Brief van de minister van J&V over effectiviteit van de avondklok - Goedkeuring van het koninklijk besluit van 16 augustus 2021, houdende de derde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Stb. 2021, 393) (Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Twm covid-19)

Deze brief is onder nr. O toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en wetsvoorstel 35899 - Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van het koninklijk besluit van 16 augustus 2021, houdende de derde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Stb. 2021, 393) (Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Twm covid-19); Brief van de minister van J&V over effectiviteit van de avondklok
Document­datum 16-03-2023
Publicatie­datum 16-03-2023
Nummer KST1080787
Kenmerk 35899; 25295, nr. O
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

35 899    Goedkeuring van het koninklijk besluit van 16 augustus 2021, houdende de derde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Stb. 2021, 393) (Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Twm covid-19)

25 295    Infectieziektenbestrijding

O1    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 maart 2023

Uw Kamer heeft op 13 januari 2023 de kabinetsreactie op het tweede deelrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de aanpak coronacrisis (periode september 2020 - juli 2021) ontvangen. In deze kabinetsreactie, wordt naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ingegaan op een toezegging van mijn voorganger aan uw Kamer over het doen van onderzoek naar de effectiviteit van avondklok. Daarnaast zijn door het lid Van Hattem op 1 februari 2023 schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. In deze brief leest u een toelichting op de toezegging en hoe deze is afgedaan.

Toezegging voormalig minister van Justitie en Veiligheid

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid besteedt in zijn rapport, op pagina 262, aandacht aan de toezegging die mijn voorganger op 23 november 2021 deed aan uw Kamer. In deze toezegging sprak hij desgevraagd de intentie uit om onderzoeksresultaten over de effectiviteit van de avondklok, wanneer deze beschikbaar zouden zijn voor het kabinet, ook te delen met uw Kamer.

Geen onderzoek naar aanleiding van inventarisatie

Het RIVM heeft in april 2021 aangekondigd te inventariseren of het mogelijk is om onderzoek te doen naar de effectiviteit van de avondklok. Uit deze inventarisatie bleek dat het niet mogelijk is de effectiviteit van individuele maatregelen te beoordelen. Het ging in deze dan ook niet om een onderzoek dat liep, maar om een inventarisatie. De belangrijkste redenen voor het niet uitvoeren van een dergelijk onderzoek zijn dat de effecten van maatregelenpakketten in de praktijk samenhangen met: 1) een onderlinge wisselwerking tussen de verschillende genomen maatregelen: 2) de timing en context van de maatregelen en; 3) het draagvlak voor en de naleving van de maatregelen op dat moment.

Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat een individuele maatregel in een nieuwe setting dezelfde uitkomsten geeft.

Dit punt is uitgebreid beschreven in de Kamerbrief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer van 11 november 2022.2 Ook in de kabinetsreactie op het tweede deelrapport wordt dit uitgelegd.3

Afdoening toezegging

Het evalueren van een individuele maatregel is in epidemiologisch perspectief nauwelijks bruikbaar voor toekomstige besluitvorming. Om die reden heeft specifiek onderzoek naar de effectiviteit van de avondklok als individuele maatregel niet plaatsgevonden. Ik beschouw de toezegging daarom als afgedaan.

De minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Ye§ilgöz-Zegerius

2

1

De letter O heeft alleen betrekking op 35 899.

2

Kamerbrief met reactie op conclusies uit 2e deelrapport over aanpak van coronapandemie | Kamerstuk |

Riiksoverheid.nl

3

Kamerbrief met kabinetsreactie op het tweede deelrapport over aanpak van coronapandemie I Kamerstuk I

Overheid.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.