Artikelen bij COM(2006)339-1 - Uitvoering van het Hercules-programma en de verlenging van dat programma voor de periode 2007-2013

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1 - -Wijzigingen

Besluit nr. 804/2004/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautair actieprogramma ter bevordering van acties op het gebied van de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap (Hercules-programma) wordt als volgt gewijzigd:

6. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

7. de titel komt als volgt te luiden:

"Algemene programmadoelstellingen"

8. in lid 2 komt de eerste zin als volgt te luiden:

"Het programma heeft tot doel bij te dragen tot de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap door het bevorderen van acties overeenkomstig de algemene criteria in de bijlage."

9. Het volgende artikel 1 bis met als titel 'Sectorale programmadoelstellingen' wordt ingevoegd:

"In het kader van de algemene doelstellingen bevordert het programma de volgende sectorale doelstellingen op het gebied van de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap, met inbegrip van de bestrijding van de smokkel en namaak van sigaretten:

10. In de sector 'Technische bijstand': ontwikkeling en verbetering van onderzoekmethodes en technische middelen voor fraudebestrijding en verbetering van de kwaliteit van de technische en operationele ondersteuning van het onderzoek.

11. De sector 'Opleiding, seminars en conferenties' omvat twee delen: 1) bevordering en verbetering van de samenwerking tussen de lidstaten en de Gemeenschap door een beter inzicht in de communautaire en nationale procedures via de uitwisseling van ervaringen tussen de autoriteiten van de lidstaten en de verspreiding van kennis, met name operationele kennis; 2) bevordering en verbetering van de samenwerking tussen mensen uit de praktijk en theoretici; bewustmaking van rechters, rechterlijke ambtenaren en andere juristen.

12. In de sector IT-ondersteuning: informatieverstrekking en ondersteuning van maatregelen voor de toegang tot informatie, gegevens en gegevensbronnen."

13. Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

14. de titel komt als volgt te luiden:

"Communautaire financiering"

15. het volgende lid 1 wordt toegevoegd:

"1. De communautaire financiering kan geschieden in de volgende juridische vormen:

-subsidies

-overheidsopdrachten."

16. lid 2 en lid 3 worden vervangen door:

"De communautaire financiering omvat, via openbare aanbestedingen of de toekenning van subsidies, de beleidsuitgaven voor maatregelen op het gebied van de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap."

17. Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

18. punt a) komt als volgt te luiden:

"In de toetredingslanden die op 25 april 2005 het Toetredingsverdrag hebben ondertekend;"

19. punt c) en punt d) worden vervangen door:

"In de met de Unie geassocieerde kandidaat-lidstaten, op de voorwaarden vastgesteld in de met die landen gesloten of te sluiten associatieovereenkomsten of de aanvullende protocollen daarbij betreffende de deelname aan communautaire programma’s."

20. Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

21. de titel komt als volgt te luiden:

"Uitvoering"

22. lid 1 wordt als volgt gewijzigd:

"1. De communautaire financiering vindt plaats overeenkomstig Verordening EG/ Euratom nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002."

23. lid 3 wordt geschrapt.

24. Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

lid 2 wordt geschrapt.

25. Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

26. lid 1 komt als volgt te luiden:

"Dit programma wordt verlengd vanaf 1 januari 2007 en loopt af op 31 december 2013."

27. lid 2 wordt vervangen door:

"Het totaalbedrag voor de uitvoering van dit programma over de periode 2007-2013 bedraagt 98 525 000 euro."

28. Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

29. punt a) komt als volgt te luiden:

"Uiterlijk op 31 december 2010 een verslag van OLAF over de uitvoering van het programma en het nut van de voortzetting ervan;"

30. punt b) komt als volgt te luiden:

"Uiterlijk op 31 december 2014 een verslag van OLAF over het behalen van de doelstellingen van het programma. In dit verslag wordt uitgegaan van de door de subsidieontvangers behaalde resultaten en wordt in het bijzonder beoordeeld hoe efficiënt zij werken met het oog op het behalen van de in artikel 1 en de bijlage genoemde doelstellingen."

31. In de bijlage wordt punt 1 'Ondersteunende activiteiten' als volgt gewijzigd:

"De algemene doelstelling vastgesteld in artikel 1 en de sectorale doelstellingen vastgesteld in artikel 1 bis beogen het versterken van het communautaire optreden op het gebied van de preventie en de bestrijding van fraude die de financiële belangen van de Gemeenschap schaadt, met inbegrip van de bestrijding van de smokkel en namaak van sigaretten, door het bevorderen van maatregelen van de op dit gebied actieve entiteiten.

De volgende maatregelen kunnen met name bijdragen tot de versterking en de doeltreffendheid van het communautaire optreden overeenkomstig artikel 2:

32. organisatie van seminars en conferenties

33. bevordering van wetenschappelijke studies over het communautair beleid op het gebied van de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap

34. coördinatie van activiteiten betreffende de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap (vergaderingen)

35. opleiding en sensibilisering, met inbegrip van gezamenlijke bewakingsopdrachten

36. bevordering van de uitwisseling van hooggeschoold personeel

37. ontwikkeling en terbeschikkingstelling van specifieke IT-instrumenten; gegevensverwerking

38. technische bijstand, met inbegrip van de aankoop van apparatuur

39. bevordering en versterking van gegevensuitwisseling

40. informatieverstrekking en ondersteuning van maatregelen voor de toegang tot informatie, gegevens en gegevensbronnen

41. Aankoop van gespecialiseerd technisch materieel en technische ondersteuning van de monitoring van illegale activiteiten in het kader van de fraudebestrijding."

42. Punt 2 van de bijlage wordt als volgt gewijzigd:

43. In de eerste alinea worden de woorden 'communautaire subsidie' vervangen door:

"Communautaire financiering (via overheidsopdrachten of subsidies)"

44. De derde alinea wordt geschrapt.

45. De tekst van punt 3 van de bijlage komt als volgt te luiden:

"De organisaties waaraan uit hoofde van punt 2 een subsidie voor een actie wordt toegekend, worden gekozen op basis van oproepen tot het indienen van voorstellen."

46. In punt 4 van de bijlage komt de inleidende zin als volgt te luiden:

"Aanvragen voor subsidiëring van acties worden beoordeeld op basis van:"

47. Punt 5 van de bijlage wordt als volgt gewijzigd:

48. de tweede alinea komt als volgt te luiden:

"Ook uitgaven die verband houden met de deelneming van vertegenwoordigers van de Balkanlanden die deelnemen aan het stabilisatie-en associatieproces voor de landen van Zuidoost-Europa (1), de Russische Federatie, de landen die onder het Europees Nabuurschapsbeleid vallen (2) alsmede bepaalde andere derde landen waarmee de Gemeenschap een overeenkomst voor wederzijdse bijstand op douanegebied heeft gesloten, zijn subsidiabel."

49. De tweede voetnoot komt als volgt te luiden:

"Algerije, Armenië, Palestijnse Autoriteit, Azerbeidzjan, Belarus, Egypte, Georgië, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Moldavië, Syrië, Tunesië, Oekraïne."

50. Punt 6 van de bijlage wordt als volgt gewijzigd:

51. de eerste zin van alinea 6.1 wordt geschrapt.

52. alinea 6.2 komt als volgt te luiden:

"De Commissie heeft het recht, hetzij rechtstreeks door tussenkomst van haar vertegenwoordigers, hetzij door tussenkomst van enige andere gekwalificeerde externe organisatie van haar keuze, een audit te verrichten van het gebruik dat van de communautaire financiering is gemaakt. Deze audits kunnen plaatsvinden gedurende de volledige looptijd van het contract of de overeenkomst en gedurende een periode van vijf jaar te rekenen vanaf de datum van de laatste betaling. De resultaten van deze audits kunnen in voorkomend geval aanleiding geven tot terugvorderingsbesluiten van de Commissie."

Artikel 2 - -Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .