Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (36360-XV-2)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Kamerstuk 36360-XV-2)
Document­datum 26-05-2023
Publicatie­datum 26-05-2023
Nummer NDS1092569
Kenmerk kenmerk NDS1092569
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2023D22122 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de bewindspersonen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Kamerstuk 36 360 XV, nr. 2).

De voorzitter van de commissie,

Kuzu

De adjunct-griffier van de commissie,

Meester-Schaap

Nr    Vraag

1    Het aantal ambtenaren bij het ministerie is met 10% gestegen, kan dit nader beargumenteerd worden? Kan hier een uitsplitsing gemaakt worden in vaste en tijdelijke contracten en een sub-uitsplitsing op tijdelijk en tijdelijk met uitzicht op een vast contract?

2    Waarom is de rijksbijdrage aan het Ouderdomsfonds afgenomen (met 2.9 miljard euro)?

3    Het bedrag aan verplichtingen dat in het Jaarverslag 2022 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is opgenomen omvat 40,7 miljoen euro aan overschrijdingen op de begrotingsartikelen 3, 6, 7, 8, 9 en 10. Het bedrag aan uitgaven omvat 38,0 miljoen euro aan overschrijdingen op de begrotingsartikelen 3, 6, 7, 8, 9 en 10. Kan dit nader geduid worden?

4    De tekortkomingen in de verantwoording van de regionale mobiliteitsteams (RMT's) werken mogelijk ook door op de financiering van deze regeling uit het Europese Herstel- en Veerkrachtplan, kan dit nader uitgelegd worden? Welke gevolgen kan dit met zich meebrengen?

5    Waarom is er bij de regeling RMT's niet uitgewerkt hoe verantwoording afgelegd moet worden over de besteding van het budget en de resultaten? Hoe worden de resultaten nu gemeten? Hoe moet de Kamer de controlerende taak uitvoeren als dit niet bekend is?

6    Volgens de planning zou over 2021 een review bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) uitgevoerd moeten zijn, dit is echter niet gebeurd waardoor u niet voldoet aan de eisen van uw eigen toezichtbeleid. Waarom is dit niet gebeurd?

7    Wat zijn de mogelijke gevolgen van de onvolkomenheid wat betreft het financieel beheer van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN)-unit SZW voor de inwoners van de eilanden?

8    Het UWV heeft verzoeken tot kwijtschelding in het kader van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) ontvangen, deze zijn niet gehonoreerd. Om hoeveel verzoeken gaat het en wat is de reden dat deze niet zijn gehonoreerd? Heeft het UWV de bevoegdheid om hierop beslissingen van kwijtscheldingen te nemen?

9    U heeft in de Kamerbrief van 21 oktober 2022 geïnformeerd over de effecten faillissementen en bedrijfsbeëindigingen met betrekking tot de NOW-regeling, dit is nog niet inzichtelijk. Wanneer kan de Kamer deze informatie verwachten over het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen, en de financiële afhandeling daarvan?

10    De Algemene Rekenkamer (ARK) is van mening dat u maatwerk toe moet passen om schrijnende situaties bij terugvorderingen NOW et cetera te voorkomen, bent u dat ook daadwerkelijk van plan?

11    Wat is de reden dat twaalf gemeenten over 2021 niet hebben gerapporteerd over het misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O)-beleid Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)?

12    Op basis van gesprekken met u en het UWV en overlegverslagen stelt de ARK vast dat u lang heeft gewacht met de voorbereiding en invoering van beleidswijzigingen, wat is hiervan de reden?

13    Hoe denkt u meer verzekeringsartsen aan te trekken de komende jaren?

14    Hoe gaat u zorgen voor volledige en samenhangende informatie over de toenemende vraag naar beoordelingen ten opzichte van de artsencapaciteit en de ontwikkelingen hierin?

15    Constaterende dat de resultaten van maatregelen om de achterstanden in te lopen nog onduidelijk zijn, wanneer kan er wel duidelijkheid gegeven worden of de maatregelen effect hebben?

16    Er staat dat het moratorium op de handhaving van kracht blijft tot 1 januari 2025, moet dat niet zijn tot uiterlijk 1 januari 2025? Kunt u toelichten hoe het proces richting handhaving eruit gaat zien?

17    Hoe reflecteert u op de claim dat volgens arbeidsrechtdeskundigen en de Vereniging Zelfstandigen Nederland de regels duidelijk zijn, en het dus mogelijk is om schijnzelfstandigen van echte ondernemers te scheiden?

18    Constaterende dat u onvoldoende zicht heeft op schijnzelfstandig-heid en de handhaving niet langer kan wachten: wat staat er nu in de steigers, wat gaat u doen om op kortere termijn te handhaven?

19    Wat bent u van plan om te doen met de aanbevelingen van de ARK ten aanzien van het aanpakken van schijnzelfstandigheid?

20    Waarom is niet bekend voor hoeveel burgers de nieuwe berekening een foutieve beslagvrije voet oplevert? Is er op dit moment enige vorm van monitoring hierop? Zo nee, waarom niet? Zo nee, hoe krijgt dit dan een plek in de tussenevaluatie?

21    Wanneer wordt de tussenevaluatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, waarbij zicht op de groep burgers waarvoor de nieuwe berekening de beslagvrije voet niet leidt tot het bedrag waarop zij recht hebben wordt meegenomen, gepubliceerd?

22    Hoe reflecteert u op de bevindingen van de ARK ten aanzien van het Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP)-budget?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.