Verslag van een schriftelijk overleg met de Voorzitter van de Tweede Kamer over de opvolging van de verdediging van het initiatiefvoorstel - Voorstel van wet van de leden Chris Simons en Inge van Dijk tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het laten vervallen van het verplicht voorzitterschap door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden van raads-, staten- en eilandsraadscommissies

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. F toegevoegd aan wetsvoorstel 35397 - Initiatiefvoorstel Laten vervallen van het verplicht voorzitterschap door raads- en statenleden van raads- en statencommissies i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van de leden Chris Simons en Inge van Dijk tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het laten vervallen van het verplicht voorzitterschap door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden van raads-, staten- en eilandsraadscommissies; Verslag van een schriftelijk overleg met de Voorzitter van de Tweede Kamer over de opvolging van de verdediging van het initiatiefvoorstel
Document­datum 31-03-2023
Publicatie­datum 31-03-2023
Nummer KST35397F
Kenmerk 35397, nr. F
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

35 397

Voorstel van wet van de leden Van den Bosch en Van der Molen tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het laten vervallen van het verplicht voorzitterschap door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden van raads-, staten- en eilandsraadscommissies

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 31 maart 2023

Op 23 maart 2021 heeft de eerste termijn van de zijde van de Kamer van de plenaire behandeling van het Initiatiefvoorstel-Van den Bosch en Van der Molen Vervallen verplicht voorzitterschap commissies door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden (35 397) plaatsgevonden. De voortzetting van het plenaire debat, dat voorzien was voor 30 maart 2021, is destijds op verzoek van de initiatiefnemers aangehouden. Gebleken is voorts dat de genoemde initiatiefnemers Van den Bosch en Van der Molen inmiddels geen lid meer zijn van de Tweede Kamer.

Hierop is door de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, gelet op het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning om nog vóór de aanstaande Kamerwisseling tot een plenaire afronding van de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel te komen, op 21 februari 2023 een brief gestuurd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft op 30 maart 2023 gereageerd.

Van dit schriftelijk overleg wordt hierbij verslag uitgebracht.

De Griffier,

Nehmelman kst-35397-F ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 februari 2023

Op 23 maart 2021 heeft de eerste termijn van de zijde van de Kamer van de plenaire behandeling van het Initiatiefvoorstel-Van den Bosch en Van der Molen Vervallen verplicht voorzitterschap commissies door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden (35 397) plaatsgevonden. De voortzetting van het plenaire debat, dat voorzien was voor 30 maart 2021, is destijds op verzoek van de initiatiefnemers aangehouden.

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning heeft mij in haar vergadering van 20 december jl. verzocht de plenaire behandeling van voorstel 35397 zo spoedig mogelijk na 1 maart 2023 in te plannen. Reeds diverse malen is vanuit deze vaste commissie contact gezocht met de (oorspronkelijke) initiatiefnemers. Inmiddels is vernomen dat de Tweede Kamer voornemens is ter vervanging van de oorspronkelijke initiatiefnemers andere Tweede Kamerleden met de verdediging van het wetsvoorstel namens de Tweede Kamer te belasten.

Op verzoek van genoemde vaste commissie vraag ik u hierover de Eerste Kamer uiterlijk 15 maart 2023 te informeren, zodat de voortzetting van het debat over genoemd wetsvoorstel ten spoedigste kan worden ingepland.

Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal,

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 maart 2023

Bij uw Kamer is thans het voorstel van wet van de leden Van den Bosch en Van der Molen tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met het laten vervallen van het verplicht voorzitterschap door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden van raads-, staten- en eilandsraadscom-missies aanhangig.

Hierbij deel ik u mede dat de Kamer in haar vergadering van 28 maart 2023 heeft besloten dat de heer Chris Simons en mevrouw Inge van Dijk de plaats zullen innemen van de heer Van den Bosch en de heer Van der Molen bij de verdediging van het voorstel van wet.

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

Vera Bergkamp

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 35 397, F 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.