bereiken, en in het bijzonder de vraag of die doelstellingen worden bereikt via directe of indirecte blootstelling aan de onderliggende beleggingsactiva, met inbegrip van alle navolgende informatie:

(1) een beschrijving van de onderliggende instrumenten of referentiewaarden;

(2) een specificatie van de markten waarin het PRIIP belegt;

(3) informatie over de manier waarop het rendement wordt bepaald;”;

(d) het volgende punt g bis) wordt ingevoegd:

“g bis) voor PRIIP’s waarover financiëlemarktdeelnemers precontractuele informatie moeten verschaffen ingevolge Verordening (EU) 2019/2088 van het Europees Parlement en de Raad** en Gedelegeerde Verordening 2022/1288 van de Commissie***, onder de titel “Hoe ecologisch duurzaam is dit product?” de navolgende informatie:

i) het minimumaandeel van de belegging van het PRIIP dat is verbonden met economische activiteiten die als ecologisch duurzaam kunnen worden aangemerkt in de zin van de artikelen 5 en 6 van Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad****;

ii) de verwachte intensiteit van de uitstoot van broeikasgassen in verband met het PRIIP overeenkomstig Gedelegeerde Verordening 2022/1288;”;

(e) lid 4 wordt geschrapt;

(f) in lid 5 wordt de derde alinea vervangen door:

“De ETA’s dienen deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op ... [PB: gelieve de datum in te voegen: één jaar na de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening] bij de Commissie in.”.

_______________

** Verordening (EU) 2019/2088 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector (PB L 317 van 9.12.2019, blz. 1).

*** Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/1288 van de Commissie van 6 april 2022 tot aanvulling van Verordening (EU) 2019/2088 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de inhoud en presentatie van de informatie met betrekking tot het beginsel “geen ernstige afbreuk doen”, en tot nadere bepaling van de inhoud, methoden en presentatie van informatie met betrekking tot duurzaamheidsindicatoren en ongunstige effecten op de duurzaamheid en van de inhoud en presentatie van de informatie met betrekking tot het promoten van ecologische of sociale kenmerken en doelstellingen voor duurzaamheidsbeleggingen in precontractuele documenten, op websites en in periodieke verslagen (PB L 196 van 25.7.2022, blz. 1).

**** Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2020 betreffende de totstandbrenging van een kader ter bevordering van duurzame beleggingen en tot wijziging van Verordening (EU) 2019/2088 (PB L 198 van 22.6.2020, blz. 13).

(6) Artikel 10, lid 2, wordt als volgt gewijzigd:

(a) punt b) wordt vervangen door:

“b) de voorwaarden waaronder het essentiële-informatiedocument moet worden herzien, waarbij een onderscheid moet worden gemaakt tussen PRIIP’s die nog voor retailbeleggers beschikbaar zijn en PRIIP’s die dat niet meer zijn;”;

(b) de tweede en derde alinea worden vervangen door:

“De ETA’s houden rekening met situaties waarin een PRIIP niet meer aan retailbeleggers beschikbaar wordt gesteld. De ETA’s dienen deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op ... [PB: gelieve de datum in te voegen: één jaar na de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening] bij de Commissie in.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid gedelegeerd om de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1093/2010, Verordening (EU) nr. 1094/2010 en Verordening (EU) nr. 1095/2010.”.

(7) Artikel 14 wordt vervangen door:

“Artikel 14

(1) De persoon die advies over een PRIIP geeft of een PRIIP verkoopt, verstrekt het essentiële-informatiedocument kosteloos aan retailbeleggers. De informatie wordt in een elektronisch formaat verstrekt, tenzij de retailbelegger heeft verzocht om het essentiële-informatiedocument op papier te ontvangen. De persoon die advies over een PRIIP geeft of een PRIIP verkoopt, deelt de retailbeleggers mee dat zij het recht hebben om het essentiële-informatiedocument kosteloos op papier te ontvangen.

(2) Het essentiële-informatiedocument kan in elektronisch formaat worden verstrekt in de vorm van een interactief instrument waarmee de retailbelegger gepersonaliseerde essentiële informatie kan genereren op basis van de informatie uit het essentiële-informatiedocument of de onderliggende informatie van dat document. Dat instrument voldoet aan de volgende voorwaarden:

a) het interactieve instrument of het gebruik ervan mag het begrip van het essentiële-informatiedocument niet nadelig beïnvloeden;

b) alle essentiële informatie moet worden gepresenteerd;

c) het essentiële-informatiedocument moet gemakkelijk toegankelijk zijn via een link naast het interactieve instrument en de link moet vergezeld gaan van de volgende mededeling: “Het wordt aanbevolen om het essentiële-informatiedocument te downloaden en op te slaan”;

d) met het interactieve instrument moeten beleggers de kosten voor de aanbevolen periode van bezit kunnen simuleren.

Indien het essentiële-informatiedocument wordt verstrekt overeenkomstig de eerste alinea, mag het formaat van dat document afwijken van de presentatie van het in artikel 8 bedoelde essentiële-informatiedocument.

(3) De ETA’s ontwikkelen ontwerpen van technische reguleringsnormen met nadere bepalingen voor het personaliseren van de informatie als bedoeld in de eerste alinea van lid 2, en de voorwaarden voor het aanpassen van de formattering van de informatie als bedoeld in de tweede alinea van lid 2.

Naast de in de eerste alinea bedoelde nadere bepalingen moeten in de technische reguleringsnormen de voorwaarden voor het personaliseren van de essentiële beleggersinformatie als volgt worden opgenomen:

a) de voorwaarden voor het personaliseren van de informatie om beleggers in staat te stellen de kosten te simuleren voor een periode van bezit die afwijkt van de aanbevolen periode van bezit;

b) de voorwaarden voor het personaliseren van de informatie om beleggers in staat te stellen verschillende PRIIP’s te vergelijken;

c) de voorwaarden voor het personaliseren van de informatie om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

(4) Het essentiële-informatiedocument mag worden gepresenteerd in een gelaagd formaat. In dat geval verschijnt de in artikel 8, lid 3, punt a bis), bedoelde overzichtstabel op de eerste laag.

(5) De retailbelegger wordt elektronisch of schriftelijk op de hoogte gebracht van het adres van de website en van de plaats op de website waar toegang tot het essentiële-informatiedocument kan worden verkregen.

(6) Het essentiële-informatiedocument blijft toegankelijk op de website van de persoon die advies geeft over de PRIIP’s of de PRIIP’s verkoopt, en kan worden gedownload en op een duurzame drager worden opgeslagen gedurende de termijn die de retailbelegger nodig heeft om het te raadplegen. Indien de ontwikkelaar van het PRIIP het in artikel 10 bedoelde essentiële-informatiedocument heeft herzien, verstrekt de ontwikkelaar van het PRIIP de retailbeleggers desgevraagd vorige versies.”

Artikel 2

Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie. Zij is van toepassing met ingang van [PB: gelieve de datum in te voegen: 18 maanden na de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening].

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.