Brief van de staatssecretaris van BZK over besluitvorming door de Rijksministerraad op 27 januari 2023 - Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2023

Deze brief is onder nr. I toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 IV - Vaststelling begroting Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2023.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2023; Brief van de staatssecretaris van BZK over besluitvorming door de Rijksministerraad op 27 januari 2023
Document­datum 01-02-2023
Publicatie­datum 01-02-2023
Nummer KST1071688
Kenmerk 36200 IV, nr. I
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022 - 2023

36 200 IV    Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES

fonds (H) voor het jaar 2023

34 269    Evaluatie Rijkswet financieel toezicht Curagao en Sint Maarten

I1    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 januari 2023

Met deze brief informeer ik u over de besluitvorming in de Rijksministerraad van 27 januari 2023.

Salariskortingen

De RMR heeft besloten de voorwaarden met betrekking tot de salariskortingen, die voor Aruba, Curagao en Sint Maarten (hierna: de landen) als voorwaarde waren verbonden aan het kunnen ontvangen van liquiditeitssteun van Nederland, te laten vervallen.

De Rijksministerraad (RMR) van 15 mei 2020 had besloten tot deze kortingen. De aanleiding was destijds het beroep van de landen op Nederland voor financiële hulp op het moment dat de inkomsten van overheid en bedrijfsleven waren weggevallen als gevolg van de Covid-pandemie. Het betrof kortingen van 12,5% voor medewerkers in de (semi)publieke sector en 25% voor politieke ambtsdragers op het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden. Met de kortingen werd een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van het ontstane financiële tekort én werd door de publieke sector solidariteit getoond met de private sector die zwaar te lijden had onder de covid-pandemie.

De pandemie lijkt inmiddels over zijn hoogtepunt heen en het toerisme vertoont een stevig herstel waardoor de overheidsinkomsten in 2023 weer op pre-covid niveau kunnen komen. Het College (Aruba) financieel toezicht heeft de RMR geadviseerd, dat voldoen aan de begrotingsnormen in 2023 weer mogelijk is voor de landen. De landen doen als gevolg van het herstel niet langer een beroep op Nederland voor nieuwe liquiditeitssteun en kunnen de afbouw in hun eigen begrotingen opvangen.

Een andere voorwaarde met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden is de normering van topinkomens in de (semi)publieke sector. Dat is in alle drie landen nu wettelijk geregeld.

Ik ben blij dat de landen de ruimte voor de afbouw van de kortingen hebben gecreëerd, zodat zij weer zelf over de arbeidsvoorwaarden kunnen beschikken. Afbouw is daarbij gewenst vanwege de sterk opgelopen inflatie als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. In combinatie met de salariskortingen was uitholling van de koopkracht nog groter geworden. Dit raakt met name de laagste inkomens en kan nu voor het deel van de korting ongedaan worden gemaakt.

Verzoek aan regering Sint Maarten over begroting 2023

Het is Sint Maarten niet gelukt om vóór de in de Rijkswet financieel toezicht Curagao en Sint maarten (Rft) opgenomen deadline van 15 december een begroting voor 2023 die voldoet aan de normen in de Staten te laten vaststellen.

De RMR heeft Sint Maarten verzocht om in ieder geval vóór 31 maart 2023 tot vaststelling van de begroting 2023 te komen die geheel voldoet aan de begrotingsnormen. Ook verzoekt de RMR Sint Maarten om te komen tot een planning voor het proces tot tijdige vaststelling van de Begroting 2024. Daarbij kan Sint Maarten gebruik maken van de aanbevelingen uit de doorlichting van het begrotingsproces. De afspraken daarover in het Landspakket worden al geïmplementeerd.

Benoeming voorzitter Colleges financieel toezicht

De Rijksministerraad en de Ministerraad hebben ingestemd met de benoeming van drs. L.M.C. (Lidewijde) Ongering als nieuwe voorzitter van de Colleges financieel toezicht (Cft). Zij volgt hiermee prof. dr. Raymond Gradus op, die vanaf 1 juli 2017 voorzitter van de Colleges was en in november 2022 zijn vertrek per 1 februari heeft aangekondigd. Met de benoeming wordt mevrouw Ongering de nieuwe voorzitter van het Cft Curagao en Sint Maarten, het College Aruba financieel toezicht en het Cft Bonaire, Sint Eustatius en Saba. In die rol zal zij bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën van de landen, die de basis vormen voor een duurzame economische ontwikkeling en zullen bijdragen aan meer weerbaarheid bij economische tegenslag.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Digitalisering en Koninkrijksrelaties

Alexandra C. van Huffelen

2

1

De letter I heeft alleen betrekking op 36 200 IV.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.