Lijst met EU-voorstellen d.d. 26 februari 2024 op het terrein van de commissie Financiën

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen d.d. 26 februari 2024 op het terrein van de commissie Financiën
Document­datum 26-02-2024
Publicatie­datum 26-02-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie FIN

26 februari 2024

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode sinds de vorige lijst met EU-voorstellen (die is besproken in de vorige procedurevergadering) de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

    N.v.t.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Gemengde Commissie EU-CTC die is ingesteld bij de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, met betrekking tot wijzigingen van deze overeenkomst COM(2024)71 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    De overeenkomst van 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer (de ‘Overeenkomst’) strekt tot het faciliteren van goederenverkeer tussen de EU en een groep van derde landen die momenteel bestaat uit IJsland, Noorwegen Zwitserland en Liechtenstein (die de Europese Vrijhandelsassociatie vormen), alsook Noord-Macedonië, Servië, het VK, Turkije en Oekraïne. De in de Overeenkomst vervatte gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer beschrijft de verplichtingen van handelaren en douaneautoriteiten bij goederenverkeer tussen de verdragspartijen.

    In feite worden de betreffende derde landen door de Overeenkomst onderworpen aan de praktisch identieke EU-regelgeving op dit gebied. In dit licht moet ook het onderhavige voorstel voor een besluit van de Commissie worden bezien. De Commissie heeft eerder ­- middels een gedelegeerde handeling en een implementatieverordening- technische wijzigingen aangebracht in EU-regelgeving op douanegebied, specifiek het aangifteformulier voor douanevervoer.

    Daarom moeten de Aanhangsels bij Overeenkomst nu worden gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met deze gewijzigde EU-regels. Omdat dit een wijziging aan een internationaal verdrag betreft, heeft de Commissie formeel toestemming van de Raad nodig om binnen het besluitvormingsorgaan van de Overeenkomst - de zogeheten Gemengde Commissie EU-CTC - de wijzigingen aan de Aanhangsels te steunen.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.