Uitnodiging aan commissies J&V, Financiën en Rijksuitgaven voor Workshop Benoemingen woensdag 14 juni

1.

Kerngegevens

Officiële titel Uitnodiging aan commissies J&V, Financiën en Rijksuitgaven voor Workshop Benoemingen woensdag 14 juni
Document­datum 20-04-2023
Publicatie­datum 20-04-2023
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

I

Tweede Kamer

DER STATEN-GENERAAL

Commissie BiZa

Aan de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid vaste commissie voor Financiën commissie voor de Rijksuitgaven

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 20 april 2023

Uitnodiging Workshop Benoemingen woensdag 14 juni van 16.00 uur tot 19.00 uur 2023Z06879/2023D17115

Geachte leden,

Op woensdag 14 juni van 16.00 uur tot 19.00 uur organiseert de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken de workshop 'Ons kent ons? Over benoemingen in de publieke sector' in de Max van der Stoelzaal van de Tweede Kamer. Deze workshop is een uitwerking van het thema van de kennisagenda Transparantie en checks & balances bij benoemingsprocedures in de publieke sector'. Vanwege de (eerdere) betrokkenheid van de commissies voor Justitie & Veiligheid, Financiën en Rijksuitgaven bij benoemingen van leden van de Hoge Raad en de Algemene Rekenkamer, nodigt de commissie voor Binnenlandse Zaken u graag uit om aanwezig te zijn bij deze workshop. Meer informatie en het voorlopige programma treft u hierna aan. De voorbereidingsgroep voor de uitwerking van dit thema bestaat uit de leden Sneller en Leijten.

Achtergrond

De workshop heeft als onderwerp benoemingen in de publieke sector. Benoemingen zijn van oudsher een bestuursbevoegdheid, waarvoor de regering verantwoordelijk is. De Tweede Kamer speelt een rol bij sommige benoemingen, zoals bij de Algemene Rekenkamer of de Hoge Raad, maar bij andere niet, bijvoorbeeld bij planbureaus en adviescolleges.1 Deze workshop gaat in op de vraag wat de rol van de Kamer bij dergelijke benoemingen moet zijn en hoe de juiste kandidaten worden benoemd. Ook de rol van de Algemene Bestuursdienst komt daarbij aan de orde.

Opzet

De workshop omvat twee rondes, elk bestaande uit een referent (10 minuten) en een co-referent (5 minuten) die reageert op de eerste spreker. Elke ronde wordt afgesloten met een zaaldiscussie (40 minuten).

1 De Tweede Kamer heeft een recht van voordracht ten aanzien leden van de Hoge Raad (art. 118 Grondwet) en de Algemene Rekenkamer (art. 77 Grondwet), op basis van een aanbevelingslijst van respectievelijk de Hoge Raad en de Algemene Rekenkamer. De Tweede Kamer benoemt de Nationale Ombudsman en zijn substituten (art. 78a Grondwet). De Tweede Kamer voert ten minste eenmaal per jaar overleg met de vicepresident van de Raad van State over benoemingen (art. 2 Wet op de Raad van State). De Tweede Kamer doet eveneens een voordracht voor leden van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, op basis van een aanbevelingslijst van de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de Nationale Ombudsman.

Er vinden twee rondes plaats. De eerste is gericht op de vraag 'Wie moet worden benoemd?', in het bijzonder welk type kandidaten zijn geschikt voor dit soort benoemingen en wat is de rol van de Algemene Bestuursdienst daarbij. De tweede ronde richt zich op de vraag 'Wie moet meebeslissen?' en is meer gericht op de rol van de Tweede Kamer bij benoemingen.

De bijeenkomst is bedoeld voor Tweede Kamerleden van commissies die een rol spelen bij benoemingsprocedures, de commissiestaven en genodigden.

Programma (voorlopig)

Het lid Leijten treedt op als moderator.

 

Inloop

(16.00-16.15 uur)

 

Welkom en introductie (16.15-16.20 uur)

 

Ronde 1:

Wie moet worden benoemd? (16.20-17.15 uur)

Referent: Willeke Slingerland, lector'weerbare democratie' Hogeschool Saxion, doet onderzoek naar netwerkcorruptie (10 minuten) Co-referent: Bram de Klerck, Directeur-generaal Algemene Bestuursdienst (5 minuten)

Ronde 2:

Wie moet meebeslissen? (17.15-18.10 uur)

Referent: Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde Universiteit Utrecht, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (10 minuten) Reacties door aanwezige Kamerleden

Afsluiting (18.10-18.15 uur)

Korte reflectie op het gehele programma (5 minuten)

Borrel

(18.15-18.45 uur)

 

Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen tijdens deze workshop op woensdag 14 juni van 16.00 uur tot 19.00 uur in de Max van der Stoelzaal in de Tweede Kamer. Er zal op korte termijn schriftelijk geïnventariseerd worden welke leden aanwezig willen zijn.

Hoogachtend,

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken,

K.B. Hagen


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.