Amendement Postma over een verbod op de telefonische verkoop van energiecontracten - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit amendement i is onder nr. 18 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement; Amendement van het lid Postma over een verbod op de telefonische verkoop van energiecontracten
Document­datum 08-04-2024
Publicatie­datum 08-04-2024
Nummer KST3637818
Kenmerk 36378, nr. 18
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 18

AMENDEMENT VAN HET LID POSTMA

Ontvangen 8 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 2.6, eerste lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

1a. Het is een leverancier verboden een leveringsovereenkomst tot stand te doen komen na telefonische verkoop anders dan op aantoonbaar verzoek van de eindafnemer.

Toelichting

De indiener maakt zich ernstige zorgen over de praktijk van het telefonisch verkopen van energiecontracten. Te vaak komt namelijk het voor dat consumenten misleid worden door hardnekkig aandringende verkopers. Hierdoor worden consumenten, tegen hun eigen weten in, na een telefoongesprek waar zij niet om gevraagd hadden, overgezet op een nieuw energiecontract dat vaak (veel) duurder uitvalt dan het contract wat zij al hadden. In de ergste gevallen betekent dit dat consumenten er honderden euro's per maand op achteruit gaan. Deze praktijk kan nietsvermoedende burgers in grote financiële problemen brengen en de indiener is daarom van mening dat dit aan banden gelegd moet worden.

Hiernaast merkt de indiener op dat bestaande regelgeving om de telefonische verkoop van energiecontracten in goede banen te leiden er niet voldoende in slaagt om consumenten tegen opdringerige verkopers te beschermen. Ook wanneer de telefonisch verkoper niet opdringerig en met de beste bedoelingen belt, is het risico alsnog groot. Een energiecontract is immers een grote kostenpost voor de consument en zit complex in elkaar. Een telefoongesprek leent zich er niet voor om recht te doen aan deze complexiteit en een weloverwogen afweging te maken. De indiener wijst er daarbij op dat ook de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt, zelfs adviseert om geen energiecontract over de telefoon af te sluiten en recent ook naar buiten is getreden met een pleidooi om de

kst-36378-18 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

telefonische verkoop van energiecontracten te verbieden. Dit amendement voorziet een verbod op de telefonische verkoop van energiecontracten.

Postma

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 18 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.