Brief regering; Rapport ‘Inrichting, takenpakket en financiering ADV’s´ (anti-discriminatievoorzieningen) - Racisme en Discriminatie

Deze brief is onder nr. 335 toegevoegd aan dossier 30950 - Rassendiscriminatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Racisme en Discriminatie; Brief regering; Rapport ‘Inrichting, takenpakket en financiering ADV’s´ (anti-discriminatievoorzieningen)
Document­datum 27-03-2023
Publicatie­datum 27-03-2023
Nummer KST30950335
Kenmerk 30950, nr. 335
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

30 950

Racisme en Discriminatie

Nr. 335    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 maart 2023

Met deze brief bied ik u het rapport «Inrichting, takenpakket en financiering ADV's» van Berenschot aan.

In oktober 2022 heb ik aan Berenschot de opdracht verstrekt om een onderzoek uit te voeren naar het stelsel van antidiscriminatievoorzie-ningen (ADV's). Uit eerdere onderzoeken blijkt namelijk dat er verschillende knelpunten zijn in de uitvoering van de Wet gemeentelijke antidiscri-minatievoorzieningen (Wga). Ook blijkt uit deze onderzoeken dat de huidige inrichting, financiering en takenpakket wringt met de opgaven van de lokale ADV's.

Aan Berenschot is gevraagd om een antwoord te formuleren op de volgende onderzoeksvraag: «Welke organisatievorm, financieringssystematiek en welk takenpakket past het beste bij de opgaven om lokaal discriminatie beter te bestrijden?»

Berenschot heeft in dit onderzoek verschillende kwalitatieve onderzoeksmethodes gecombineerd, namelijk een documentenstudie, focusgroepin-terviews met partijen die betrokken zijn bij de aanpak van discriminatie in Nederland, een online enquête, straatinterviews en validatiesessies. Dit heeft geresulteerd in het ontwerpen van drie scenario's met toekomstperspectieven voor de inrichting van de ADV's. Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik u naar het bijgevoegde rapport. Dit onderzoek geeft tevens uitvoering aan de motie van het lid Belhaj1 en de motie van het lid Mutluer c.s.2.

Zoals eerder toegezegd tijdens het commissiedebat van 26 januari 2023 deel ik dit rapport nu met uw Kamer en ga ik de komende periode in overleg met alle betrokken partijen de verdere richting bepalen. Ik zal dit

1    Kamerstuk 30 950, nr. 291.

2    Kamerstuk 30 950, nr. 307.

kst-30950-335 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

rapport onder andere met de gemeenten, ADV's, meerdere meldinstanties en belangenorganisaties bespreken door middel van het organiseren van bijeenkomsten. Hier zal ik ook andere onderzoeken bij betrekken, zoals de onderzoeken van Movisie naar de meldingsbereidheid en naar de stand van het discriminatiebeleid bij gemeenten. Na verwerking van alle input zal ik, naar verwachting rond de zomer, mijn visie en vervolgacties delen met uw Kamer.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.G.J. Bruins Slot

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 30 950, nr. 335 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.