Amendement Flach over een verbod van telefonische verkoop van energiecontracten met behulp van gegevens van oude en bestaande klantrelaties zonder voorafgaande toestemming van de consument - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit amendement i is onder nr. 20 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement; Amendement van het lid Flach over een verbod van telefonische verkoop van energiecontracten met behulp van gegevens van oude en bestaande klantrelaties zonder voorafgaande toestemming van de consument
Document­datum 08-04-2024
Publicatie­datum 08-04-2024
Nummer KST3637820
Kenmerk 36378, nr. 20
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 20

AMENDEMENT VAN HET LID FLACH

Ontvangen 8 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 2.5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. 
    Artikel 11.7, vierde lid, van de Telecommunicatiewet is niet van toepassing bij telefonische communicatie met het oog op het aangaan van een leveringsovereenkomst.

Toelichting

Er blijven ondanks de aangescherpte regels voor telemarketing veel klachten binnenkomen over de telefonische verkoop van energiecon-tracten. Het is een complex product, waarbij het voor consumenten, waaronder veel ouderen, lastig is om te overzien waar ze voor tekenen. De Autoriteit Consument en Markt pleit daarom zelfs voor een verbod op telefonische verkoop van energiecontracten. Telefonische verkoop is op dit moment mogelijk bij voorafgaande toestemming van de consument (opt-in; artikel 11.7, tweede lid, van de Telecommunicatiewet) en wanneer gebruik wordt gemaakt van gegevens van oude en bestaande klantrelaties (artikel 11.7, vierde lid van de Telecommunicatiewet). De Europese regelgeving biedt nog geen ruimte voor een dergelijk algeheel verbod, maar wel voor een verbod om gegevens van oude en bestaande klantrelaties (zonder voorafgaande toestemming) te gebruiken. De indiener stelt voor om telefonische verkoop van energiecontracten met behulp van gegevens van oude en bestaande klantrelaties zonder voorafgaande toestemming van de consument te verbieden.

Flach

kst-36378-20 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 20


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.