Brief regering; Planning en voortgang Algoritmeregister - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 1109 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Planning en voortgang Algoritmeregister
Document­datum 20-12-2023
Publicatie­datum 20-12-2023
Nummer KST266431109
Kenmerk 26643, nr. 1109
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 1109

BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 december 2023

In de verzamelbrief «Algoritmen reguleren» van 7 juli 2023 (Kamerstuk 26 643, nr. 1056) aan uw Kamer is aangekondigd dat alle ministeries uiterlijk 2025 zorgen dat het Algoritmeregister up-to-date is. Dat geldt voor algoritmen met een hoge impact op burgers, organisaties en medewerkers (de zogenaamde hoog risicio algoritmen). De CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft aan de ministeries gevraagd een planning op te stellen om dit doel te bereiken. In deze brief geef ik de stand van zaken en de planning voor het Ministerie van Algemene Zaken (AZ).

Aanpak en stand van zaken

Uit een uitgevoerde inventarisatie blijkt dat AZ één algoritme in gebruik heeft. Twee andere algoritmen bevinden zich in de implementatiefase en zijn nog niet in gebruik. Het algoritme dat al in gebruik is wordt gezien als een algoritme met «lage impact».

Hieruit volgt dat AZ nog geen algoritmen heeft gepubliceerd in het Algoritmeregister.

AZ gaat voor de geïnventariseerde algoritmen een impactanalyse uitvoeren. Dit doet het aan de hand van de door het Ministerie van BZK opgestelde Handreiking Algoritmeregister en een Implementatiekader. Deze impactanalyses leveren eventueel te nemen maatregelen op bij implementatie en gebruik van de algoritmen. Tevens wordt duidelijk of het algoritmen zijn die in aanmerking komen voor publicatie op het Algoritmeregister, zoals afgesproken in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

kst-26643-1109 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Planning

AZ is voornemens de impactanalyses uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 uit te voeren. Indien blijkt dat sprake is van een hoog-impact algoritme dat in aanmerking komt voor publicatie, dan gebeurt dit per ommegaande.

Onderkennen van toekomstige algoritmen

Naar de aard van de werkzaamheden is de verwachting dat AZ (ook in de toekomst) niet zelf algoritmen ontwikkelt of laat ontwikkelen. Algoritmen kunnen wel onderdeel zijn van aangekochte software.

Binnen de ICT-organisatie van AZ is een proces ingericht waarbij nieuwe wensen op het gebied van informatievoorziening worden beoordeeld. De vraag of er sprake is van een algoritme en onder welke voorwaarden die gebruikt mag worden is onderdeel van dit proces. Daarmee is geborgd dat algoritmen binnen AZ altijd vroegtijdig worden opgemerkt, beoordeeld en met de benodigde zorgvuldigheid in gebruik worden genomen. Waar van toepassing worden ze gepubliceerd.

Vervolgproces

AZ informeert uw Kamer eind 2024 wederom over de voortgang.

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

  • M. 
    Rutte

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1109 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.