Amendement Bontenbal/Erkens over een procedure waarbij de contracten van eindafnemers van een failliet verklaarde energieleverancier worden herverdeeld via een veiling - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit amendement i is onder nr. 21 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement; Amendement van de leden Bontenbal en Erkens over een procedure waarbij de contracten van eindafnemers van een failliet verklaarde energieleverancier worden herverdeeld via een veiling
Document­datum 08-04-2024
Publicatie­datum 08-04-2024
Nummer KST3637821
Kenmerk 36378, nr. 21
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 21

AMENDEMENT VAN DE LEDEN BONTENBAL EN ERKENS

Ontvangen 8 april 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2.24a, tweede lid, wordt «verdeling» vervangen door «veiling van de leveringsovereenkomsten» en wordt na «vergunninghouders» ingevoegd «tegen de voorwaarden en tarieven die golden voor de overeenkomst zoals deze was gesloten met de vergunninghouder wiens vergunning wordt ingetrokken dan wel die in faillissement verkeert».

Toelichting

De energiecrisis heeft ons geleerd dat de consumentenbescherming bij faillissement niet goed is geregeld. In de Energiewet worden de eerste stappen gezet om dit te verbeteren. In het wetsvoorstel wordt geborgd dat eindafnemers met een kleine aansluiting ook bij faillissement van hun leverancier voorzien blijven van elektriciteit of gas. De procedure voor het verdelen van de eindafnemers die een contract hadden bij de failliete energieleverancier over de overige leveranciers moet nog nader worden ingevuld in lagere regelgeving.

Met dit amendement wordt geregeld dat in deze lagere regelgeving een procedure wordt uitgewerkt waarbij de contracten van eindafnemers van een failliet verklaarde energieleverancier worden herverdeeld door middel van een veiling waarbij andere energieleveranciers een bieding kunnen doen op het klantenbestand van een failliet verklaarde leverancier. De bestaande voorwaarden en tarieven blijven voor de klanten behouden. De nieuwe leverancier kan in de bieding ook een negatief bedrag bieden, als blijkt dat het overnemen van het klantenbestand geld kost. Met een dergelijk veilingssysteem wordt ervoor gezorgd dat consumenten goed beschermd worden tegen faillissement van hun energieleverancier en niet het slachtoffer worden als deze hun zaken niet goed op orde hebben.

Bontenbal

Erkens

kst-36378-21 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 21


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.